Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

New Horizons: Ο άνθρωπος αντικρίζει για πρώτη φορά από κοντά τον Πλούτωνα

Ένας παγωμένος πλανήτης νάνος γεμάτος βουνά. Η αποστολή New Horizons της NASA έστειλε τις πρώτες κοντινές υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη.
Πρόκειται για φωτογραφίες που ελήφθησαν από μία περιοχή κοντά στον ισημερινό του Πλούτωνα, όπου υπάρχουν βουνά που το ύψος τους ξεπερνά τα 3.000 μέτρα.

Οι επιστήμονες έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με σημαντικές λεπτομέρειες από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, Χάροντα και Ύδρα. Η επιφάνεια της Ύδρας είναι καλυμμένη από πάγο νερού. Πριν από την αποστολή του New Horizons οι επιστήμονες είχαν ελάχιστες πληροφορίες για το μέγεθος και τις διαστάσεις δορυφόρου του Πλούτωνα, που έχει σχήμα ...πατάτας. Γύρω από τον Πλούτωνα περιστρέφονται άλλοι τέσσερις μικροί δορυφόροι, με μεγαλύτερο τον Χάροντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων τα βουνά αυτά του Πλούτωνα είναι σχετικά νέα, καθώς σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα, πριν από 100 εκατ. χρόνια. Είναι δηλαδή σχετικά νέα σε σύγκριση με τα 4,56 δισεκατ. χρόνια που είναι η ηλικία του Ηλιακού Συστήματος μας. Στην επιφάνεια του πλανήτη νάνου διακρίνεται μία τεράστια περιοχή σε σχήμα καρδιάς, στην οποία η επιστημονική ομάδα της NASA έδωσε το όνομα του αστρονόμου που τον ανακάλυψε, Κλάιντ Τομπώ.

Η αποστολή New Horizons της NASA έστειλε τα ξημερώματα της Τετάρτης 15/7/2015 το σήμα που επιβεβαιώνει ότι επέζησε από το πρώτο κοντινό πέρασμα του Πλούτωνα. Με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, και σε απόσταση μόλις 12.500 χιλιομέτρων από τον Πλούτωνα, το σκάφος θα μπορούσε να είχε καταστραφεί από σωματίδια πάγου και σκόνης που μπορεί να υπήρχαν στην πορεία του.

Στη διάρκεια της πιο κρίσιμης φάσης μιας αποστολής εννέα ετών, το New Horizons είχε πάψει να επικοινωνεί με τη Γη για λίγες ώρες προκειμένου να εστιαστεί στον στόχο. Τα δεδομένα του χρειάζονται 4 ώρες και 25 λεπτά για να διανύσουν με την ταχύτητα του φωτός τα 4,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τη Γη.

Πώς θα ήταν να περπατάτε στον Πλούτωνα

Θα χρειαστείτε ένα ζεστό παλτό, ορειβατικά παπούτσια για περπάτημα στον πάγο και έναν καλό φακό. Η περιπέτεια θα είναι πρωτόγνωρη αλλά καθόλου κουραστική -αντίθετα, θα νιώθετε ανάλαφροι σαν πούπουλο.

Βρίσκεστε στον Πλούτωνα, έναν παγωμένο πλανήτη νάνο στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος.

Το πλουτώνιο έτος διαρκεί 248 γήινα χρόνια, οπότε θα πρέπει να περιμένετε πολύ μέχρι να θαυμάσετε την πλήρη εναλλαγή των εποχών.

Και τι εναλλαγή! Σε αντίθεση με τη Γη, της οποίας ο άξονας περιστροφής είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο του Ηλιακού Συστήματος, ο Πλούτωνας περιστρέφεται γύρω από έναν νοητό άξονα με κλίση 120 μοιρών.

Και αυτό σημαίνει ότι η έννοια της μέρας και της νύχτας παίρνουν νέες διαστάσεις: η περιοχή του νότιου πόλου παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι εδώ και 20 χρόνια, και δεν θα ξαναδεί τον Ήλιο να ανατέλλει για ακόμα οκτώ δεκαετίες.

Ακόμα κι εδώ, όμως, το σκότος δεν είναι απόλυτο. Ο νότιος πόλος λούζεται στο απαλό φεγγαρόφωτο του δορυφόρου Χάροντα, όπως η Πανσέληνος φωτίζει τις σκοτεινές νύχτες στη Γη. Το λυκόφως μόλις που αρκεί για να μην σκοντάψετε στον πάγο.

Ο Χάροντας, αναφέρει η NASA, βρίσκεται τόσο κοντά στον Πλούτωνα ώστε φαίνεται επτά φορές μεγαλύτερος από ό,τι η Σελήνη στον ουρανό της Γης.

Επιπλέον, ο Χάροντας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά του στον Πλούτωνα, και ο Πλούτωνας δείχνει πάντα το ίδιο πρόσωπο στον Χάροντα. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι μένει αιώνια ακίνητο στον ουρανό. Αν μάλιστα μείνετε εδώ έξι μέρες και 10 λεπτά, όσο διαρκεί το ημερονύκτιο του Πλούτωνα, θα δείτε όλες τις φάσεις του Χάροντα, από το μισοφέγγαρο μέχρι την «Πανσέληνο».

Ίσως μάλιστα καταφέρετε να δείτε και τους υπόλοιπους τέσσερις δορυφόρους του Πλούτωνα: τη Νύχτα, την Ύδρα, τον Κέρβερο και τη Στύγα, όλοι τους με ονόματα που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο. Είναι πολύ μικρότεροι από τον Χάροντα, αμυδρές κουκκίδες στον ουρανό.

Ο πλανήτης νάνος έχει τρεις φορές μικρότερο όγκο από τη Σελήνη και ολόκληρη η επιφάνειά του έχει περίπου την έκταση της Ρωσίας. Για να τη θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο, μεταφερθείτε στην περιοχή του βόρειου πόλου, η οποία παραμένει λουσμένη στο φως εδώ και δεκαετίες.

Βρισκόμαστε όμως περίπου 40 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη, και η λιακάδα είναι 1.000 φορές πιο ασθενική -σαν το προχωρημένο σούρουπο στο μητρικό σας πλανήτη.

Το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να κοιτάξετε τον Ήλιο κατάματα στο παρατεταμένο μεσημέρι. Ο υπόλοιπος ουρανός όμως φαίνεται σχεδόν κατάμαυρος, αφού η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι 100.000 με ένα εκατομμύριο φορές πιο αραιή από της Γης. Σημαδεύεται μόνο από περαστικά συννεφάκια αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα.

Το τοπίο γύρω σας σίγουρα δεν είναι αδιάφορο: ο Πλούτωνας παρουσιάζει εξαιρετικά έντονες αντιθέσεις. Άλλες περιοχές είναι κατάμαυρες σαν κάρβουνο, άλλες είναι καφεκόκκινες και άλλες καλυμμένες με απαστράπτοντα λευκό πάγο.

Η επιφάνεια αποτελείται κατά 98% από πάγο αζώτου, κατεψυγμένου σε θερμοκρασία γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου. Το κοκτέιλ συμπληρώνεται από ίχνη παγωμένου μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου -βράχια δεν διακρίνονται πουθενά.

Σε πολλά σημεία, ο πάγος καλύπτεται από μια σκούρα πορτοκαλί γλίτσα, ένα μαλακό στρώμα περίπλοκων ουσιών που σχηματίστηκε από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα συστατικά της ατμόσφαιρας.

Την ώρα που εξερευνάτε το τοπίο, προσέξτε μην γλιστρήσετε στον πάγο. Θα μπορούσατε να πέσετε μέσα στις χαράδρες που πιθανότατα υπάρχουν στον πλανήτη-νάνο.

Ακόμα κι αν πέσετε, όμως, η πιθανότητα κατάγματος είναι μικρή: στον Πλούτωνα, η δύναμη της βαρύτητας είναι 15 φορές ασθενέστερη από ό,τι στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε βάρος 100 κιλά, εδώ θα αισθάνεστε σαν να ήσασταν μόλις 6,7 κιλά. Ενδεχόμενο γλίστρημα θα οδηγούσε σε μια μια απόκοσμα αργή πτώση.

Σε περίπτωση ατυχήματος, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ασθενοφόρο θα αργήσει: το σήμα κινδύνου θα χρειαζόταν τουλάχιστον 4 ώρες για να φτάσει στη Γη με την ταχύτητα του φωτός.

Και, ακόμα και με το ταχύτερο σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ, οι πρώτες βοήθειες θα έφταναν έπειτα από τουλάχιστον εννέα χρόνια.

Στο μεταξύ προσπαθήστε να κρατηθείτε ζεστοί.
Πηγή: in.gr

Η σολανεζουμάμπη επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Σε επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ συντελεί η πειραματική δραστική ουσία σολανεζουμάμπη, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ουάσινγκτον και οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η θετική επίδραση του υπό ανάπτυξη νέου φαρμάκου αφορά μόνο άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Πάντως, ήδη σχεδιάζεται μια νέα κλινική δοκιμή σε δείγμα 2.100 ατόμων τον Οκτώριο του 2016, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η σολανεζουμάμπη «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά περίπου 34%.
Η σολανεζουμάμπη ανήκει σε μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, που ενισχύουν τα αντισώματα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, μπλοκάρει τον σχηματισμό των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος και όχι τα συμπτώματα, όπως η αμνησία. Ανοσοενισχυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Παράλληλα, στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα λιγότερο θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή ενός παρεμφερούς φαρμάκου, της δραστικής ουσίας aducanumab, η οποία αρχικά είχε θεωρηθεί πολλά υποσχόμενη. Ήδη σχεδιάζεται η δοκιμή της σε δείγμα 2.700 ασθενών.

Τέλος, σε φάση νέων κλινικών δοκιμών βρίσκονται δύο ακόμα φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, οι δραστικές ουσίες crenezumab και gantenerumab, που στο παρελθόν είχαν αποτύχει.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να δώσει άδεια κυκλοφορίας σε κανένα φάρμακο αντισωμάτων, αν προηγουμένως δεν αποδειχθούν τα οφέλη του σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα σημερινά φάρμακα κατά της νόσου στοχεύουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων, αφού δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων. Αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που επιβραδύνει βιολογικά την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς δεν θα θεραπεύονται μεν, αλλά θα μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια με ηπιότερα συμπτώματα.

Σήμερα, από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ πάσχουν πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει στα 75 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 135 εκατ. έως το 2050.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής την Κάθριν Έμι Λι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο διεθνές συνέδριο, οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ συνήθως εμφανίζουν νοητική επιδείνωση με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς να είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι οι άνδρες.
Πηγή: in.gr

Kepler-452b: Ένα νέο εξωπλανήτη «αδελφό» της Γης ανακάλυψε η NASA

Ακόμα ένα εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά παρόμοια της Γης, εντόπισαν οι επιστήμονες σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, στον αστερισμό του Κύκνου, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

 O Kepler-452b έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την Γη, μοιάζει να διαθέτει παρόμοια, πυκνή ατμόσφαιρα και περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του άστρο εντός της «φιλόξενης ζώνης», εντός της οποίας η ακτινοβολία που δέχεται επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Kepler-452b, είναι περίπου 60% μεγαλύτερος από την Γη, και ένα έτος ισοδυναμεί με 385 μέρες (5% μεγαλύτερης διάρκειας από τα δικά μας). Επίσης βρίσκεται περίπου 5% πιο μακριά από το άστρο του συγκεκριμένου συστήματος, σε σχέση με την απόσταση που έχει η Γη από τον δικό μας Ήλιο. Όσον αφορά στο άστρο του συστήματος που ανήκει ο Kepler-452b, έχει παρόμοια θερμοκρασία, είναι 10% φωτεινότερο και λίγο μεγαλύτερο από το δικό μας (περίπου 4%). Επίσης είναι γηραιότερο άστρο από τον Ήλιο, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια γηραιότερο.

Ο επιστημονικός διευθυντής της NASA Τζον Γκράνφελντ χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη «ό,τι κοντινότερο μέχρι σήμερα» με τη Γη.

O Kepler-452b έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων «συγγενών» εξωπλανητών που έχουν εντοπιστεί με το τηλεσκόπιο Kepler. Μεταξύ αυτών είναι ο Kepler-186f και ο Kepler-22b.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ.

Η αποστολή Kepler ξεκίνησε το 2009 και στόχος της ήταν να ερευνήσει για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε πριν 20 χρόνια. Με την αποστολή Kepler επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων από χιλίων πλανητών, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις ακόμα, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Αποτέλεσμα Δημοψηφίσματος 5ης Ιουλίου 2015

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,31% και το «ναι» ποσοστό 38,69%.
Τα άκυρα/λευκά είναι στο 5,04%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,50%.
Το «όχι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (51,17%), στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών (53,21%), στους νομούς Καστοριάς (52,36%), Σερρών (53,74%), Χίου (53,84%), Γρεβενών (54,31%), Έβρου (56,64%), Μεσσηνίας (56,84%), Ευρυτανίας (55,89%) και Κιλκίς (57,74%).

Αντίστοιχα, το «ναι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Χανίων (26,23%), στην Β΄ Πειραιώς (27,49%) και στους νομούς Κερκύρας (28,75%), Ηρακλείου (29,18%), Σάμου (26,69%), Ξάνθης (32,11%), Βοιωτίας (32,57%), Ζακύνθου (32,69%), Αχαΐας (31,78%) και Εύβοιας (32,40%).

Με έντονη την ταξική συνείδηση φαίνεται πως ψήφισαν οι εκλογείς στο σημερινό δημοψήφισμα. Περιοχές του νομού Αττικής, με απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους, εμφανίζουν ποσοστά με τεράστια απόκλιση, ανάλογα με το εισόδημα των κατοίκων της.

Σε λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας το ΟΧΙ λαμβάνει ποσοστά...ολοκληρωτικών καθεστώτων και αντίστοιχα το ΝΑΙ «καταποντίζεται», ενώ στα λεγόμενα ακριβά προάστια η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων είναι μεγάλη αλλά σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, εδώ υπερισχύει το ΝΑΙ.

Ενδεικτκά, το ΟΧΙ έλαβε στο δήμο Ασπροπύργου 79,20%, στη Φυλή 77,22%, στο Πέραμα 76,64%, στις Αχαρνές 75,25%, στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας 72,84%, στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη 72,61%, στην Αγία Βαρβάρα 72,75%, στην Ελευσίνα 71, 88%, στη Λαυρεωτική 71,81%, στον Ταύρο 71, 28, στο Αιγάλεω 70,68% και στο Περιστέρι 70,31%.

Αντιθέτως σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων υψηλά ποσοστά εμφανίζει το ΝΑΙ, όπως στην Εκάλη (84,62%), στο Διόνυσο (69,78%), στη Βουλιαγμένη (66,27%), στην Κηφισιά (64,59%), στη Δροσιά (65,42%) και στη Βούλα (63,88%).

Υψηλά ποσοστά έλαβε η επιλογή του ΟΧΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν ο δήμος Αθηναίων, καθώς το ΟΧΙ επέλεξε το 53,20% των εκλογέων, δηλαδή 8% χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με την επικράτεια και ο δήμος Θεσσαλονίκης με το ΟΧΙ στο 53,14%.

Αντίθετα, το ΟΧΙ επέλεξαν οι 7 στους 10 Πατρινούς, καθώς και οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και του Βόλου, οι Πειραιώτες είπαν ΟΧΙ σε ποσοστό 60,14%, οι κάτοικοι του δήμου Λάρισας με 63,26%.
Σε καμία εκλογική περιφέρεια δεν επικράτησε το «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής. Πρωταθλητής του «όχι» αναδεικνύεται η περιφέρεια Χανίων, ενώ η Λακωνία είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό.

Με την καταμέτρηση των ψήφων στο 100% της επικράτειας,οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά «όχι» και τα χαμηλότερα ποσοστά «ναι» είναι:

ΠεριφέρειαΌχιΝαι
Χανίων 73,7726,23
Β' Πειραιώς 72,5127,49
Κερκύρας 71,2528,75
Ηρακλείου 70,8229,18
Σάμου 70,3129,69
Αχαΐας 68,22 31,78
Ξάνθης 67,8932,11
Ευβοίας  67,6032,40
Βοιωτίας 67,43 32,57
Ζακύνθου 67,3132,69

Και οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά «όχι» και τα υψηλότερα «ναι» είναι:
ΠεριφέρειαΌχιΝαι
Λακωνίας 51,1748,83
Καστοριάς 52,3647,64
Α' Αθηνών 53,2146,79
Σερρών 53,7446,26
Χίου 53,8446,16
Γρεβενών 54,3145,69
Έβρου 55,6445,36
Ευρυτανίας 55,8944,11
Φωκίδος 57,3642,64
Αρκαδίας56,4343,57
Πηγή: in.gr

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Έρευνα της Public Issue για το δημοψήφισμα της 5/7/2015

Απόλυτο ντέρμπι παραμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τον επικοινωνιακό Αρμαγεδδώνα και τις προκλητικές πιέσεις εγχώριων και ευρωπαϊκών παραγόντων στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτό δείχνει η έρευνα της Public Issue του Γιάννη Μαυρή, η οποία διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.053 ατόμων, για το site της "Αυγής".
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 0,5% το Όχι. Ωστόσο αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το Ναι φαίνεται να προηγείται με 0,5%.
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το Όχι έχει 43%, το Ναι έχει 42,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, δεν θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό/άκυρο είναι 1% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 1%. Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το Όχι έχει 45%, το Ναι έχει 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, δεν θα ψηφίσει το 4%, λευκό/άκυρο είναι 1,5% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 0,5%.
Σημαντικό στοιχείο για την τελική ψήφο αποτελεί η παράσταση νίκης, όπου το Ναι προηγείται με μικρή διαφορά σύμφωνα με το 31% και με μεγάλη διαφορά σύμφωνα με το 19%. Το Όχι προηγείται με μεγάλη διαφορά για το 25% και με μικρή διαφορά για το 14%. Χωρίς γνώμη είναι το 11%.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ειδικά στα ηλικιακά, και στη θέση που έχουν στην απασχόληση. Στους άνδρες η κατάσταση είναι απόλυτα ισορροπημένη με Ναι και Όχι στο 44%, ενώ στις γυναίκες το Ναι έχει 41% και το Όχι 42%.
Παράλληλα η νέα γενιά και οι παραγωγικές ηλικίες στηρίζουν με συντριπτικά ποσοστά το Όχι. Στις ηλικίες 18-24 το Όχι έχει 71% και το Ναι 20%, στις ηλικίες 25-34 το Όχι έχει 59% και το Ναι 26%, στις ηλικίες 35-44 το Όχι έχει 34% και το Ναι 53%, και στις ηλικίες 45-54 το Όχι έχει 48% και το Ναι 36%. Το Ναι προηγείται στους άνω των 55 ετών: στους 55-64 το Όχι έχει 44% και το Ναι 47% και στους 65 και άνω το Όχι έχει 26% και το Ναι 56%.
Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το Ναι προηγείται στην κατώτερη (43% με 34%) και ανώτερη εκπαίδευση (48% με 38%), ενώ το Όχι στη μεσαία (50% με 38%).
Ο πίνακας με βάση την απασχόληση δείχνει πως Όχι ψηφίζουν οι μισθωτοί ιδιωτικού (54% - 31%) και δημόσιου τομέα (58% - 31%), οι άνεργοι (51% - 26%) και οι φοιτητές (83% - 13%). Αντίθετα Ναι ψηφίζουν οι εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι (50% - 39%), οι συνταξιούχοι (55% - 31%), ενώ οι νοικοκυρές είναι απόλυτα μοιρασμένες (42%).
Όχι ψηφίζουν η Θεσσαλονίκη (39% - 44%) και η υπόλοιπη Ελλάδα (45% - 42%) και Ναι ψηφίζει η Αθήνα (45% - 40%). Ακόμη το Όχι προηγείται στις ημιαστικές περιοχές (47% - 40%), το Ναι στις αγροτικές περιοχές (44% - 40%) και ισοδυναμία υπάρχει στις αστικές (43%).
Ισορροπία υπάρχει και στο ερώτημα για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, γεγονός που δείχνει ότι δεν πέτυχε η επικοινωνιακή προσπάθεια να τεθεί το δίλημμα "Ναι ή Όχι στο ευρώ". Στην ερώτηση αν "το Όχι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και το Ναι παραμονή στο ευρώ" απαντούν: σίγουρα ισχύει 36%, μάλλον ισχύει 12%, ούτε / ούτε 1%, μάλλον δεν ισχύει 10%, σίγουρα δεν ισχύει 37%, ενώ δεν γνωρίζει το 4%.
Κριτήριο ψήφου δείχνει και η απάντηση στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Η πλειοψηφία (41%) λέει οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση λέει το 39% και το 15% ρίχνει ευθύνες και στους δύο. Από την ανάλυση με βάση την κομματική ένταξη στη συγκεκριμένη ερώτηση προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ επιρρίπτουν την ευθύνη στους δανειστές, ενώ οι ψηφοφόροι Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Πηγή: avgi.gr