Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η ανασκόπηση του adslgr.com: Τηλεπικοινωνίες και Ευρυζωνικότητα 2013

Λίγες ώρες πριν μπει το 2014, το adslgr.com σας παρουσιάζει την ανασκόπηση της τηλεπικοινωνιακής και ευρυζωνικής χρονιάς που πέρασε, ξεκινώντας από τις σημαντικότερες ειδήσεις:


Τα ορόσημα του 2013

Ιανουάριος


Ο ΟΤΕ ανακοινώνει την ολοκλήρωση ενός ακόμα προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Προχωράει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη Ψηφιακού Μητρώου Δικτυακών Υποδομών. Η Forthnet συνεχίζει την επιθετική πολιτική τιμών και προσφέρει 25% έκπτωση στα επαγγελματικά πακέτα.

Δημοσιεύονται τα σχόλια στην Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με την τροποποίηση RUO και RBO σχετικά με το προϊόν χονδρικής VDSL VPU (ΕΜΑ). Η Τραινοσε προσφέρει 30 λεπτά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στον Σ.Σ. Αθήνας. Ο IOBE σε συνεργασία με την Google δημοσιεύει μελέτη για την διάδοση και χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις της Forthnet με την Wind και την hellas online για εξαγορά ή συγχώνευση οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ο Γεν. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών κ. Μ. Δασκαλάκης υπόσχεται την δημοπράτηση του Rural Broadband μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013, αποφεύγοντας όμως να γίνει συγκεκριμένος για το Fiber to the home.

Επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 700 εκ. ευρώ ανακοινώνει ο ΟΤΕ.


Φεβρουάριος

Ο ΟΤΕ πουλάει τον Hellas Sat στην ArabSat έναντι 208 εκ. ευρώ, , ενώ η OTEGlobe ανακοινώνει για το 2012 κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 18 εκ. ευρώ. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή απευθύνει σύσταση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου ο χρόνος ομιλίας να αντιστοιχεί στον πραγματικό. Ο ΟΤΕ αποκτά τα δικαιώματα για την Premier League για το 2013-2016.

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) ανακοινώνεται η πρώτη επίσημη ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση GSMA Mobile World Congress 2013.

Η Forthnet μειώνει δραστικά το κόστος κλήσης από σταθερό προς κινητό και λανσάρει πακέτο "απεριόριστης" ομιλίας προς κινητά ενώ η Cyta ανακοινώνει νέα προσφορά για το VDSL 2play.

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοινώνει την Ρυθμιστική της Στρατηγική για το 2013. Επίσης τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός αδειοδότησης παρόχων, με σημαντικές βελτιώσεις ως προς το κομμάτι της προστασίας του καταναλωτή.

Ο ΟΤΕ σημειώνει 364 εκ. ευρώ κέρδη για το 2012. Η ΕΕΤΤ εγκρίνει την μεταβίβαση ραδιοφάσματος σταθερής υπηρεσίας από την Forthnet στην Rolaware Ltd.

Δημοσιεύεται η έκθεση για την ευρυζωνική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012. Η Play του Π. Γερμανού κέρδισε το 60% των φασμάτων στη ζώνη των 1800MHz μέσω διαγωνισμού στην Πολωνία.


Μάρτιος

Η hellas online ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, καταγράφοντας κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 64 εκ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 18 εκ. ευρώ.

Θετικός ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στο MWC 2013, από τον ΣΕΚΕΕ. Την άποψη του για λιγότερη ρύθμιση διατυπώνει ο Δρ. Λ. Κανέλλος σε συνέντευξη του.

Προσφορά με 29.90€/μήνα για βασικό πακέτο triple play ανακοινώνει η Forthnet. Επίσης ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012. Ο ΟΤΕ και η Cosmote δωρίζει 550.000 ευρώ σε 22 κοινωφελείς οργανισμούς για παιδιά.

Στα ρυθμιστικά θέματα, Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ για την Παροχή Μισθωμένων Γραμμών Χονδρικής, διενεργεί η ΕΕΤΤ. Παράλληλα προωθεί τον χάρτη ευρυζωνικής κάλυψης Υπερίων με μετρήσεις πραγματικών ταχυτήτων και δημοσιεύει τα σχόλια των εταιρειών σχετικά με το Έργο Σύστημα Μέτρησης και Παρουσίασης Δεικτών Ποιότητας Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Τα ηνία της Cyta Ελλάδας αναλαμβάνει ο Χρ. Λιμνατίτης.


Απρίλιος

H Vodafone και η hellas online προσφέρουν δωρεάν Internet μέσω των Vodafone 3G hotspots και Wi-Fi holspots σε καταστήματα Goody's και Flocafe.

H OTEGLOBE διπλασιάζει τη χωρητικότητα του Διαβαλκανικού της Δικτύου μέσω της πλατφόρμας DTN-X της Infinera. O αρμόδιος υπουργός δεν δεσμεύεται για τον πιθανό χρόνο υλοποίησης του FTTH.

H Vodafone παρουσιάζει το Vodafone Connect 1. O OTE ανακοινώνει την αποκλειστική μετάδοση των τελικών Κυπέλλου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας στο ΟΤΕ TV. H EETT δημοσιεύει τα αποτελέσματα του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ για το 2013 και ξεκινάει Δημόσια Διαβούλευση για την Τροποποίηση του Κανονισμού Τελών Χρήσης και Εκχώρησης Φάσματος.

Ανακοινώνονται οι δείκτες ποιότητας των παρόχων σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών και Voip για το Α' εξάμηνο και το Β εξάμηνο του 2012. H Cyta προσφέρει δωρεάν επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το ωράριο στα καταστήματα του.

Η Vodafone λανσάρει τα νέα προγράμματα RED 1 και RED 2. Επίσης ανακοινώνει την έναρξη της Υπηρεσίας Απόρριψης Εισερχομένων Κλήσεων με Απόκρυψη αριθμού. H Deutsche Telekom επιβάλει όριο όγκου χρήσης στις οικιακές της συνδέσεις VDSL, στην Γερμανία. Η ΕΕΤΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων στα 3.4-3.8GHz, εν όψει της σχετικής δημοπράτησης φάσματος.

Ο ΟΤΕ πουλάει και την θυγατρική του στην Βουλγαρία Globul έναντι 717 εκ. ευρώ. Ο αγοραστής είναι η νορβηγική Telenor. H Vodafone δωρίζει στους συνδρομητές Vodafone CU δωρεάν όγκο δεδομένων για την περίοδο των εορτών του Πάσχα. H Nova ανακοινώνει την νέα δυνατότητα «Αυτόματης εγγραφής σειρών».

Δύο σημαντικές διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ: η πρώτη αφορά την πρόταση του ΟΤΕ για την βέλτιστη παροχή προϊόντων χονδρική VDSL (ΕΜΑ ή VPU) και η δεύτερη αφορά την ανάλυση της αγοράς εθνικών κλήσεων που παρέχονται σε σταθερή θέση.

Ο μήνας κλείνει με την ΑΕΠΙ να στρέφεται δικαστικά εναντίον των παρόχων ζητώντας το μπλοκάρισμα διάφορων site παράνομου περιεχομένου.


Μάιος

Συνέντευξη στο adslgr.com παραχωρεί επικεφαλής των Εργαστηριών Νέων Τεχνολογιών του ΟΤΕ κ.Τηλέμαχος Δούκογλου. Απορρίπτεται η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής της ΑΕΠΙ σε βάρος των παρόχων.

Η ΕΕΤΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα τέλη χρήσης ραδιοφάσματος. Επίσης ξεκινάει άλλη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση και κωδικοποίηση του Κανονισμού Φορητότητας Αριθμών.

Κέρδη ύψους 167 εκ. ευρώ ανακοινώνει ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Στην Wind αναλαμβάνει Σύμβουλος Διοίκησης η κα. Σούλα Έβανς. Στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα «Ρύθμιση προς ένα Έξυπνο Ψηφιακό Οικοσύστημα» διεξάγεται συζήτηση με όλους τους παρόχους της αγοράς (σχετικό βίντεο από τις ομιλίες).

Η hellas online καθίσταται ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος που σημειώνει καθαρά κέρδη. Στον ΟΤΕ υπογράφεται νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στα πλαίσια της συμμετοχής του adslgr.com στην Ελληνική Ομάδα Δράσης για το IPv6, οι πάροχοι απαντούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην μετάβαση προς το νέο πρωτόκολλο. Η Wind ανακοινώνει την νέα της υπηρεσίας Business Antivirus για επαγγελματίες.

Η EETT ξεκινάει την Δημόσια Διαβούλευση για τις άδειες δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η Cosmote συνεχίζει να αναπτύσσει το 4G δίκτυο της.

Η Forthnet καταγράφει για ένα ακόμα τρίμηνο σημαντικές ζημιές.


Ιούνιος

Επτά νέα δωρεάν κανάλια προσθέτει στο hol my tv η hellas online. Νέα επαγγελματικά προγράμματα ανακοινώνει η Cosmote.

H EETT κοινοποιεί στην Ε.Ε. το σχέδιο μέτρων για τις αγορές 3 και 5, μειώνοντας τα ρυθμιστικά βάρη στον ΟΤΕ.

Τα νέα προγράμματα hol double-play ευέλικτα λανσάρει η hellas online. H Cyta Ελλάδας ανακοινώνει μεικτά κέρδη ύψους 26 εκ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 20 εκ. ευρώ για το 2012.

Η Wind φέρνει στην αγορά το συμβόλαιο W με 49.90€/μήνα. Στην 1η δεκάδα των παρόχων με IPv6 στον κόσμο ανέβηκε η Forthnet.

H EETT τροποποιεί την Προσφορά Αναφοράς του ΟΤΕ για την Αποδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο. Η Vodafone ανακοινώνει την επέκταση του 4G δικτύου της και την παράταση της δωρεάν χρήσης του μέχρι τις 31/10/2013. Ο ΟΤΕ λανσάρει νέα πακέτα με νέες τιμές για το ΟΤΕ TV.

H είδηση του μήνα είναι η επέκταση του VDSL δικτύου του ΟΤΕ, όπου πολλές νέες περιοχές έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 30 και 50Mbps. H Cosmote ανακοινώνει την υποστήριξη φωνής υψηλής ευκρίνειας (High Definition Voice) για συμβατές συσκευές

H EETT ανακοινώνει τις απαντήσεις των παρόχων σχετικά με την δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό φορητότητας καθώς επίσης και τα σχόλια αναφορικά με την πρόταση του ΟΤΕ για τη βέλτιστη παροχή του Χονδρικού Προϊόντος VDSL VPU (ΕΜΑ). Ξεκινάει την λειτουργία του το Cosmotebooks, το online βιβλιοπωλείο από την Cosmote με περισσότερα από 500.000 βιβλία. Η Ελληνική προεδρία ολοκληρώνει επιτυχώς την 15η Σύνοδο του BEREC στην Ελλάδα.

H Samknows ανακοινώνει τα αποτελέσματα των μετρήσεων ευρυζωνικών ταχυτήτων για την Ελλάδα και πανευρωπαϊκά. Αυξήσεις χρεώσεων στις εθνικές κλήσεις ανακοινώνει η Vodafone.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συστήνεται εκ νέου με καθ΄ύλην υπουργό τον κ. Μ. Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Μ. Δασκαλάκης παραμένει στην θέση του Γεν. Γραμματέα. Η Cosmote δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την κλήση έκτακτης ανάγκης στα αυτοκίνητα eCall ενώ η hellas online εμπλουτίζει το περιεχόμενο του hol video clud.

Ξεχωρίζει στην επικαιρότητα του μήνα η συμφωνία της Vodafone με την Wind για την μερική κοινή χρήση του ραδιοδικτύου τους. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας μπορούν να αναζητηθούν εδώ. Πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις μετόχων του ΟΤΕ και της hellas online.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανακοινώνουν νέες χαμηλότερες χρεώσεις για την περιαγωγή στην Ε.Ε., όπως η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει. Οι παραπάνω μειώσεις στο roaming καθιστούν τις κλήσεις σε περιαγωγή φθηνότερες από τις εθνικές κλήσεις, γεγονός που αναλύεται από το adslgr.com σε σχετικό άρθρο.


Ιούλιος

Ειδική επιτροπή της ΣΤΑ.ΣΥ. μελετά τις δυνατότητες ενοικίασης των σωληνώσεων του δικτύου του τραμ σε παρόχους.

Η ΕΕΤΤ αναρτά τις απαντήσεις των παρόχων στη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με την προσφορά αναφοράς ΟΤΕ για την παροχή μισθωμένων γραμμών χονδρικής καθώς και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με το οικονομοτεχνικό μοντέλο Μακροπρόθεσμου Καθαρού Επαυξητικού Κόστους (Bottom-Up Pure LRIC) υπολογισμού τελών τερματισμού χονδρικής σε σταθερά δίκτυα.

Δωρεάν όγκο χρήσης στο διαδίκτυο (MB) προσφέρει η Vodafone στους πελάτες καρτοκινητής με κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας. Επίσης παρουσιάζει την ανανεωμένη δική της συσκευή Vodafone Smart Mini στα 89 ευρώ.

O OTE διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση λήψης απόφασης της ΕΕΤΤ για 31 προγράμματα του που έχουν υποβληθεί για έγκριση. Μία εβδομάδα αργότερα η ΕΕΤΤ ανακοινώνει την έγκριση 21 προγραμμάτων του ΟΤΕ. H Cosmote ανακοινώνει πληθυσμιακή κάλυψη 46% για το 4G.

Εγκρίνεται από την Ε.Ε. η απορρύθμιση της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που είχε υποβάλει η ΕΕΤΤ. Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind κ. N. Ζαρκαλής.

Το σύνολο των BRAS του δικτύου του ΟΤΕ υποστηρίζει πλέον IPv4/IPv6 dual-stack.

Η Vodafone διαθέτει εμπορικά την υπηρεσία Online Ανανέωσης Χρόνου Ομιλίας. Επίσης ανακοινώνει την συνεργασία με το Napster δίνοντας τρίμηνη δωρεάν πρόσβαση.

Μέτοχοι της Forthnet πωλούν σε κύπριο δικηγόρο το 27.04% των μετοχών τους στην εταιρεία. Πολύ σύντομα γίνεται σαφές πως πίσω από αυτήν την κίνηση υπάρχει η Wind, η οποία με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει πως έχει αποκτήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του ανωτέρου ποσοστού.

Η Vodafone ανακοινώνει την νέα υπηρεσία ανανέωσης συσκευών «Νέο smartphone κάθε χρόνο». Η ΕΕΤΤ εγκρίνει την κοινή χρήση των δικτύων Vodafone και Wind.

H Forthnet παρατείνει τα δικαιώματα της αποκλειστικής μετάδοσης των αγώνων της Super League μέχρι το 2017. Δημοσιεύονται οι απαντήσεις στην δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ σχετικά με τις αρχές και τη μεθοδολογία κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού.

O OTE μειώνει τον δανεισμό του κάτω από τα 2 δισ. ευρώ και συνεχίζει την αναχρηματοδότηση του. Στην μείωση του δανεισμού βοηθάει και η ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής στην Βουλγαρία Globul έναντι 717 εκ. ευρώ. Έγκριση από την αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει το Rural Broadband με συνολικό προϋπολογισμό 161 εκ. ευρώ.

Η Cosmote ακολουθεί την τάση της αγοράς και λανσάρει τα νέα προγράμματα COSMOTE Απεριόριστα για όλους. Επίσης προσφέρει δωρεάν 1.5 Gbyte όγκο χρήσης για 15 μέρες σε κάθε πελάτη της. Η ΕΕΤΤ προχωράει σε έναν πρώτο απολογισμό λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για εγκατάσταση κεραιών (ΣΗΛΥΑ).

Την χρήση του ενσωματωμένου χρόνου ομιλίας και όγκου χρήσης στο εξωτερικό (roaming) ανακοινώνει η Wind.


Αύγουστος

Η Vodafone προσφέρει δωρεάν όγκο χρήσης 3Gbyte σε κάθε συνδρομητή της για το διάστημα 8 έως 18/8. Η Cosmote δίνει μπόνους 50% σε κάθε ανανέωση της υπηρεσίας Internet on the go. H Forthnet καταργεί την υπηρεσία User Pages.

H EETT θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία το Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Παράλληλα με ανακοίνωση της τονίζει τις βελτιώσεις της εξυπηρέτησης των καταναλωτών τις οποίες προωθεί.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2013.

Με τον νέο κανονισμό φορητότητας της ΕΕΤΤ η αίτηση φορητότητας θα γίνει αποδεκτή ή όχι εντός 6 εργάσιμων ωρών. Λόγω δε του μεγάλου πλήθους απορρίψεων αιτήσεων φορητότητας στα τέλη του 2012 η ΕΕΤΤ καλεί τους παρόχους σε ακρόαση. Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει (και εν τέλει υλοποιεί) την κατάργηση του μαθήματος του προγραμματισμού από τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Η ΕΕΤΤ τροποποιεί τους όρους παροχής προϊόντων VDSL VPU από τον ΟΤΕ. H Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ προδημοσιεύει την προκήρυξη του έργου Rural Broadband.

H Forthnet απαγορεύει την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών παιγνίων και στοιχημάτων. H hellas online καταγράφει κέρδη προ φόρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Τα αντίστοιχα δικά της οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνει η Forthnet καταγράφοντας ζημιές.

Η ΕΕΤΤ δημοσιεύει την ετήσια Έκθεση Επισκόπησης Αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για το έτος 2012. Η Cosmote καταγράφει κίνηση πάνω από 1Petabyte δεδομένων κατά την διάρκεια του Αυγούστου.


Σεπτέμβριος

Προσφορές στο Mobile Broadband ανακοινώνει η Wind. Ξεκινάει η επίσημη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΕΤΤ.

Μετά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής, η ορισθείσα για τις 18 Σεπτεμβρίου εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ΑΕΠΙ κατά των παρόχων αναβάλλεται για τις 13 Δεκεμβρίου.

Η ΕΕΤΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση για το κόστος της καθολικής υπηρεσίας που παρέχει ο ΟΤΕ.

Η συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα του ΟΤΕ ξεπερνάει τους 200.000 συνδρομητές. Η Wind καταργεί επιμέρους προγράμματα καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Νέα αλλαγή στον τρόπο εκλογής της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ: επανέρχεται ο διορισμός των μελών της από την κυβέρνηση. Η Cosmote τροποποιεί τους όρους προσφοράς προγραμμάτων καρτοκινητής. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκδίδει μελέτη για τα 20 χρόνια της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Την μείωση κατά 5€ της τιμής των πακέτων VDSL ανακοινώνει ο ΟΤΕ. Ξεκινάει στον Βόλο η δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας OTE WiFi Fon Spot.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έχει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ, στα πλαίσια της οποίας ανακοινώνονται επενδύσεις 1.2 δις ευρώ για την επόμενη τετραετία. Επίσης ο ΟΤΕ ανακοινώνει νέα επαγγελματικά προγράμματα. Αυξήσεις στις χρεώσεις ομιλίας επιβάλει στα προγράμματα καρτοκινητής τηλεφωνίας η Wind. Νέα προσφορά από την Forthnet για συνδρομητικές ευρυζωνικές υπηρεσίες.


Οκτώβριος

Προσφορά για φοιτητές ανακοινώνει η Vodafone στην καρτοκινητή τηλεφωνία. Πιστοποίηση της Forthnet από τη Cisco ως Cloud & Managed Services Master. Ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων Machine to Machine από την Cosmote για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Την streaming υπηρεσία μουσικής hol music club by akazoo φέρνει η hellas online στους συνδρομητές της. Με τον Πρόεδρο της ΖΤΕ συναντάται ο Πρωθυπουργός.

Η Wind δίνει την δυνατότητα δωρεάν δοκιμής του δικτύου της. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η ΕΕΤΤ υπενθυμίζει την νέα μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από 1/1/2014.

Η Cosmote ανακοινώνει πως η πληθυσμιακή της κάλυψη σε δίκτυα 4G έφτασε το 50%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της Ευρώπης με δορυφορικό broadband με την πρωτοβουλία Broadband for All.

Η Επίτροπος N.Kroes δηλώνει πως οι πραγματικές ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από τις διαφημιζόμενες. Συλλαμβάνεται διαχειριστής site για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το adslgr.com και η Forthnet ανακοινώνουν την επίσημη τεχνική υποστήριξη της στα μέλη του. Η Cosmote προσφέρει 2 μήνες δωρεάν premium account στο Spotify και δωρεάν data streaming στους συνδρομητές της.

Η hellas online ανακοινώνει κέρδη προ φόρων 2.4 εκ. ευρώ στα αποτελέσματα εννεαμήνου. Έρχεται η δυνατότητα εγγραφής (PVR) στους πελάτες της δορυφορικής τηλεόρασης του ΟΤΕ ΤV. H Wind ανακοινώνει την αντικατάσταση των προγραμμάτων τηλεφωνίας και Internet με 3 νέα βασικά προγράμματα και εισαγωγή του W+ σταθερή


Νοέμβριος

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας καινοτομεί με την προκήρυξη έργου εγκατάστασης green datacenter το οποίο θα ψύχεται από τον ποταμό Λούρο. Η Vodafone παρατείνει για ένα μήνα την δωρεάν χρήση του 4G δικτύου της. Επίσης ανακοινώνει την χρήση 4G δικτύου σε roaming.

Η Forthnet συμμετέχει στο RIPE 67 που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την "εγκατάσταση δωρεάν ασύρματου δικτύου σε όλη την χώρα μέχρι το τέλος του 2014" και το adslgr.com τοποθετείται απέναντι στην εξαγγελία αυτή.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει κέρδη ύψους 253 εκ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2013. Δωρεάν χρήση δεδομένων προσφέρει η Vodafone με κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας στους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Ανεπίσημες πληροφορίες που δεν θα διαψευστούν αργότερα θέλουν τον πρώην επικεφαλής του ΟΠΑΠ κ. Κ. Λουρόπουλο να αναλαμβάνει Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η Cosmote ανανεώνει το WHAT'S UP application. Ένα ακόμα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προτείνει στους εργαζόμενους του ο ΟΤΕ.

Η Vodafone ανακοινώνει νέο συνδυαστικό πακέτο σταθερής τηλεφωνίας Vodafone Business Connect και κινητής Vodafone My Business. Επίσης επιβάλει σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις περιαγωγής εκτός Ε.Ε.

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές της χώρας, έργο θεμελιώδες ως προς την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Η Wind φέρεται ως αγοραστής του 3.06% της Forthnet μέσω Χ.Α.A. Η Wind με επίσημη της ανακοίνωση δηλώνει πως τελικά έχει αγοράσει το 5.26% των μετοχών της Forthnet γεγονός που - μαζί με το 27% το οποίο ελέγχει έμμεσα από τον Ιούλιο - την φέρνει να ελέγχει το 32.3% της εταιρείας. Νέα παράταση για την δωρεάν χρήση του 4G δικτύου της Vodafone μέχρι τις 20/1/2014.

Τα 42 εκ. ευρώ φτάνουν οι ζημιές της Forthnet η οποία καταγράφει σημαντική αύξηση συνδρομητών. Νόμιμη υπό προϋποθέσεις κρίνεται η υπηρεσία Google Street View στην Ελλάδα.


Δεκέμβριος

Η hellas online προσθέτει το FOX, το National Geographic Channel και το Nat Geo Wild στο hol my tv. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου GRECA διοργανώνει Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου στα πρότυπα του Cyber Monday. Ειδική προσφορά για δωρεάν ομιλία στην καρτοκινητή τηλεφωνία από την Cosmote έως τις 7/1/14.

Tο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone επεκτείνεται σε 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 27.04% των μετοχών της Forthnet περνάει υπό τον άμεσο έλεγχο της Wind η οποία ενεργοποιεί το call option που είχε διατηρήσει από τον Ιούλιο.

Η Cyta Ελλάδας ξεκινάει την διάθεση 3play υπηρεσιών με την παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης. Νέα προσφορά από την Nova για 3play. H Vodafone ανακοινώνει αυξήσεις χρεώσεων σε προγράμματα συμβολαίου.

500 νέες θέσεις εργασίας προκηρύσσει ο ΟΤΕ. Η hellas online λαμβάνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ECTA (European Competitive Telecommunications Association).

Παρουσιάζεται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο νέος Πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κ. Λουρόπουλος. Ο ΟΤΕ απονέμει 46 υποτροφίες φοιτητών από όλη την χώρα.

Αλλαγές στην απόδοση του πακέτου των 200 λεπτών σε νέους συνδρομητές επιβάλλει η COSMOKARTA. Ο ΟΤΕ ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του e-λογαριασμού.

H Wind μειώνει δραστικά τις χρεώσεις ομιλίας εκτός συμβολαίου, σε ορισμένα προγράμματα. H hellas online αναθέτει ολόκληρο το κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών της σε τρίτη εταιρεία. Προχωράει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα COSMOTE StartUp.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει 40.000 πελάτες VDSL και 100.000 χρήστες 4G δικτύου. Ανακοινώνονται τα νέα μέλη της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ. H Vodafone δίνει δωρεάν 1 GB σε όλους τους πελάτες της έως την 1/1/2014 καθώς και δωρεάν SMS στους χρήστες Vodafone CU.

Το adslgr.com δημοσιεύσει τα πρακτικά από την παρουσίαση στην Βουλή του νέου Προέδρου και των νέων Αντιπροέδρων της ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ, με την νέα Ολομέλεια, εγκρίνει τον διαγωνισμό για τον πάροχο σήματος ψηφιακής τηλεόρασης.


Οι τάσεις της αγοράς και η στροφή στο triple play

Οι συσχετισμοί των πελατολογίων των παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και internet δεν άλλαξαν ιδιαίτερα κατά το 2013. Πρώτος ο φύσει και θέσει κυρίαρχος ΟΤΕ, η Forthnet να ακολουθεί (πρώτη μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων), τρίτη η hellas online εκμεταλλευόμενη την σύμπραξη με την Vodafone, τέταρτη η Wind ως ο μόνος πάροχος με πλήρως ενοποιημένα εμπορικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πέμπτη η Cyta Ελλάδας και τέλος η On Telecoms που απλώς επιβιώνει, αναμένοντας άγνωστο τι, αν όχι το τέλος της. Η hellas online, η Wind και η Cyta ακολούθησαν μία προσεκτική πολιτική προσφορών κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, αυξάνοντας συντηρητικά την συνδρομητική τους βάση. Αντιθέτως η Forthnet επέλεξε ήδη από τα τέλη του 2012 μία αρκούντως επιθετική πολιτική τιμών, ειδικά σε συνδυαστικά πακέτα Nova, κάτι που μεταφράστηκε τόσο σε σημαντική αύξηση πελατών όσο και σε καταγραφή σημαντικών ζημιών για μία ακόμα χρονιά. ο εκρηκτικός συνδυασμός μεγάλων ζημιών (42 εκ. για το εννεάμηνο του 2013) και υψηλότατου δανεισμού και μάλιστα βραχυπρόθεσμου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην Forthnet να παραμείνει ως έχει, όπως όλα δείχνουν. Η Wind, μεταξύ πολλών άλλων και έχοντας λογιστικά μηδενίσει τα χρέη της, διείδε την ευκαιρία και απέκτησε σε πολύ χαμηλή τιμή το 32% της άλλοτε κρητικής εταιρείας και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Άραβες που κατέχουν 41% των μετοχών, προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Εν όψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πλειστηριασμός της τιμής των δικαιωμάτων με γνωστούς αλλά και αφανείς ενδιαφερόμενους να διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της. Οι αμέσως επόμενες μέρες κρύβουν την απάντηση για την τύχη της Forthnet.

Υποθέτοντας πως η αυτόνομη πορεία της υπερχρεωμένης και ζημιογόνου Forthnet δεν είναι ένα πιθανό σενάριο, τίθεται το ερώτημα: ως πότε το μοντέλο "πάρε κόσμε υπηρεσίες σε τιμές κάτω του κόστους" θα θεωρείται εμπορικά πετυχημένο μοντέλο για να σώσει κάποιος μία εταιρεία; Χωρίς αμφιβολία ο χρήστης κερδίζει βραχυπρόθεσμα από τέτοιες πρακτικές, όμως πόσο τελικά βοηθάει την αγορά να αυτοκτονούν εταιρείες στο όνομα της προσέλκυσης ενός εντυπωσιακού αριθμού πελατών με οποιοδήποτε κόστος; Θα ήταν κρίμα ασφαλώς να ταυτίσουμε την Forthnet μόνο με λογιστικές εκθέσεις, χρέη και ζημιές: είναι μία ιστορική εταιρεία, με τεχνογνωσία και επιτυχίες στο ελληνικό διαδίκτυο. Τελευταίο παράδειγμα είναι η κατάταξη της στην 1η δεκάδα των ISPs στον κόσμο με IPv6, διάκριση ιδιαίτερα σημαντική αν και μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. H Forthnet όμως την χρονιά που πέρασε έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κοινότητα των χρηστών, εκκινώντας την επίσημη εμφάνιση της εδώ στο adslgr.com με την παροχή τεχνικής υποστήριξης.

Ακριβώς προς την αντίθετη εμπορική κατεύθυνση κινήθηκαν η hellas online και η Cyta Ελλάδας. Η hellas online κατάφερε να περάσει στην αρκετά βολική (και μοναδική για στον χώρο των εναλλακτικών) περιοχή των καθαρών κερδών (προ φόρων) ενώ η Cyta ακολουθεί επιτυγχάνοντας θετικό πρόσημο στα λειτουργικά της αποτελέσματα. Μάλιστα η Cyta βρίσκεται στην τελική ευθεία να καλύψει το εμπορικό της μειονέκτημα και να διαθέσει στους πελάτες της υπηρεσίες 4play ως MVNO με την βοήθεια της Vodafone.

Από την άλλη πλευρά του βουνού οφείλουμε να σχολιάσουμε την θετική πορεία του ΟΤΕ με τις ευρυζωνικές συνδέσεις του να αυξάνονται κατά 8,6% και τις συνδρομές ΟΤΕ TV κατά 125%. Πλέον ο κραταιός Οργανισμός εμφανίζει πολύ βελτιωμένες ικανότητες όχι μόνο να συγκρατεί (ευρυζωνικούς) πελάτες αλλά και να τους αυξάνει. Τρεις παράγοντες συνηγορούν σε αυτό: οι επενδύσεις του στο VDSL (οι οποίες ακόμα δεν του έχουν προσφέρει τόσο πολυπληθές πελατολόγιο όσο, την χρήσιμη για το μέλλον, δυναμική τους), η ρυθμιστική πολιτική της ΕΕΤΤ η οποία είναι σίγουρα ελαστικότερη πλέον από ότι ο ΟΤΕ αρέσκεται να τονίζει και το οπλοστάσιο του ΟΤΕ TV που συνεχίζει την εμπορική του επιτυχία. Η καλή αυτή πορεία συνδυασμένη με το οικονομικό συμμάζεμα του Ομίλου, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μισθολογικών περικοπών στην OTE Plus και εμπορικής αναδιοργάνωσης, αποδίδει σημαντικά έσοδα και κέρδη. Κέρδη, τα οποία όντας δυσεύρετα στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών, δίνουν στον ΟΤΕ το πλεονέκτημα των επενδύσεων, με προϋπολογισμένα 1.2 δισ ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια σε VDSL και 4G!

Έχουμε γράψει και σε παλαιότερες ανασκοπήσεις, όταν οι υπηρεσίες iptv ήταν πλέον αρκετά διαδεδομένες σε άλλες αγορές, πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε ανάλογο ενδιαφέρον από τους ελληνικούς παρόχους. Υπαίτια του συμπεράσματος αυτού δεν ήταν ασφαλώς η ανωριμότητα της τεχνολογίας του iptv αλλά οι δεδομένες ειδικές συνθήκες της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς καθώς οι υψηλές τιμές των συνδρομητικών πακέτων. Είναι γνωστό πως στην χώρα μας η έννοια της συνδρομητικής (και ενδεχομένως ποιοτικής) τηλεόρασης είναι οίκοθεν άγνωστη στον καταναλωτή. Όσο το τηλεοπτικό περιεχόμενο προσφέρονταν στους τηλεθεατές δωρεάν μέσα από τα κανάλια της δημόσιας και της ιδιωτικής τηλεόρασης ο Έλληνας τηλεθεατής εμφανίζονταν συμβιβασμένος με την ποιότητα και την ποικιλία των προγραμμάτων. Όμως η απογύμνωση των προγραμμάτων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ο αιφνίδιος τερματισμός λειτουργίας της ΕΡΤ, άφησαν ουσιαστικά τον Έλληνα καταναλωτή χωρίς αξιόλογη δωρεάν τηλεοπτική ψυχαγωγία και δημιούργησαν την εμπορική ευκαιρία των συνδρομητικών πακέτων τηλεόρασης, είτε αυτή παρέχεται δορυφορικά είτε μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τούτων δοθέντων ο ΟΤΕ είδε μέσα στο 2013 την συνδρομητική βάση της υπηρεσίας ΟΤΕ ΤV να ανθίζει, μέσα σε μία πορεία μόλις δύο ετών, αποκτώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών διεθνών αθλητικών γεγονότων και λανσάροντας την δυνατότητα εγγραφής με τον νέο δέκτη PVR. Η Nova κράτησε τις θέσεις της, υλοποιώντας μία επιθετική πολιτική τιμών και καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Super League, ενώ η hellas online χρησιμοποιεί το δικό της hol my tv περισσότερο αμυντικά, δηλαδή προς υπεράσπιση του πελατολογίου της, όπως το ίδιο φαίνεται να πράττει και η Cyta Ελλάδας η οποία εισήλθε στην χορεία των παρόχων με iptv μόλις πριν λίγες εβδομάδες με βασικό αρχικά περιεχόμενο και τιμή.

Στην κινητή τηλεφωνία ξεχωριστή θέση έχει η συμφωνία Vodafone-Wind για την εφαρμογή του RAN (Radio Access Network) Sharing, δηλαδή για την ανάπτυξη κοινού δικτύου, κυρίως στην επαρχία. Η συμφωνία αυτή πήρε μάλλον εύκολα της έγκριση της ρυθμιστικής αρχής και οδηγείται προς την υλοποίηση της.


Ο μακρύς δρόμος του VDSL

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η τετραετής θητεία του Δρ. Λ. Κανέλλου στην Προεδρία της ΕΕΤΤ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρέωσαν στον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής σωρεία ευθυνών για την ολιγωρία στο θέμα του VDSL και της σχετικής έγκρισης του. Παρά τις αναντίρρητες ευθύνες του ίδιου του ΟΤΕ για την καθυστέρηση των δύο και πλέον ετών, είναι αλήθεια πως η Επιτροπή δεν χειρίστηκε όπως θα έπρεπε το θέμα του VDSL: μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, διαβουλεύσεων, αντεγκλήσεων και λοιπών θεαμάτων για το κοινό η ΕΕΤΤ παρουσίασε στην αγορά το προϊόν χονδρικής Virtual Partial Unbundled Loop (VPU) ή ελληνιστί ΕΜΑ με το οποίο ο εναλλακτικός πάροχος κρατάει τον πελάτη του, εξακολουθεί να του παραδίδει υπηρεσίες φωνής ενώ οι ευρυζωνικές υπηρεσίες παρέχονται μέσω προϊόντων χονδρικής VDSL από τον ΟΤΕ. Αυτό λοιπόν το προϊόν δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 2.000 (!!!) πελάτες μέσα σε 12 μήνες σε όλη την Ελλάδα, πιστοποιώντας πειστικά με την εμπορικά πορεία του πως η διαμάχη ΟΤΕ-Εναλλακτικών Παρόχων-ΕΕΤΤ ήταν ένα πουκάμισο αδειανό: οι εναλλακτικοί απαιτούσαν την θέσπιση του VPU, η ΕΕΤΤ το ενέκρινε και τελικά οι εναλλακτικοί εμφανίζονται αδιάφοροι να το προωθήσουν εμπορικά.

Όπως και πέρσι, πρέπει να σημειώσουμε πως η παροχή VDSL από το Αστικό Κέντρο και όχι από το KV (ΚΑΦΑΟ), όσο και να είναι μία προσωρινή λύση με τεχνολογικά οφέλη, δυσφημεί στην ουσία το προϊόν του VDSL, φέρνοντας μαζί της τους ίδιους περιορισμούς απόστασης που έχει και η τεχνολογία ADSL. Μόνο η εξάπλωση του VDSL δικτύου του ΟΤΕ, και εννοούμε εγκατάσταση VDSL καμπινών και όχι παροχή VDSL υπηρεσίας από το Αστικό Κέντρο, θα καταφέρει να αυξήσει δραστικά τους περίπου 40.000 ενεργοποιημένους πελάτες της υπηρεσίας. Ο ΟΤΕ έχει υποσχεθεί πως μέσα στο 2014 θα υπάρξει μία εντυπωσιακή αύξηση της κάλυψης και αν αυτό συμβεί, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα περάσει απαρατήρητο.


Η ρυθμιστική πολιτική και η προστασία των καταναλωτών

O νέος Κανονισμός Αδειοδότησης των Παρόχων της ΕΕΤΤ, χωρίς αμφιβολία αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο προστασίας του καταναλωτή και μάλιστα δεν είναι το μόνο τέτοιο εργαλείο που διαθέτει στα χέρια της η Επιτροπή. Η προστασία όμως αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο και μόνο. Μία πλειάδα περιπτώσεων όπως ο ελάχιστος χρόνος ομιλίας, οι χρεώσεις ομιλίας και SMS στην κινητή τηλεφωνία, η μη μετακύλιση στους καταναλωτές της μείωση των τελών τερματισμού, οι χρεώσεις παγίων σε λογαριασμούς με φραγή εξερχομένων κλήσεων και πολλά ακόμα δεν φαίνεται να συγκινούν την Επιτροπή και να την αναγκάσουν να απευθύνει έστω μία σύσταση, όπως τουλάχιστον πράττει ο καθ' ύλην αναρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες Συνήγορος του Καταναλωτή. Η επιμονή του adslgr.com να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν οι εθνικές κλήσεις κινητής τηλεφωνίας και τα SMS να είναι ακριβότερα αυτών του roaming, ανταγωνίζεται την κωφότητα και την αδιαφορία της Επιτροπής στο να ασχοληθεί έστω με το ζήτημα.

Ευθυγραμμισμένη με το κλίμα αδιαφορίας αυτό, είναι και η πλήρης απαξίωση των δεικτών ποιότητας των παρόχων. Οι δείκτες αυτοί, ενώ θα μπορούσαν να είναι ένα εργαλείο σύγκρισης των υπηρεσιών που παρέχονται στην χώρα, είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμοι ως πληροφορία, ενώ ακόμα και όταν κάποιος καταναλωτής τους εντοπίσει είναι εξαιρετικά δυσνόητοι και ακατάληπτοι.

Η Επιτροπή, λοιπόν, δεν στερείται θεσμών, εργαλείων και αρμοδιοτήτων, όμως το φθίνον ενδιαφέρον της για τον καταναλωτή προμηνύει δυσοίωνο μέλλον για τα νέα έξυπνα εργαλεία που πρόσφατα παρουσιάστηκαν, όπως ο Υπερίων ή το Παρατηρητήριο Τιμών.

Έτσι τίθεται το ερώτημα αν η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή έχει, όχι μόνο την ικανότητα, αλλά και την απαιτούμενη βούληση να προστατεύσει τον καταναλωτή. Ο νέος πρόεδρος της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ ίσως να μην έκανε την καλύτερη των εντυπώσεων από την εμφάνιση στην Βουλή όταν μίλησε για τα βρεγμένα οπίσθια προκειμένου να πιάσει ψάρια (όπως χαρακτηριστικά καταγράφτηκε στα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής) και ίσως κακόπιστα να υπογραμμίζεται η μεσσηνιακή καταγωγή του και οι προσωπικές του σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Όμως, πολύ πέρα από αυτά, το πραγματικό πεδίο στο οποίο θα κριθεί ο κ. Λουρόπουλος είναι η ενεργοποίηση των απαραίτητων μηχανισμών για την προστασία του καταναλωτή, που είναι αναγκαία σε μία περίοδο εξαιρετικά έντονης οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης.


ΕΕΤΤ: Ανεξάρτητη αρχή με ή χωρίς εισαγωγικά;

Ο θεσμός των Ανεξάρτητων Αρχών θεσπίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν έγινε αντιληπτό -και απαιτήθηκε αρκετός ρεαλισμός για αυτό- πως η συνήθης κρατική εξουσία είναι δύσκολο να ελέγξει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες ή και τον συνδυασμό τους. Ο νέος αυτός θεσμός απαιτούσε όχι απλώς στελέχη με υψηλή κατάρτιση, ακέραιο χαρακτήρα ή υψηλό ήθος αλλά ανθρώπους που δεν θα είχαν κατά το δυνατό καμία σχέση με την ελεγχόμενη βιομηχανία και την πολιτική εξουσία. Για αυτό το λόγο η ηγεσία της ΕΕΤΤ για κάποια χρόνια στην Ελλάδα επιλέγονταν από την λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ένα ευρύ διακομματικό όργανο. Αυτό άλλαξε κάποια στιγμή μετά το 2004, οπότε και η επιλογή της Ολομέλειας της Επιτροπής πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης, κάτι που έθιξε την ουσία της ανεξαρτησίας της Αρχής: από τον καθηγητή κ. Αλεξανδρίδη το 2005 πήγαμε στον κ. Κανέλλο το 2009. Οι εξαρτήσεις της ηγεσίας της ΕΕΤΤ με τις πολιτικές εξουσίες δεν άργησαν να φανούν: ο κ. Κανέλλος πριν διοριστεί στην ΕΕΤΤ, εμφανίζονταν ως σύμβουλος για το FTTH του αρμόδιου Υπουργού κ. Στυλιανίδη. O νόμος 4070/2012 τον οποίο έφερε στην βουλή η κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου διόρθωνε την κατάσταση επαναφέροντας στην αρμοδιότητα εκλογής της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ στην διακομματική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όχι για πολύ: τον Σεπτέμβριο του 2013 ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Χρυσοϊδης με τροπολογία θεσπίζει εκ νέου τον διορισμό της Ολομέλειας από την κυβέρνηση. Οι πολιτικές εξαρτήσεις της ΕΕΤΤ επιβεβαιώθηκαν με την επιλογή του μεσσήνιου κ. Λουρόπουλου ενώ ο Αντιπρόεδρος Τηλεπικοινωνιών κ. Παπουλάκης έχει θητεύσει καθόλα νόμιμα σύμβουλος του Γεν. Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών την ίδια εποχή που ήταν μέλος της προηγούμενης Ολομέλειας, κάτι που μάλλον υπονομεύει την ανεξαρτησία του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Θα ήταν λάθος όμως να επικεντρωθούμε στην ονοματολογία και το μικροπολιτικό παρασκήνιο. Μία συνηθισμένη παρανόηση σχετικά με την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης, είναι η συζήτηση περί των προσώπων που επιλέγονται να διοικήσουν και όχι περί των μεθόδων μέσα από τις οποίες αυτοί επιλέγονται για να διοικήσουν. Εν ολίγοις οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι αν π.χ. ο κ. Λουρόπουλος είναι ικανός να διοικήσει αξιόπιστα και παραγωγικά μία ανεξάρτητη αρχή αλλά αν η διαδικασία επιλογής του Προέδρου της ΕΕΤΤ θα μας εξασφαλίσει ένα ελάχιστο όριο τέτοιων ικανοτήτων και μία εγγύηση διαφάνειας για την μέγιστη δυνατή αξιοκρατία. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην πραγματική ερώτηση:

Είναι η ΕΕΤΤ ανεξάρτητη αρχή επί της ουσίας; Από την στιγμή που ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και τα μέλη επιλέγονται από την κυβέρνηση, ποια είναι ακριβώς τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής; Που εδράζεται η ελευθερία των κινήσεων της απέναντι και ανάμεσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τις ισχυρότατες πιέσεις της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών; Μπορεί μια τέτοια Επιτροπή να αντιμετωπίσει πιθανά καρτέλ, να επιβάλει αποφάσεις που καθορίζουν συμφέροντα μίας αγοράς αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, να διαχειριστεί αδιάβλητα δημόσια αγαθά όπως το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων;

Η διακομματική λύση της λεγόμενης Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ίσως να μην εξασφάλιζε την απόλυτη αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα των μελών της Ολομέλειας (ποια νομοθετική λύση μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό άραγε; ), όμως θα στελέχωνε την Ολομέλεια με μέλη που θα είχαν λιγότερες εξαρτήσεις από το πολιτικό σύστημα και περισσότερη δύναμη πάνω στις οικονομικές δυνάμεις που πρέπει να ρυθμίσει.


Η ΑΕΠΙ, τα πνευματικά δικαιώματα και ο έλεγχος της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Ήταν αναμενόμενο πως η πραγματικότητα του ελληνικού διαδικτύου θα έρχονταν κάποια στιγμή αντιμέτωπη με το νομικό θέμα των παράνομων ιστοσελίδων, και ασφαλώς εννοούμε τις σελίδες που διαμοιράζουν παράνομα περιεχόμενο το οποίο προστατεύεται από την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Την χρονιά που μας πέρασε η ΑΕΠΙ ξεκίνησε μία μεγάλη δικαστική διαμάχη, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον των παρόχων, προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση (IP και DNS Block) σε συγκεκριμένα sites. Η κεντρική επιδίωξη της ΑΕΠΙ, όπως και της παγκόσμιας βιομηχανίας πνευματικών δικαιωμάτων, είναι να μεταθέσει την ευθύνη της κατάστασης στους παρόχους, μέσω του ελέγχου της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Παραδεχόμενη πως δεν μπορεί να εντοπίσει τα παράνομα sites, ζητάει από τους παρόχους να μπλοκάρουν οι ίδιοι την πρόσβαση των χρηστών στα sites αυτά. Αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου της 13ης Δεκεμβρίου (μπορείτε να διαβάσετε την εξαιρετική περίληψη της υπόθεσης από το void.gr), δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως η απόφαση αυτή θα είναι κατά της ΑΕΠΙ και υπέρ των παρόχων. Ασφαλώς, ακόμα και αν η ΑΕΠΙ δικαιωθεί, υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για τον χρήστη να παρακάμψει ακόμα και το DNS Βlock. Όμως το πραγματικό ερώτημα που εμφανίζεται δεν είναι ασφαλώς "από ποιο site μπορώ να κατεβάσω την χ ταινία;" αλλά το ποιος ελέγχει και με ποιον τρόπο την πρόσβαση στο ελληνικό διαδίκτυο;


Τα καλά νέα Νο.1: Rural Broadband και Σύξευξις ΙΙ

Για το adslgr.com το Rural Broadband, ήδη από το 2010 όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη του μορφή, δεν ήταν ακόμα ένα έργο το οποίο θα έριχνε ζεστό χρήμα στην παγωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών: είναι ένα έργο κοινωνικού χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ, που θα επιδιώξει να καταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ισότιμους ως προς την πρόσβαση στην πληροφορία. 500.000 και πλέον κάτοικοι που σήμερα δεν έχουν επαρκή ή καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα μπορούν σύντομα να έχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες με κοστοστρεφές αντίτιμο και αξιοπρεπείς ταχύτητες. Μετά από 3 και πλέον χρόνια διαβουλεύσεων και συζητήσεων ευτυχήσαμε τον Νοέμβριο του 2013 να δούμε το έργο να προκηρύσσεται. Με την ίδια ευτυχία βλέπουμε πως το έργο προσελκύει, έστω και σε ανεπίσημο ακόμα επίπεδο, πιθανούς ενδιαφερόμενους όπως ο ΟΤΕ, η Intracom και η Cyta Ελλάδας. Εντός του 2014 προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, στην ανάδειξη αναδόχων και στην εκκίνηση του κατασκευαστικού κομματιού του έργου.

Το Σύζευξις ΙΙ είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο, ως προς τον προϋπολογισμό του, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες πλέον τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του δημόσιου τομέα. Η προκήρυξη του, η οποία τοποθετείται μέσα στο 2014 (ίσως ακόμα και στο πρώτο εξάμηνο), αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους παρόχους οι οποίοι θα λειτουργούν το δίκτυο όσο και από τους κατασκευαστικούς οίκους οι οποίοι θα προμηθεύσουν τον εξοπλισμό.


Τα καλά νέα Νο.2: Επιλεγμένες μειώσεις στις λιανικές τιμές φωνής στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Μονότονα η κοινότητα του adslgr.com επιμένει πως σε μεγάλο βαθμό ο καταναλωτής δεν έχει ωφεληθεί από τις ραγδαίες μειώσεις τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε., τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως οι μειώσεις αυτές κατέστησαν το δίκτυο στο οποίο τερματίζει μία κλήση να είναι αδιάφορο και έτσι πλέον έχουμε "απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους" -κάτι που αναμφίβολα διευκολύνει τον καταναλωτή- ομοίως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις υψηλές χρεώσεις που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής για τον χρόνο ομιλίας πέραν αυτού που είναι ενσωματωμένος στον χρόνο ομιλίας. Όχι δίχως κούραση έχουμε επαναληπτικά υπενθυμίσει πως η λιανική τιμή της εθνικής κλήσης είναι 0.34€/λεπτό όταν η χονδρική είναι μόλις 0.001€/λεπτό. Ομοίως έχουμε υπογραμμίσει πως οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας -με εξαίρεση τον ΟΤΕ- αρνούνται να μετακυλήσουν στον καταναλωτή τις μειώσεις των τελών τερματισμού προς τα δίκτυα κινητής με τιμές που κινούνται γύρω στο 0.16€/λεπτό.

Τούτων δοθέντων οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις θετικές κινήσεις της Forthnet και της Wind. Η μεν Forthnet εξίσωσε σε επιλεγμένα προγράμματα την τιμή της κλήσης προς κινητό με εκείνη της κλήσης προς σταθερό, ρίχνοντας την τιμή κατακόρυφα, ενώ η Wind (επίσης σε επιλεγμένα συμβόλαια) μείωσε στο 50% περίπου την τιμή λιανικής κλήσης εκτός προπληρωμένου χρόνου στο συμβόλαιο.


Οι ευχές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του 2013

Στην ανασκόπηση του 2012, πριν ακριβώς έναν χρόνο, είχαμε ευχηθεί "να μην έχουμε ακόμα μία σειρά εξαγγελιών για το FTTH αλλά να μετακινηθούμε σε ένα πραγματιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του, αλλιώς θα ήταν προτιμητέο να εγκαταλειφθεί τελείως." Από ότι φαίνεται η ευχή μας εισακούστηκε από τους αρμόδιους οι οποίοι όντως προτίμησαν να μην κάνουν καμία εξαγγελία για το από εξαετίας σχέδιο αυτό. Ασφαλώς η επιλογή αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί θετική αφού όχι μόνο η χώρα εξακολουθεί να μην έχει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, συμβατό με το Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020, αλλά η κατάσταση θόλωσε ακόμα περισσότερο με την δυσερμήνευτη δήλωση του Πρωθυπουργού περί δωρεάν WiFi σε όλη την χώρα μέχρι το τέλος του 2014. Η δήλωση αυτή, με πλήθος χαρακτηριστικών προχειρότητας, εκ των υστέρων πήρε σχήμα ενός πρόχειρου σχεδίου συνάθροισης όλων των WiFi δημόσιων δικτύων στην χώρα, κάτι που ασφαλώς πόρρω απέχει από την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Επανερχόμαστε: η χώρα έχει ανάγκη ενός ευρυζωνικού σχεδίου, όχι μόνο για να λέμε πως έχουμε σχέδιο. Εντός του 2014 θα ανοίξει η συζήτηση για τα επιλέξιμα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια θα κατανεμηθούν σε ώριμα έργα, όπως κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί (σύμφωνα και με πληροφορίες του adslgr.com) για το Fiber To The Home. Ο σχεδιασμός του ευρυζωνικού μέλλοντος δεν είναι πλέον ευχή αλλά πρώτης γραμμής αναγκαιότητα.

Περνώντας από τα θεσμικά, στο πεδίο του χρήστη και των υπηρεσιών που αυτός λαμβάνει, εντός του 2014 αναμένουμε μόνο την επέκταση του δικτύου VDSL του ΟΤΕ. Τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, μόνο από αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να περιμένει ο έλληνας χρήστης υψηλότερες ταχύτητες download και upload. Ενδιαφέρον επίσης θα είχε τυχόν απόφαση του ΟΤΕ να αυξήσει τους συγχρονισμούς παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, κάτι που η τεχνολογία VDSL το επιτρέπει: η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως συγχρονισμοί των 70-80 Mbps download και 10 Mbps upload είναι απολύτως εφικτοί.

Μεγάλος κίνδυνος για το διαδίκτυο του 2014 θα είναι τυχόν αρνητική για τους παρόχους απόφαση του δικαστηρίου της 13ης Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μία ιδιαίτερα αρνητικό θεσμικό προηγούμενο καθώς και ένα προηγούμενο ελέγχου πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Καθώς φαίνεται πως οδηγούμαστε προς μία αγορά με μεγαλύτερη συγκέντρωση, οφείλουμε να θυμηθούμε τι είχαμε γράψει στην περσινή ανασκόπηση:


Ίσως η πιο δυνατή πρόκληση του 2013 για την ελληνική αγορά σταθερών τηλεπικοινωνιών είναι η πιθανή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Forthnet. Αν και εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει έναν δυνατό τηλεπικοινωνιακό πόλο ο οποίος θα μπορούσε με μεγαλύτερη ευχέρεια να προχωρήσει σε επενδύσεις. Σε αυτήν την συγκέντρωση δύναμης κρύβεται ωστόσο και ο αυτονόητος κίνδυνος: η μείωση του ανταγωνισμού. Όπως απλά και ξεκάθαρα το έθεσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Σακκάς στην τελευταία συνέντευξη τύπου, η ρυθμιστική πολιτική στις τηλεπικοινωνίες προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε τρεις πυλώνες: στην προστασία του καταναλωτή, την προώθηση των επενδύσεων και την αύξηση του ανταγωνισμού. Όμως αυτές οι τρεις συνιστώσες δεν κινούνται πάντα (ή σχεδόν ποτέ) προς την ίδια κατεύθυνση.


Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Forthnet δεν πραγματοποιήθηκε εντός του 2013, όμως ωρίμασε και προετοιμάστηκε κατά την διάρκεια του έτους που διανύσαμε. Μέσα στις πρώτες μέρες του 2014 θα έχουμε εξελίξεις που θα μας δώσουν όλες τις απαντήσεις για την τύχη της εταιρείας. Είτε επαληθευτεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες το σενάριο της εξαγοράς της Forthnet, είτε όχι, η μείωση του αριθμού των παρόχων είναι πιθανή όσο πότε άλλοτε. Η συγκέντρωση αυτή θα φέρει πολυποίκιλες και ανάμεικτες αλλαγές στον κλάδο. Ισχυρότερες εταιρείες, πιο υγιείς οικονομικά, με λιγότερους ενδεχομένως εργαζόμενους, με πλουσιότερες σε περιεχόμενο υπηρεσίες, με μεγαλύτερες δυνατότητες επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς, αλλά και με λιγότερες επιλογές για τον καταναλωτή: ο μετασχηματισμός της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών είναι προ των πυλών.

Αφήνοντας πίσω μας μία ακόμα ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους, υποδεχόμαστε το 2014 και ελπίζουμε, ευχόμαστε, αισιοδοξούμε πως σε έναν χρόνο από τώρα κάτι προς το καλύτερο θα έχει αλλάξει για όλους. Φέτος, μαζί με τις ευχές προς όλους, το adslgr.com θα δωρίσει σε έναν τυχερό, μία συσκευή Alcatel One Touch Fire με λειτουργικό σύστημα Firefox OS, προσφορά των καταστημάτων Γερμανός. Για συμμετοχή στον διαγωνισμό πατήστε εδώ.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, μέλη και επισκέπτες του adslgr.com:

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του adslgr.com, σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Υγεία, Δημιουργικότητα, Ελπίδα, κάθε Ευτυχία.
Πηγή: adslgr.com