Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Avatar


Προτού καν γυρίσει τον «Τιτανικό», ο Τζέιμς Κάμερον δούλευε στο μυαλό του μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, η οποία πίστευε ότι θα άλλαζε για πάντα την ιστορία του σινεμά. Έπειτα από δεκαπέντε χρόνια, ο Καναδός σκηνοθέτης παρουσιάζει, επιτέλους, το επικών διαστάσεων φιλμ που φιλοδοξεί να περάσει την κινηματογραφική απόλαυση σε μια νέα φαντασμαγορική εποχή. Ετοιμαστείτε για το sci fi κινηματογραφικό φαινόμενο για το οποίο απαιτήθηκαν 300 εκατ. δολάρια, 5 χρόνια εντατικής προετοιμασίας και ολοκαίνουργιες 3D τεχνολογικές εφαρμογές. Ο Γιάγκος Αντίοχος ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό πλοήγησης στον πλανήτη Πανδώρα.Λίγο μετά τις «Παράξενες Μέρες» του 1994, μια ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του τελειομανούς Τζέιμς Κάμερον, γοητεύοντας και παράλληλα τυραννώντας τον δημιουργικά. Μια ιστορία για ένα μακρινό πολιτισμό που βρισκόταν εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, ενός άσπιλου αντικατοπτρισμού της Γης, που ήταν όμως αδύνατο να αποδοθεί με τα φτωχά τεχνολογικά μέσα των ’90s. Ο Κάμερον επέλεξε τελικά να αναβάλει το αβάπτιστο τότε «Avatar» και να γυρίσει τον «Τιτανικό», περιμένοντας παράλληλα τα οπτικά εφέ να φτάσουν σ’ εκείνο το επίπεδο που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τον απόκρυφο εξωγήινο πολιτισμό του. Εξάλλου, στόχος του φιλόδοξου Καναδού δεν ήταν άλλος από το να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά, περνώντας την κινηματογραφική απόλαυση σε μια καινούργια οργιαστική εποχή… Στα δώδεκα χρόνια που πέρασαν από την τελευταία δουλειά του, το θηριώδη «Τιτανικό», ο Τζέιμς Κάμερον ανακατεύτηκε με τη NASA, δοκίμασε ξανά και ξανά τεχνολογίες αιχμής, βούτηξε στις πιο βαθιές θάλασσες, με μοναδικό σκοπό να εξελίξει στο έπακρο την τρισδιάστατη κινηματογράφηση και τις CGI (Computer Generated Imagery) εφαρμογές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία των απαραίτητων πρώτων υλών για τη γέννηση του φιλόδοξου «Avatar». Δηλαδή η θεαματική ανακάλυψη της πανάλαφρης «virtual camera», που έδωσε στον Καναδό σκηνοθέτη τη δυνατότητα να κινηματογραφεί 3D σε πραγματικό χρόνο από τη μία και από την άλλη τα οπτικά εφέ τον βοήθησαν να δημιουργήσει κάτι εντελώς επαναστατικό για το μέσο του σινεμά: φωτορεαλιστικούς animated πρωταγωνιστές με απαράμιλλη φυσικότητα κινήσεων και απόλυτα αληθοφανείς εκφράσεις συναισθημάτων. Αυτό που καταφέρνει a priori ο Τζέιμς Κάμερον με τον τρισδιάστατο εξωγήινο πολιτισμό του είναι να επαναπροσδιορίζει την έννοια του θεάματος, προσφέροντας μια πληρωμένη κινηματογραφική εκδίκηση στην περίφημη γενιά του downloading. Μακριά από την κινηματογραφικά ακρωτηριασμένη εμπειρία των home cinema οθoνών, η 7η Τέχνη ξανακαλύπτει με το «Avatar» τη φαντασμαγορία, απλώνοντας τη μαγεία της σε τρεις διαστάσεις και αποκτώντας βάθος, fully animated δράση και μια μπλοκμπάστερ φρεσκάδα. Οι πρώτες εντυπώσεις από τους κριτικούς για τον 3D κόσμο της Πανδώρας είναι θριαμβευτικές, ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δηλώνει εκστασιασμένος με το θέαμα. Το σινεμά έχει ήδη αλλάξει σελίδα.

Από τον «Εξολοθρευτή» στον πλανήτη Πανδώρα
Τον αποκαλούν «βασιλιά του κινηματογραφικού κόσμου» και όχι άδικα. Ο Τζέιμς Κάμερον έχει υπογράψει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών μέχρι σήμερα («Τιτανικός»), έχει γεννήσει έναν άφθαρτο κινηματογραφικό μύθο («Εξολοθρευτής») και συνεισέφερε τα μέγιστα στην αυτοκρατορία των «Aliens». Σαν απόλυτος κινηματογραφικός μονάρχης, απέρριψε από την αρχή της καριέρας του το καθημερινό, το απτό, το συμβατικά ρεαλιστικό. Το βασίλειό του πάντοτε εκτεινόταν σε σημεία που δεν έφτανε ο απλός ανθρώπινος νους, κάπου στα σύνορα της φαντασίας με τη δυστοπία. Εξάλλου, ο Τζέιμς Κάμερον ήταν από την παιδική του ηλικία βαθιά εθισμένος με τη sci fi λογοτεχνία, κάνοντας δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στους φευγάτους πλασματικούς κόσμους των βιβλίων. Το «Avatar», άλλωστε, όπως δηλώνει ο Καναδός, εμπεριέχει στοιχεία από καθετί που διάβασε στη γλυκιά του νιότη. Το νοσταλγικό «Avatar», λοιπόν, εκτυλίσσεται στο έτος 2154 και ακολουθεί τη ζωή του παράλυτου βετεράνου πολέμου Τζέικ Σάλι (Σαμ Γουόρθινγκτον). Ο πρωταγωνιστής θα μετατραπεί οικειοθελώς σε «avatar», ένα υβρίδιο-πειραματόζωο που διαθέτει ανθρώπινο DNA, αλλά έχει τη μορφή των Νάβι, της πανύψηλης μπλε φυλής που κατοικεί στον πλανήτη Πανδώρα. Διαθέτοντας όλα τα αιλουροειδή χαρακτηριστικά ενός Νάβι, ο κυανός πλέον Τζέικ ταξιδεύει ως κατάσκοπος στο μακρινό πλανήτη. Εκεί θα γνωρίσει τη γοητευτική γηγενή Νεϊτίρι (Ζόι Σαλντάνα), η οποία του αποκαλύπτει τον άγνωστο κόσμο των Νάβι, την κουλτούρα τους και τον ενδιαφέροντα πολιτισμό τους. Οι άνθρωποι, όμως, θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτών που υπάρχουν στην Πανδώρα εισβάλλοντας στον πλανήτη. Ο Τζέικ θα πρέπει πλέον να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για τον καινούργιο κόσμο που έχει γνωρίσει και την ανθρώπινη καταγωγή του.

Εξωγήινη κινηματογραφική παραγωγή
Έχοντας επινοήσει το θαυμαστό κόσμο της Πανδώρα πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο Κάμερον έψαχνε δίχως σταματημό τον τρόπο με τον οποίο θα κατάφερνε να τον παρουσιάσει αναλλοίωτο στην οθόνη. Ο Καναδός σκηνοθέτης είχε, πάντως, έντονες αμφιβολίες για τη δυνατότητα δημιουργίας μιας out of space αυθεντικής 3D κινηματογραφικής εμπειρίας. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι τη στιγμή που αντίκρισε για πρώτη φορά τα εκφραστικά μάτια του CGI Γκόλουμ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», συνειδητοποιώντας άμεσα ότι το «Avatar» θα μπορούσε επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Κατευθείαν ζήτησε την αρωγή της Weta Digital, της εταιρείας οπτικών εφέ του Πίτερ Τζάκσον, που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία. Με τη σημαντική βοήθειά της, μάλιστα, ο Κάμερον προχώρησε σε μια σπουδαία κινηματογραφική εφεύρεση. Διαθέτοντας μια ελαφριά στερεοσκοπική 3D κάμερα, αισθητήρες κίνησης στο ταβάνι του στούντιο και μικροκάμερες που σκανάριζαν τις εκφράσεις στο πρόσωπο των ηθοποιών, ο Καναδός σκηνοθέτης μπορούσε να προσθέσει σε πραγματικό χρόνο τα οπτικά εφέ στο μόνιτόρ του, βλέποντας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα! Επίσης, με αυτόν τον εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό οι κανονικοί ηθοποιοί δανείζουν με ακρίβεια εκατοστού την κινησιολογία τους στους φωτορεαλιστικούς κλώνους τους, με θεαματικότατα αποτελέσματα. Ωστόσο, όλα αυτά δεν ήταν μια απλή διαδικασία για τον νευρωτικό με την τελειότητα Κάμερον. Για τη δημιουργία κάθε χαρακτήρα χρειάστηκαν 100 προσχέδια και περίπου ένας χρόνος ακατάπαυστης εργασίας. Φανταστείτε ότι για τις ανάγκες της ταινίας προσέλαβε μέχρι και ειδικό γλωσσολόγο που δημιούργησε τη γλώσσα των Νάβι με 1.000 ολοκαίνουργιες λέξεις και κανονική γραμματική και συντακτικό… Το κόστος της παραγωγής λέγεται ότι έφτασε τα 300 εκατ. δολάρια (ξεπερνώντας τα 258 εκατ. του «Spidenman 3»), ενώ μαζί με τα έξοδα του marketing και της 15άλεπτης preview προβολής «Avatar Day» υπολογίζεται ότι ο τελικός λογαριασμός θα ανέλθει στο μισό εκατομμύριο!
Ελπιδοφόρο καστ

Ο Τζέιμς Κάμερον ποτέ δεν «ψώνιζε» ηθοποιούς από το πάνω ράφι. Απ’ ό,τι λέγεται, ο «βασιλιάς» δεν θέλει να μοιράζει τα λεφτά του σε μεγάλους σταρ, αφαιρώντας τα στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό των αγαπημένων του οπτικών εφέ. Επίσης, οι φήμες για την «ιδιαίτερη περιποίηση» που επιφυλάσσει ο Τζέιμς Κάμερον στους ηθοποιούς του οργιάζουν… Στην «Άβυσσο» έχει ακουστεί ότι πήγαν να πνιγούν οι μισοί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ενώ η Κέιτ Γουίνσλετ (πρωταγωνίστρια στον «Τιτανικό») ύστερα από μια πνευμονία κι ένα γερό τραύμα στον αγκώνα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πολύ δύσκολα θα ξαναδούλευε με τον επιτυχημένο σκηνοθέτη. Ευτυχώς για το νεαρό πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Avatar», τους Σαμ Γουόρθινγκτον και Ζόι Σαλντάνα, η τεχνολογία έχει ελαχιστοποιήσει τις κακουχίες για τους ηθοποιούς που συνεργάζονται με τον Κάμερον. Lucky you...






Lonely Planet Guide για την Πανδώρα
Πανδώρα: Ο πλανήτης όπου εκτυλίσσεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και ο οποίος κατοικείται από τη φυλή των Νάβι. Η χλωρίδα του θυμίζει ζούγκλα και η πανίδα του συνήθως διαθέτει… κοφτερά δόντια που κάνουν την Πανδώρα εξαιρετικά επικίνδυνη για απρόσεκτους επισκέπτες.
Νάβι: Οι αυτόχθονες της Πανδώρας. Έχουν περίπου 3 μέτρα ύψος, μπλε δέρμα με σκούρες ραβδώσεις, κίτρινα μάτια και μακριά ουρά. Ο ρουχισμός τους είναι φτωχός, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός τους είναι πολύ κατώτερος από αυτόν των ανθρώπων.
Μπάνσι: Επιδέξια πτηνά που χρησιμοποιούνται ως εναέρια μεταφορικά μέσα. Κάθε Νάβι μπορεί να «δεθεί» μόνο με ένα Μπάνσι και το αντίστροφο. Ο χειρισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Θάνατορ: Το πιο επικίνδυνο αρπακτικό του πλανήτη. Μοιάζει με μεγάλο, μαύρο πάνθηρα κι έχει έξι πόδια, ενώ η ουρά του είναι ένα πανίσχυρο, θανατηφόρο όπλο.
Aβαταρ: Υβριδικά πλάσματα που διαθέτουν ανθρώπινο και Νάβι DNA. Η όψη τους μοιάζει με αυτήν των Νάβι, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους την τέλεια κάλυψη σε περίπτωση «διερευνητικής» επίσκεψης στην Πανδώρα.
Οι καινούργιοι Λίο και Κέιτ;

Δώδεκα χρόνια μετά τον «Τιτανικό» ο Κάμερον έπρεπε να ψάξει και πάλι για νέους ταλαντούχους ηθοποιούς που θα έφτιαχναν ένα ιδανικό πρωταγωνιστικό ντουέτο, χωρίς να του κοστίσουν μια περιουσία. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ο διορατικός σκηνοθέτης έκλεισε για τον κεντρικό ρόλο του Τζέικ Σάλι τον Σαμ Γουόρθινγκτον, παρά τις πολλές επιφυλάξεις που υπήρχαν. Όπως λέει ο Κάμερον, ο νεαρός Αυστραλός ηθοποιός «είχε χειρότερη προφορά κι από τον “Κροκοδειλάκια”» ενώ δεν είχε παίξει σε μεγάλη παραγωγή. Από τη στιγμή που δέθηκε στο άρμα του «Avatar», όμως, ο Σαμ έχει εξελιχτεί στον Νο1 υποσχόμενο χολιγουντιανό ηθοποιό, έχοντας ήδη εμφανιστεί στον τέταρτο «Εξολοθρευτή» και πρωταγωνιστώντας στο φιλόδοξο remake του «Clash of the Titans», το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2010. Το ίδιο ισχύει και για την πανέμορφη Ζόι Σαλντάνα. Μετά το άγγιγμα του Κάμερον, η 32χρονη Αμερικανίδα γνωρίζει την απόλυτη επιτυχία κυρίως ως «Ουχούρα» στην καινούργια «Star Trek» εποποιία του Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Και οι δύο έχουν δεθεί με συμβόλαιο για πιθανό σίκουελ του «Avatar». Εξάλλου, ο καλός ο Κάμερον πριν πεινάσει μαγειρεύει...

‘Avatar’ Claims Highest Gross of All Time
February 3, 2010


Avatar has sailed past Titanic to become the highest-grossing movie of all time. In just 47 days, Avatar has grossed $601.1 million, while Titanic made $600.8 million in its entire run and took 252 days to cross the $600 million mark.
With this milestone, Avatar has completed the triple crown of box office gross records: first, it topped the foreign-only chart on Jan. 23, then it reigned over the worldwide chart (foreign plus domestic) on Jan. 25, and now, as of Feb. 2, it resides atop the domestic chart. Its foreign haul has risen to $1.474 billion. Add in domestic, and its worldwide gross stands at an incredible $2.075 billion.
Breaking domestic down, nearly 81 percent of Avatar's gross is from 3D presentations. Normal 3D accounts for over 64 percent of the gross, while IMAX 3D accounts for more than 16 percent. That leaves the 2D theaters with an over 19 percent share of the gross.
According to the National Association of Theater Owners, the latest available statistic for national average ticket price is $7.61 for the fourth quarter of 2009. IMAX reports an average ticket price of $14.58, but, at the time of this writing, there is no official word for regular 3D presentations. A survey of theaters across the country shows a $2 to $4 premium for 3D over 2D and indicates a $10 average ticket price. With these stats one can estimate 38.7 million tickets have been sold in regular 3D, 15.2 million sold in 2D and 6.8 million tickets sold in IMAX 3D.
All told, Avatar's estimated admission count is 60.7 million thus far, or less than Titanic through the same point (47 days in). It's also less than half of Titanic's 128 million total estimated admissions. Emphasizing the impressiveness of Avatar, it took such recent blockbusters as The Lord of the Rings: The Return of the King, Spider-Man 2, The Passion of the Christ and Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith their entire runs to reach around 60 million admissions.
Unfortunately, the industry does not track admissions, only dollars. Absent proper admissions tracking, estimated admissions are determined by dividing the grosses by the average ticket prices, but this method is certainly iffy and should not be seen as definitive. It's best used for recent releases that have complete box office records, but, even then, one may know the national average ticket price but not the average for an individual movie. The audiences vary demographically and regionally for each movie, which means different average ticket prices. What's more, for a picture like Avatar, the method does not address leveling the playing field for the possible deterrent of higher ticket prices, how the 3D presentations impact 2D attendance or how 3D currently has far fewer theaters than past 2D blockbusters.
However, it's better to have an approximation than to have nothing. Only the money may matter to Hollywood, but attendance is important from an audience and cultural perspective. The disparity between Avatar and Titanic is so huge according to this method, that it is safe to say that Titanic sold a boatload more tickets.
Pointing out the estimated admissions in no way diminishes the box office achievement of Avatar. The purpose is to add perspective. There is no doubt that Avatar is a phenomenon in its own right with its own unique set of circumstances and that it stands as one of the greatest box office runs of all time.
Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, BoxOfficeMojo

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Οι πρωτεΐνες βρίσκουν την έξοδο


Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, συμμετέχει στην προσπάθεια κατανόησης ενός θεμελιώδους βιολογικού προβλήματος, δηλαδή του πως τα κύτταρα ρυθμίζουν την κυκλοφορία μεγάλων μορίων όπως οι πρωτεΐνες και πως αυτές διαπερνούν βιολογικές μεμβράνες. Μερικά από τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας παρουσιάζονται σε σημερινή δημοσίευση στο Nature, ένα από τα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και αποτελούν καρπό διηπειρωτικής συνεργασίας των ερευνητικών ομάδων του Ερευνητή του ΙΜΒΒ και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Τάσου Οικονόμου και του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Rutgers (New Jersey, ΗΠΑ) Χαράλαμπου Καλοδήμου.
Τα κύτταρα μας παρασκευάζουν στο εσωτερικό τους χιλιάδες πρωτεΐνες. Πολλές απ' αυτές επιτελούν το έργο τους μόνο αφού μεταναστεύσουν έξω από το κύτταρο ή αγκυροβολήσουν στην κυτταρική μεμβράνη ή στοχευθούν σε καθορισμένα υποκυτταρικά διαμερίσματα. Οι διεργασίες αυτές είναι απαραίτητες για τη ζωή. Παραδείγματα πρωτεϊνών-μεταναστών αποτελούν η ινσουλίνη (η έλειψη της οποίας οδηγεί στον διαβήτη), τα αντισώματα (που καταπολεμούν λοιμώξεις), τα μεμβρανικά κανάλια (απαραίτητα γιά τη σωστή λειτουργία, μεταξύ άλλων και των νευρικών κυττάρων), αλλά και οι πρωτεΐνες-τοξίνες που εκκρίνουν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Πώς όμως οι πρωτεΐνες-μετανάστες βρίσκουν το δρόμο προς τους τελικούς τους προορισμούς και πώς διαπερνούν τις κυτταρικές μεμβράνες; Ο Günter Blobel του Πανεπιστήμιου Rockefeller της Νέας Υόρκης ανακάλυψε πριν από 30 χρόνια ότι οι πρωτεΐνες-μετανάστες περιέχουν χημικά σήματα που ονομάζονται πεπτίδια-οδηγοί και βραβεύτηκε με το Νόμπελ του 1999 για την ανακάλυψη αυτή. Αυτά τα πεπτίδια έχουν διπλό ρόλο: λειτουργούν σαν ταχυδρομικές διευθύνσεις αλλά και σαν μικροσκοπικές χειρολαβές. Ανάλογα με τον τελικό προορισμό της, κάθε πρωτεΐνη-μετανάστης φέρει και διαφορετική διεύθυνση. Το 2007, οι ομάδες Οικονόμου/Καλοδήμου έδειξαν με ποιο τρόπο τα πεπτίδια-οδηγοί αναγνωρίζουν έναν εξειδικευμένο κυτταρικό υποδοχέα πάνω στη μεμβράνη. Με την ειδική αυτή αναγνώριση ο υποδοχέας παγιδεύει τις πρωτεΐνες-μετανάστες πάνω σε ειδικά εκκριτικά κανάλια στην επιφάνεια της μεμβράνης. Ήταν όμως άγνωστο μέχρι τώρα το πως στη συνέχεια ανοίγει το εκκριτικό κανάλι. Με την καινούργια δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι ομάδες Οικονόμου/Καλοδήμου ανακαλύπτουν έναν νέο πολύ ουσιαστικό ρόλο του πεπτίδιου-οδηγού που παρέμενε άγνωστος μέχρι τώρα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές δείχνουν πως μόλις το πεπτίδιο-οδηγός ακουμπήσει στην ειδική υποδοχή του, λειτουργεί σαν κλειδί που ανοίγει το εκκριτικό κανάλι επιτρέποντας έτσι στο υπόλοιπο σώμα των πρωτεϊνών-μεταναστών να περάσουν διαμέσου του καναλιού και να διασχίσουν τη μεμβράνη.
Η αποκάλυψη του βασικού αυτού βιολογικού μηχανισμού αναμένεται να βοηθήσει την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των δεκάδων ασθενειών που οφείλονται σε μη-λειτουργικά πεπτίδια-οδηγούς. Τέτοιες ασθένειες περιλαμβάνουν τη στεφανιαία καρδιακή νόσο, τη λεμφοκυτταρική λευχαιμία και υπολειτουργίες ενδοκρινών αδένων. Επιπρόσθετα, με την ανακάλυψη αυτή δίνεται η δυνατότητα βελτιστοποίησης της βιοτεχνολογικής παραγωγής ανθρώπινων πρωτεϊνών-φαρμάκων από μικροβιακά κύτταρα-εργοστάσια. Προσπάθεια προς τις κατευθύνσεις αυτές αλλά και την περαιτέρω διερεύνηση της υποκυτταρικής κυκλοφορίας πρωτεϊνών χρηματοδοτείται στο ΙΜΒΒ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ερευνητικά προγράμματα και από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.
Πηγή: ScienceNews.gr