Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Υδάτινη έκπληξη περίμενε το Curiosity στον Άρη

Το Curiosity στην περιοχή «Rocknest»
Στο έδαφος του Αρη εντοπίζονται ανεπάντεχα μεγάλες ποσότητες νερού, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη στα «σπλάχνα» του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity της ΝASA.
Oταν το Curiosity θέρμανε ένα μικρό δείγμα χώματος από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, τότε, όπως προέκυψε, ο ατμός που ανιχνεύθηκε σε μεγαλύτερη αφθονία ήταν υδρατμός (δηλαδή νερό).
Αυτό δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» - συνολικά στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης παρουσιάζονται πέντε ερευνητικές εργασίες που αφορούν τα ευρήματα του Curiosity στον Αρη.

Καλά (υδάτινα) νέα για τους αστροναύτες

Η Λόρι Λέσιν και οι συνεργάτες της από το Πολυτεχνείο Renssealer στη Νέα Υόρκη που ασχολούνται με την ανάλυση των ευρημάτων του Curiosity, αναφέρουν στη μελέτη τους πως το 2% επί του συνολικού βάρους της κόκκινης χωμάτινης επιφάνειας του Αρη αποτελείται από νερό. Ένα τέτοιο νέο είναι πολύ καλό για τους αστροναύτες που πιθανώς θα βρεθούν κάποια ημέρα στον Κόκκινο Πλανήτη.
«Αν κάποιος λάβει ένα δείγμα μόλις 0,02 m3 αυτής της κόκκινης σκόνης και τη θερμάνει – όχι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες – τότε θα εξαγάγει ποσότητα νερού που χωρά σε δυο μπουκαλάκια» εξήγησε η δρ Λέσιν και προσέθεσε ότι «το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι πως το πλούσιο σε νερό χώμα βρίσκεται οπουδήποτε στον Αρη. Αυτό είναι πολύ καλό νέο για οποιονδήποτε εξερευνητή (όχι ρομπότ αλλά άνθρωπο) βρεθεί στον Κόκκινο Πλανήτη, αφού θα μπορεί να εξαγάγει νερό σχεδόν από οποιαδήποτε περιοχή του».

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το πλούσιο υδάτινο παρόν (και όχι μόνο παρελθόν) του Αρη αποτελούν μόνο ένα μέρος των στοιχείων που έρχονται στο φως από την επιθεώρηση «Science» σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη, μέσα από τα «μάτια» του Curiosity.

Πέντε εργασίες με τα «μάτια» του Curiosity
Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία έχουν ήδη παρουσιαστεί σε επιστημονικές συναντήσεις αλλά και σε συνεντεύξεις Τύπου της NASA, ωστόσο τώρα η επίσημη δημοσίευσή τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση από την επιστημονική κοινότητα.

Η δημοσίευση της δρος Λέσιν και των συνεργατών της αφορά την ανάλυση ενός δείγματος που ελήφθη στο «Rocknest», μια περιοχή όπου σχηματίζονται λόφοι άμμου μόνο λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ τον Αύγουστο του 2012.

«Μαγείρεμα» στα… σπλάχνα του ρομποτικού εξερευνητή

Ο ρομποτικός βραχίονας του οχήματος έλαβε από το σημείο ένα μικρό δείγμα άμμου, το οποίο και μετέφερε στο όργανο Sam το οποίο βρίσκεται στα «σπλάχνα» του. Το συγκεκριμένο εργαλείο έχει την ικανότητα να… μαγειρεύει τα δείγματα και να ανιχνεύει τα αέρια που εκλύονται από αυτά. Με τον τρόπο αυτόν εντοπίζονται τα διαφορετικά συστατικά του εδάφους.

Τα κακά νέα


Η ανάλυση του δείγματος έδειξε ύπαρξη σημαντικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό μεταφράζεται σε ύπαρξη ανθρακικών μετάλλων που σχηματίζονται παρουσία νερού. Εδειξε επίσης παρουσία οξυγόνου και χλωρίου. «Εκτιμούμε ότι αυτά αποτελούν υποπροϊόντα της διάσπασης ενός μετάλλου που ονομάζεται υπερχλωρικό άλας και ανευρίσκεται σε ποσοστό της τάξεως του 0,5% στο έδαφος του Άρη» σημείωσε η δρ Λέσιν και συμπλήρωσε: «Αν το νερό αποτελεί το καλό νέο για τους αστροναύτες, τότε η ύπαρξη υπερχλωρικού άλατος αποτελεί το κακό νέο. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο μέταλλο παρεμβαίνει στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν κάποιος άνθρωπος κατάπινε έστω και μικρή ποσότητα της λεπτής άμμου του Άρη. Πρέπει να μελετήσουμε αυτήν την παράμετρο περισσότερο τώρα για να σχεδιάσουμε καταλλήλως τις αποστολές του μέλλοντος».

Αλλα τρία άρθρα που παρουσιάζονται στο Science και αφορούν τα ευρήματα του Curiosity επικεντρώνονται στη σύσταση του εδάφους του Αρη. Εξαίρεση αποτελεί ένα άρθρο το οποίο περιγράφει τον εντοπισμό ενός βράχου με σχήμα πυραμίδας επάνω στον οποίο έπεσε τυχαία ο ρομποτικός εξερευνητής κατά την εξερεύνησή του. Ο βράχος αυτός έλαβε το όνομα Jake Matijevic, στη μνήμη ενός μηχανικού της NASA που απεβίωσε πρόσφατα.

«Γήινος» βράχος

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Εντ Στόπλερ από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech) στην Πασαντίνα επιβεβαίωσε τώρα με τη μελέτη της ότι το είδος του συγκεκριμένου βράχου δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά στον Κόκκινο Πλανήτη. Το πέτρωμα αυτό μοιάζει περισσότερο με τους μουγεαρίτες (ηφαιστειακά πετρώματα με χαρακτηριστικά βασάλτη), που εντοπίζονται σε νησιά και σε ηφαιστειογενείς ζώνες της Γης.
«Στη Γη έχουμε μια πολύ καλή ιδέα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι μουγεαρίτες» ανέφερε ο Μαρτιν Φισκ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον που συμμετείχε στη μελέτη. «Η διαδικασία ξεκινά όταν μάγμα που βρίσκεται βαθιά μέσα στη Γη κρυσταλλοποιείται παρουσία 1%-2% νερού. Οι κρύσταλλοι αποχωρίζονται από το μάγμα και ό,τι δεν κρυσταλλοποιείται είναι το μάγμα του μουγεαρίτη το οποίο τελικώς μπορεί να φθάσει ως την επιφάνεια μέσω ηφαιστειακής έκρηξης».

Ο πρώτος μουγεαρίτης εντοπίστηκε στη Γη από τον βρετανό γεωλόγο Αλφρεντ Χαρκερ στο Νησί Skye, λίγο έξω από την ηπειρωτική Σκωτία. Το όνομα αναφέρεται στην ομώνυμη περιοχή του νησιού (Mugeary) στην οποία βρέθηκε το πέτρωμα.

Αυτή τη στιγμή το Curiosity, το οποίο έχει ήδη παράσχει τόσα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες, εργάζεται σκληρά στον Κρατήρα Γκέιλ. Από τις αρχές Ιουλίου προχωρά κατά δεκάδες μέτρα ημερησίως προσπαθώντας να φθάσει στους πρόποδες του Sharp, μεγάλου αρειανού βουνού.
Πηγή: in.gr

Έφυγε από τη ζωή η Πόλυ Πάνου

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πόλυ Πάνου, «σίγησε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Πολυτίμη Κολιοπάνου - όπως ήταν το πραγματικό της όνομα -, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940,  και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μαθήτρια του δημοτικού ακόμα, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής.
Σε ηλικία 10 ετών,  ανεβαίνει στο πάλκο του μαγαζιού που εμφανίζεται ο Σταύρος Τζουανάκος στην πόλη της, τραγουδά «Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί» και εντυπωσιάζει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες. Αργότερα, συμμετέχει σε διαγωνισμό ταλέντων και διακρίνεται, παίρνοντας το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 παιδιά, ενώ οι εφημερίδες της εποχής γράφουν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».
Ένα χρόνο μετά από τον διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός, τότε, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος έψαχνε για τραγουδίστρια. Τυχαία, σε ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το «χρυσό λαρύγγι», όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος. Έτσι, ο  Μπιθικώτσης τη βρήκε, την άκουσε να τραγουδά τα «βαριά» τραγούδια του Τζουανάκου, και αμέσως της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ταξίδεψαν μαζί στη Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της Columbia, ενώ η Πόλυ Πάνου ήταν πάντα με τη συνοδεία της μητέρας της, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα της.
Ο τότε παραγωγός της Columbia, έχοντας μεσολαβήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την ακρόαση και εντυπωσιασμένος από τη σπάνια φωνή της, του είπε: «Γρηγόρη μου, μού ’φερες μια Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!».
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952). Ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα. Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία, και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα».
Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του ’50. Ήταν η εποχή, άλλωστε, ανάδειξης μίας νέας γενιάς. Η Πόλυ Πάνου εμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα παράλληλα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και το πάλκο. Τα περισσότερα από αυτά άντεξαν στο χρόνο και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα.
«Μες στην πολλή σκοτούρα μου», και  «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Ότι βρέξει ας κατεβάσει» του Απόστολου Καλδάρα, «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Καυγαδάκι» του Μητσάκη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Ένα σφάλμα έκανα» του Δερβενιώτη, «Εσένα δε σου άξιζε αγάπη», «Τα αδέλφια δε χωρίζουνε», «Άσε πρώτα να ξεχάσω» του Καλδάρα, «Τα λιμάνια» του Τσιτσάνη και πολλά άλλα, υπήρξαν σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία.
Το τελευταίο αντίο
Η σορός της Πόλυς Πάνου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 09.30 το πρωί της  Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου, ενώ στις 3 μετά το μεσημέρι, στην εκκλησία του ίδιου χώρου, θα λάβει χώρα η νεκρώσιμος ακολουθία.
Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, όπου θα ταφεί σε οικογενειακό τάφο.
Δηλώσεις
 Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Πόλυς Πάνου:
«Η φωνή της Πόλυς Πάνου υπήρξε από τις πλέον χαρακτηριστικές, τις πιο εκφραστικές του λαϊκού μας τραγουδιού στις πιο γνήσιες στιγμές του. Η ίδια αγαπήθηκε όπως κάθε πηγαίος καλλιτέχνης που ξεκινά από το λαό και επιστρέφει σ’ αυτόν ανόθευτος,  με τα δώρα που του εμπιστεύθηκαν σημαντικοί δημιουργοί. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
«Σήμερα χάσαμε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα και αγαπημένη λαϊκή ερμηνεύτρια, την Πόλυ Πάνου. Εξαίρετη ως άνθρωπος και μοναδική στο είδος της, υπήρξε για πολλά χρόνια  σύντροφος σε πολλές χαρές και λύπες της ζωής μας. Η απώλειά της θα είναι δυσαναπλήρωτη στο χώρο του λαϊκού πενταγράμμου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς της ανθρώπους».
«Μία γνήσια, αυθεντικά λαϊκή φωνή, που αγαπήθηκε όσο λίγες από τον κόσμο, σίγησε σήμερα. Εκφράζουμε τη λύπη μας και απευθύνουμε τα  θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια της Πόλυς Πάνου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους οικείους της Πόλυ Πάνου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος. «Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά λαϊκή φωνή της, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Ήταν πολύ μεγάλη η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι» αναφέρει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε ο Μιχάλης Γιαννάτος

Ο Μιχάλης Γιαννάτος «έφυγε» αθόρυβα και διακριτικά, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους ελάχιστους Έλληνες ηθοποιούς με χολιγουντιανές περγαμηνές!
Ο διάσημος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013. Οι πιο διάσημοι ρόλοι του ήταν ως Τούρκος αρχηγός της αστυνομίας και ως δικαστικός μεταφραστής του πρωταγωνιστή Μπραντ Ντέιβις στο οσκαρικό «Εξπρές του μεσονυχτίου» (είχε διπλό ρόλο), αλλά και ως ο Κεφαλλονίτης Κοκολιός του «Μαντολίνου του Λοχαγού Κορέλι».
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο γιος του, ο «ακούραστος εργάτης» αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με την πενιχρή σύνταξη που έπαιρνε.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αξίζει να σημιωθεί, ότι εργαζόταν επί 17 συναπτά έτη ως ρεσεψιονίστ - τηλεφωνητής σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Το μοιραίο βράδυ ο ηθοποιός πήγε στο κατάστημα ΠΡΟ - ΠΟ της γειτονιάς του, στα Ιλίσια, για να παρακολουθήσει με τους φίλους του την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, τον Ολυμπιακό, στον αγώνα με τη γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν. Λίγο πριν τελειώσει το 1ο ημίχρονο υπέστη ανακοπή.
«Κάποια στιγμή απλά έγειρε... Δεν κατάλαβε κανείς τίποτα... Κάποια στιγμή οι φίλοι του άρχισαν να του φωνάζουν "Μιχάλη, Μιχάλη...". Έσβησε ξαφνικά. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο ήταν ήδη νεκρός...», αναφέρει ο γιος του.

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Γιαννάτος

Ο Μιχάλης Γιαννάτος πήγε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου το 1965. H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι», του Γιώργου Ζερβουλάκου, με βοηθό τον Βαγγέλη Σερντάρη και πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα και Μάρω Κοντού. Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».
Παράλληλα, ήταν από τους λίγους Έλληνες που έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας στο βιογραφικό του 27 ξένες παραγωγές, μεταξύ των οποίων το "Εξπρές του Μεσονυκτίου", το "Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι", το "Μόναχο", κ.α.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τον είχε επιλέξει σε όλες τις ταινίες του. Έπαιξε στην «Πολίτικη κουζίνα» τού Μπουλμέτη, στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων», σε συνολικά 100 ταινίες (ελληνικές και ξένες), περίπου 100 σειρές και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Η τελευταία θεατρική παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν «Το παιχνίδι της φαντασίας», την φωτογραφία από την οποία ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο συνάδελφός του, ηθοποιός Πέτρος Πέτρου.

To παράπονό του...

Όπως δηλώνει ο γιος του Μιχάλη Γιαννάτου, το μεγάλο παράπονο του αγαπημένου πρωταγωνιστή ήταν πως, παρά τη συμμετοχή του σε διεθνείς παραγωγές, δεν αναγνωριζόταν στη χώρα του και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα προς το ζην.
Η κηδεία του Μιχάλη Γιαννάτου θα γίνει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 4 μ.μ. από το νεκροταφείο Ζωγράφου.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στην άβυσσο του διαστρικού χώρου το Voyager 1, επιβεβαιώνει η NASA

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Voyager 1 στο διάστημα.
Μετά από μία μακρά περίοδο διαφωνιών, οι υπεύθυνοι του προγράμματος Voyager της NASA συμφωνούν πλέον ότι το Voyager 1, το οποίο ταξιδεύει στο Διάστημα εδώ και 35 χρόνια, βγήκε από το Ηλιακό μας Σύστημα και ταξιδεύει πλέον στην αινιγματική άβυσσο του διαστρικού χώρου.Το ερευνητικό σκάφος βαθέος Διαστήματος Voyager 1 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του από τη Γη στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 και το ακολούθησε ένα μήνα αργότερα το αδελφό σκάφος Voyager 2.
Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει ακολουθήσει ακλόνητο την πορεία του διασχίζοντας το ηλιακό μας σύστημα και προχωρώντας σε απόσταση 18,2 δισ. χλμ πέρα από τον Ήλιο, τη μεγαλύτερη που έχει διανύσει ποτέ αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο.
Το Voyager 2, το οποίο ακολούθησε πιο «λοξή» πορεία, βρίσκεται 3,22 δισ. χλμ πίσω του. Και τα δυο σκάφη εξακολουθούν να στέλνουν τα σήματά τους στη Γη, γεγονός το οποίο τα καθιστά τα πιο μακρινά λειτουργικά διαστημόπλοια στην ανθρώπινη ιστορία.
Στις 16 Ιουνίου αστροφυσικοί της ομάδας του Voyager 1 είχαν ανακοινώσει ότι τα δεδομένα που λάμβαναν από το διαστημόπλοιο έδειχναν ότι θα έπρεπε να είχε περάσει την ηλιόπαυση, τη ζώνη που αποτελεί το «όριο» του ηλιακού μας συστήματος.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη και δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, το διαστημόπλοιο της NASA βγήκε από την ηλιόπαυση κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012.Για την επιβεβαίωση ότι το Voyager 1 εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα, οι επιστήμονες ανέμεναν τρία φαινόμενα: (α) αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας η οποία έρχεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, (β) μείωση των ιονισμένων σωματιδίων που έρχονται από τον Ήλιο και (γ) αλλαγή της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου.
Στα τέλη Αυγούστου οι αναλύσεις των δεδομένων έδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι δυο πρώτες προϋποθέσεις είχαν πληρωθεί: η κοσμική ακτινοβολία είχε αυξηθεί σημαντικά ενώ τα ιονισμένα σωματίδια είχαν μειωθεί επίσης σημαντικά.
 Η αλλαγή της κατεύθυνσης του μαγνητικού πεδίου, όμως, δεν έχει παρατηρηθεί (ακόμη και σήμερα) γεγονός που υπήρξε η αιτία της διστακτικότητας των αστροφυσικών.
Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν μία νέα δέσμη μετρήσεων πυκνότητας ηλεκτρονίων που έπεισε τους επιστήμονες ότι, πράγματι, το Voyager βγήκε από την ηλιόπαυση. «Αλλωστε πάντοτε οι μετρήσεις μαγνητικών πεδίων υπήρξαν μέσο για την παρατήρηση πυκνότητας ηλεκτρονίων», παρατήρησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος, Εντ Στόοουν.
Εκτός των επιστημονικών οργάνων και των καμερών, τα δύο Voyager μεταφέρουν από ένα χρυσό δίσκο επικαλυμμένο με χαλκό που περιέχει 115 φωτογραφίες και διάφορους φυσικούς ήχους καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Εδώ και 35 χρόνια μεταφέρουν τα μηνύματα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο διαστημόπλοια θα βρεθούν κοντά σε άλλα άστρα σε περίπου δύο έτη φωτός, αφού διανύσουν δηλαδή περίπου 19 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Εν μέσω των πανηγυρισμών για το πρώτο αντικείμενο που εξερευνά το διάστημα μακριά από τη γειτονιά του Ήλιου, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια ιστορική ηχογράφηση.

Οι απόκοσμοι ήχοι, οι οποίοι επέτρεψαν στους ερευνητές να βεβαιωθούν ότι το σκάφος έχει εξέλθει από το Ηλιακό Σύστημα εδώ και ένα χρόνο, παράγονται από δονήσεις του πυκνού πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα.
Οι δονήσεις αυτές έχουν συχνότητες εντός της ανθρώπινης ακοής και αναπαράγονται στο παραπάνω βίντεο στην πραγματική τους ταχύτητα.

«Όταν ακούσετε αυτή την ηχογράφηση, έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε τους ήχους του διαστρικού χώρου» σχολίασε ενθουσιασμένος ο Ντον Γκάρνετ, υπεύθυνος του οργάνου που καταγράφει τα κύματα πλάσματος.
Ο αισθητήρας πλάσματος του Voyager 1 έπαψε να λειτουργεί το 1980, οπότε οι ερευνητές χρειάστηκαν εφευρετικότητα, αλλά και λίγη τύχη, για να καταγράψουν τις μεταβολές του πλάσματος καθώς το σκάφος εξερχόταν από την ηλιόσφαιρα -μια «φυσαλίδα» φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο και τελικά συγκρούονται με τα εισερχόμενα διαστρικά σωματίδια.
Αυτό που επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν την πυκνότητα του πλάσματος ήταν μια ηλιακή έκρηξη που ξέσπασε το Μάρτιο του 2012 και έφτασε στο Voyager 1 περίπου 13 μήνες αργότερα. Η ηλιακή καταιγίδα έκανε το πλάσμα γύρω από το σκάφος να δονείται, και οι δονήσεις αυτές έδειξαν ότι το Voyager κολυμπούσε σε ένα σύννεφο πλάσματος 40 φορές πιο πυκνό από ό,τι στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρας.
Η αύξηση αυτή ταίριαζε απόλυτα με τις προβλέψεις των επιστημόνων για την υψηλή πυκνότητα πλάσματος στο διαστρικό χώρο. «Τώρα που έχουμε νέα, βασικά δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο» δήλωσε ο Εντ Στόουν, μέλος της αποστολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.
Πηγή: in.gr

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ray Dolby: «Εφυγε» στα 80 του ο πατέρας του Dolby Surround


Ο Ρέι Ντόλμπι, ο μηχανικός που επινόησε το σύστημα μείωσης των θορύβων και το σύστημα πολυκαναλικού ήχου ή ήχου "surround", με το οποίο είναι εξοπλισμένες όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση που φέρει το όνομά του.
Ο Ρέι Ντόλμπι, ο οποίος είχε από χρόνια προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον περασμένο Ιούλιο είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Σαν Φρανσίσκο.
 "Σήμερα χάσαμε ένα φίλο, ένα μέντορα και έναν οραματιστή", δήλωσε ο Κέβιν Γίμαν, ο πρόεδρος της Dolby Laboratories, της επιχείρησης που δημιουργήθηκε το 1965 από τον Ρέι Ντόλμπι και η οποία εξαγόρασε το 2012 την αίθουσα όπου οργανώνεται κάθε χρόνο η τελετή των Όσκαρ, μετά την πτώχευση του προηγούμενου σπόνσορα, της Kodak.
Ο Ρέι Ντόλμπι γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Μόλις πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, άρχισε να εργάζεται για την Ampex, μια καλιφορνέζικη εταιρία η οποία ανέπτυξε το μαγνητόφωνο με ταινία και τη μαγνητοσκόπηση σε βιντεοκασέτα.
Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βρετανία, στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ίδρυσε στο Λονδίνο την επιχείρησή του, την Dolby Laboratories. Η πρώτη επινόησή του ήταν μια συσκευή μείωσης των θορύβων για τα στούντιο ηχογραφήσεων, μια τεχνική την οποία θα πωλήσει μετά και σε κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων. Το λογότυπο Dolby εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 στα κασετόφωνα πολλών εταιρειών. Το 1975 μετέφερε την Dolby Laboratories στο Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια ο Ντόλμπι θα βρει στον κινηματυοηράφο μια άλλη διέξοδο για τις εφευρέσεις του, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αποκτήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ο Ντόλμπι και η εταιρεία του κέρδισαν δέκα Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες τους που γίνονταν ολοένα και πιο θεαματικές, όπως οι Dolby Surround, Dolby Digital κλπ.
 "Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος που φρόντιζε τους άλλους, που ήταν υπομονετικός και στοργικός, ως σύζυγος και ως πατέρας, και στις επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία", δήλωσε ο γιος του Ντέιβιντ Ντόλμπι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του.
 "Αν και στην καρδιά του ήταν ένας μηχανικός, τα επιτεύγματα του πατέρα μου στην τεχνολογία προήλθαν από την αγάπη του για τη μουσική και τις τέχνες", ανέφερε σε δήλωσή του ο άλλος γιος του, ο μυθιστοριογράφος Τομ Ντόλμπι.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η Microsoft εξαγοράζει τη μονάδα συσκευών της Nokia αντί 5,44 δισ. ευρώ σε μετρητά

Η Microsoft και η Nokia ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών αποφάσισαν η Microsoft να αγοράσει όλες τις συσκευές και τις υπηρεσίες της Nokia, την άδεια εκμετάλλευσης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Nokia, και την άδεια και τη χρήση των υπηρεσιών χαρτογράφησης της Nokia.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Microsoft θα καταβάλει το ποσό των 3,79 δισ. ευρώ για την αγορά όλων των συσκευών της Nokia και των επιχειρηματικών υπηρεσιών και 1,65 δισ. ευρώ για την άδεια εκμετάλλευσης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Nokia, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 5,44 δισ. ευρώ σε μετρητά. Η Microsoft θα βασιστεί στα ταμεία που διαθέσει στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 αφού υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Nokia και σε κανονιστικές εγκρίσεις.
Με βάση την εταιρική σχέση με τη Nokia που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2011 και την αυξανόμενη επιτυχία του smartphone Lumia της Nokia, η Microsoft έχει ως στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη του μεριδίου της και των κερδών σε φορητές συσκευές μέσω της καινοτομίας, την αύξηση των συνεργιών και του ενιαίου branding και marketing. Για τη Nokia, η συναλλαγή αναμένεται να είναι σημαντικά αυξητική για τα κέρδη της, να ενισχύσει την οικονομική θέση της, και να προσφέρει μια σταθερή βάση για μελλοντικές επενδύσεις.
“Είναι ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον, μια win-win κατάσταση για τους εργαζομένους, τους μετόχους και τους καταναλωτές των δύο εταιρειών.  Φέρνοντας αυτές τις μεγάλες ομάδες μαζί, η Microsoft θα επιταχύνει το μερίδιο και τα κέρδη της σε κινητά τηλέφωνα, και θα ενισχύσει τις συνολικές δυνατότητες τόσο για τη Microsoft όσο και για τους συνεργάτες μας σε ολόκληρη την οικογένεια των συσκευών και υπηρεσιών", δήλωσε ο Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. “Εκτός από την καινοτομία και τη δύναμη στα κινητά τηλέφωνα, η Nokia διαθέτει την αποδεδειγμένη ικανότητα και το ταλέντο σε κρίσιμους τομείς, όπως ο σχεδιασμός του υλικού και της μηχανικής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διαχείρισης της κατασκευής, τις πωλήσεις hardware, το μάρκετινγκ και τη διανομή.”
“Για τη Nokia, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή επαναπροσδιορισμού της εταιρίας και από θέση οικονομικής ισχύος μπορούμε να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο μας”, δήλωσε ο Risto Siilasmaa, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nokia και, μετά τη σημερινή ανακοίνωση, Ενδιάμεσος Διευθύνων Σύμβουλος. “Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση του πώς να μεγιστοποιήσουμε την αξία των μετόχων, εξετάσαμε μια ποικιλία εναλλακτικών λύσεων, και καταλήξαμε ότι αυτή η συναλλαγή είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τη Nokia και τους μετόχους της. Επιπλέον, η συμφωνία προσφέρει μελλοντικές ευκαιρίες για πολλούς εργαζόμενους της Nokia ως μέρος μιας εταιρείας με στρατηγική, με οικονομικούς πόρους και αποφασιστικότητα  να πετύχει στο χώρο του κινητού.”
Η ανακοίνωση της εξαγοράς του τομέα κινητών της Nokia από τη Microsoft δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που, κάθε φορά που η Nokia ανακοίνωνε ζημιές τα τελευταία 2 χρόνια, προέβλεπαν ότι η Microsoft θα έσπευδε να αγοράσει τον πιο στενό συνεργάτη της στο χώρο των κινητών συσκευών. Όμως, ήταν η Microsoft, και πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος σήκωσε το τηλέφωνο τον περασμένο Φεβρουάριο και έκανε την πρόταση προς τον Στέφεν Έλοπ, τον επικεφαλής της Nokia και πρώην στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού.
Χρειάστηκαν, βέβαια, να γίνουν 50 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Nokia για να πειστεί να δώσει το “πράσινο φως” για τη συμφωνία, βάσει της οποίας, η Microsoft θα πληρώσει 3,79 δισ. ευρώ για την απόκτηση του τομέα κινητών της φινλανδικής εταιρείας και 1,65 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης των πατεντών που έχει ο ευρωπαϊκός όμιλος. Το τίμημα χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές χαμηλό ως μικρό για έναν τομέα με έσοδα που ανήλθαν στα 15 δισ. ευρώ το 2012, ενώ παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως πίσω από τη Samsung. Όμως, η Nokia, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει απωλέσει μόνο την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη, αλλά το κυριότερο δεν κατάφερε να “κερδίσει” τους καταναλωτές που στράφηκαν στις “έξυπνες” συσκευές (smartphones) με αποτέλεσμα η φινλανδική εταιρεία να μην βρίσκεται καν στην πρώτη πεντάδα της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης. Το στοίχημα της συνεργασίας με τη Microsoft (σ.σ. όλα τα smartphones της Nokia βασίζονται στα Windows Phone) που ξεκίνησε το 2011 δεν έχει ακόμη βγει παρά την ανοδική πορεία στις πωλήσεις που παρατηρείται τα τελευταία 3-4 τρίμηνα και τις πολύ καλές συσκευές που κυκλοφόρησαν οι Φινλανδοί.
Η εξαγορά απαιτεί την έγκριση των μετόχων των δύο εταιρειών όπως και των ρυθμιστικών αρχών αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2014. Ως τότε, καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου στη Nokia θα ασκεί ο νυν πρόεδρος Ρίστο Σιλασμάα, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Στέφεν Έλοπ να είναι απλώς επικεφαλής του τομέα συσκευών.
Ο κ. Έλοπ αναμένεται να «μετακομίσει» στη Microsoft μαζί με 32.000 εργαζόμενους στον τομέα συσκευών της Nokia, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η φινλανδική εταιρεία εκτιμάται πως συνολικά απασχολεί 90.000 εργαζόμενους.

Φινλανδία
Ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο κ. Έλοπ, ο οποίος πριν αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia το 2010 ήταν επικεφαλής του τομέα επιχειρηματικών εφαρμογών της Microsoft, θεωρείται ως ένας εκ των φαβορί για να διαδεχθεί τον κ. Μπάλμερ. Ο τελευταίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft εντός των επόμενων 12 μηνών. Αυτός είναι και ο λόγος που φινλανδική εφημερίδα χαρακτήρισε ως “δούρειο ίππο” της Microsoft τον κ. Έλοπ, ο οποίος εκτός από τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό, πρόλαβε να περικόψει περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να μειώσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.
Γενικότερα, στη Φινλανδία, η είδηση της πώλησης του τομέα κινητών της Nokia έχει γίνει δεκτή με απογοήτευση και είναι χαρακτηριστικό το tweet του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνού Εμπορίου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ: “Για πολλούς Φινλανδούς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, τα κινητά της Nokia είναι μέρος του τρόπου ζωής με τον οποίο μεγαλώσαμε. Πολλές από τις πρώτες αντιδράσεις θα είναι συναισθηματικές.
Από την άλλη πλευρά, όπως σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Έλοπ “είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι αυτό ήταν το σωστό βήμα για να πάμε μπροστά”. Για να προσθέσει ότι “στεναχωριέμαι γιατί ήταν αναπόφευκτο ότι θα αλλάζαμε τη Nokia”.

Τι σημαίνει για τη Microsoft
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η Microsoft έσπευσε να αποκτήσει τον τομέα κινητών της Nokia βρίσκεται στην 15η διαφάνεια της παρουσίασης που έκανε χθες το πρωί στους αναλυτές ο αμερικανικός κολοσσός. Εκεί αναφέρει ότι οι συσκευές έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να προωθηθούν οι υπηρεσίες, απ' όπου και η Microsoft οφείλει την υψηλή κερδοφορία της. “Η επιτυχία στις κινητές συσκευές βοηθά και στην επιτυχία στα tablets. Και η επιτυχία στα tablets βοηθά στην επιτυχία των προσωπικών υπολογιστών” αναφέρεται στη διαφάνεια.
Οι συσκευές αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της νέας στρατηγικής της Microsoft όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και περίπου 1,5 χρόνο από τον Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία του Xbox, της παιχνιδομηχανής του αμερικανικού κολοσσού που της επέτρεψε να διατηρήσει ισχυρή θέση μέσα στο σαλόνι των καταναλωτών παγκοσμίως.
Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν και η διάθεση του Surface, του πρώτου υπολογιστή που κατασκευάζει η ίδια η Microsoft. Η τελευταία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να παρουσιάσει και κινητά τηλέφωνα (σ.σ. που δεν ήταν smartphones) αλλά απέτυχε παταγωδώς, ενώ και οι πωλήσεις του Surface δεν χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικές. Όμως, η Microsoft εμμένει στη στρατηγική της και γι' αυτό προχωρά στην απόκτηση του τομέα κινητών της Nokia.
Βέβαια, αυτή η περίπτωση είναι λίγο διαφορετική, δεδομένου ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Microsoft θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Nokia. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί. Όπως δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις “κλασικές” συσκευές κινητής τηλεφωνίας (feature phones) που διαθέτει στη γκάμα της η Nokia και είναι ο κύριος λόγος που η φινλανδική εταιρεία παραμένει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων. Ερωτήματα που μάλλον θα απαντηθούν όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά στις αρχές του 2014.

Η επόμενη μέρα της Nokia
Η πώληση του τομέα κινητών συσκευών της Nokia δεν σημαίνει ότι η φινλανδική εταιρεία δεν θα συνεχίσει να υπάρχει. Η χρονική στιγμή που έγινε η ανακοίνωση της συμφωνίας ίσως και να μην είναι τυχαία, δεδομένου ότι δεν έχουν περάσει περισσότερες από 3 εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Nokia του μεριδίου της Siemens στην Nokia Siemens Networks (NSN).
Η τελευταία δραστηριοποιείται στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ανταγωνίζεται εταιρείες όπως η σουηδική Ericsson, η κινεζική Huawei, η αμερικανο-γαλλική Alcatel-Lucent και η αμερικανική Cisco, και θα αποτελέσει στο εξής το πυρήνα των δραστηριοτήτων της νέας Nokia. Επιπλέον, η φινλανδική εταιρεία διατηρεί έναν τομέα που ασχολείται με το χώρο των συστημάτων πλοήγησης -προϊόν της εξαγοράς της Navteq- ενώ διατηρεί και ένα ιδιαίτερα μεγάλο και αρκετά προσοδοφόρο χαρτοφυλάκιο από πατέντες.
Πάντως, είναι ενδιαφέρον το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Το 2007, Nokia και Siemens δημιούργησαν την NSN καθώς η πρώτη θεωρούσε ότι έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των κινητών τηλεφώνων που τότε κυριαρχούσε. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια Nokia και Siemens έφθασαν πολύ κοντά στην πώληση της NSN σε ενδιαφερόμενα επενδυτικά funds. Η προσπάθεια απέτυχε, η NSN προχώρησε σε μία μεγάλη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, δίνοντας έμφαση στον τομέα της κινητής ευρυζωνικότητας, και κατάφερε να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία. Τα κεφάλαια από την πώληση του τομέα κινητών της Nokia αναμένεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η NSN (σ.σ. η επίσημη ονομασία της είναι πλέον Nokia Solutions & Networks) να ενισχύσει τη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος.
Σημειωτέον πως η NSN έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα όπου διατηρεί και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο στελεχώνεται με περίπου 500 άτομα, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί. Από την άλλη πλευρά, το γραφείο που διατηρούσε στη χώρα μας ο τομέας κινητών της Nokia σταμάτησε να υφίσταται από το τέλος του 2013.

Τα στοιχεία
60,9 εκατ. κινητά τηλέφωνα διέθεσε η Nokia στο β' τρίμηνο του 2013
14% ήταν το μερίδιο αγοράς της στο β' τρίμηνο του 2013
19,9% ήταν το μερίδιο της Nokia το β' τρίμηνο του 2012
41% ήταν το μερίδιο της στην εποχή της παντοκρατορίας της
115 εκατ. ευρώ ήταν οι ζημίες της Nokia στο β' τρίμηνο του 2013
3,3% ήταν το μερίδιο των Windows Phone στην αγορά των smartphones το β' τρίμηνο του 2013
7,4 εκατ. Lumia συσκευές πούλησε η Nokia στο β' τρίμηνο
Πηγή: NewMoney.gr / Ημερησία