Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ανασκόπηση του adslgr.com: Τηλεπικοινωνίες και Ευρυζωνικότητα 2011

Λίγες ώρες πριν μπει το 2012, το adslgr.com σας παρουσιάζει την ανασκόπηση της τηλεπικοινωνιακής και ευρυζωνικής χρονιάς που πέρασε, ξεκινώντας από τις σημαντικότερες ειδήσεις:


Τα ορόσημα του 2011











 Τα μεγάλα θέματα του 2011 (Μέρος Ά): Η συγχώνευση Vodafone - Wind

Πρόκειται για το μεγάλο μαύρο κουτί του 2011 που θα το δούμε να ανοίγει κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012. Τόσο από το ίδιο το γεγονός της συγχώνευσης όσο και από την θετική στάση του Ομίλου ΟΤΕ - Cosmote, φαίνεται πως η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχει αποφασίσει πως δεν θεωρεί βιώσιμες τρεις εταιρείες στην ελληνική αγορά.

Η πιθανή συγχώνευση θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο των ρυθμιστικών εγκρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κανένα στοίχημα δεν μπορεί να εκφράσει σιγουριά για την έκβαση του αποτελέσματος. Ίσως το πιο ακριβές που θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με το πράσινο φως των Βρυξελλών δεν είναι αν θα δοθεί ή όχι, αλλά -εφόσον δοθεί- ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα ζητηθούν.

Επιπλέον η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες συγχωνεύσεις που είναι πιθανόν να σχεδιάζονται στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. Το βέβαιο είναι πως αν γίνει η συγχώνευση θα επηρεάσει σαρωτικά την αγορά όχι μόνο της κινητής αλλά και της σταθερής, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο την σταθερή της Wind όσο και την συμμετοχή της Vodafone στο μετοχικό σχήμα της hellas online.

Τα μεγάλα θέματα του 2011 (Μέρος Β'): To VDSL του ΟΤΕ και των άλλων

Aν η ιστορία της συγχώνευσης Vodafone - Wind περιορίζεται σε δύο -μόνο- λιτές ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου, η ιστορία του VDSL έχει εκτενέστερο σενάριο. Η ΕΕΤΤ εμφανίστηκε ως ο κακός της υπόθεσης αφού δεν επέτρεψε στον ΟΤΕ να διαθέσει υπηρεσίες VDSL (στο ξεκίνημα της ιστορίας τον Μάρτιο). Είναι σαφές πως η ρύθμιση των αγορών 4 και 5 δεν επιδέχεται εναλλακτικές ερμηνείες για την τύχη του VDSL. Παρά την εύκολη ρητορική που αναπτύχθηκε ή τα εύλογα σχόλια για παρεμπόδιση επενδύσεων σε δύσκολους καιρούς, ο ΟΤΕ όφειλε πριν ανακοινώσει τις τιμές του VDSL τον Φεβρουάριο προηγουμένως να έχει ζητήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής.

Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕΤΤ εναντίον του ΟΤΕ (Μάρτιος 2011) και την έγκριση τιμών χονδρικής για το VDSL (Δεκέμβριος 2011) o OTE συνέχισε να εκτελεί εργασίες εγκατάστασης δικτύων VDSL σε διάφορους δήμους, όπως Βούλα και Βουλιαγμένη, Άλιμος, Π. Φάληρο, Ελληνικό κ.α. Επίσης ήδη ο ΟΤΕ προετοιμάζεται για την δεύτερη φάση ανάπτυξης του δικτύου VDSL με νέες παραγγελίες εξοπλισμού.

Η ρυθμιστική αρχή από την πλευρά της δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για την υπερβολική ταχύτητα της ούτε για άμεσα αντανακλαστικά. Έστω και ανεπισήμως γνώριζε πως ο ΟΤΕ αναπτύσσει δίκτυο VDSL και αν και δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητες της, θα μπορούσε να είχε προετοιμάσει και να επισπεύσει την διαδικασία ώστε να διατεθούν πιο γρήγορα υπηρεσίες στους χρήστες.

Στην αντίπερα όχθη οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι από την χονδρική μεταπώληση υπηρεσιών VDSL, όχι γιατί οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι υψηλές (κάπου ανάμεσα στα 10 και 12 ευρώ/μήνα) αλλά γιατί η επιλογή αυτή οδηγεί τους πελάτες τους πίσω στον ΟΤΕ. Εν ολίγοις ο εναλλακτικός πάροχος αναγκάζεται να αγοράσει όχι μόνο VDSL στην χονδρική, αλλά και την ίδια την γραμμή (Χονδρική Εκμίσθωση Γραμμών).

Αντιθέτως, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, οι εναλλακτικοί επιθυμούν ένα ανάστροφο shared LLU: η γραμμή (δηλαδή οι υπηρεσίες φωνής) να παραμείνουν στον εναλλακτικό πάροχο και να τερματίζουν στον δικό του εξοπλισμό στο Α/Κ ενώ οι ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL να παρέχονται από τον ΟΤΕ ως προϊόν χονδρικής αγοράς. Πρόκειται για ένα σενάριο εφικτό τόσο ρυθμιστικά όσο και τεχνικά.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Cyta Ελλάδας η οποία πήρε μία μεγάλη απόφαση για την διάθεση υπηρεσιών VDSL μέσα από τον ιδιόκτητο εξοπλισμό της στα Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ. Εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά του προφίλ 8 της τεχνολογίας VDSL, η Cyta ξεκίνησε να παρέχει μεγαλύτερες των 24Mbps ταχύτητες στους -ούτως ή άλλως- τυχερούς πέριξ των Α/Κ κατοίκους. Η απόφαση αυτή που σίγουρα την φέρνει στην πρώτη γραμμή και επιβεβαιώνει την υψηλή δυναμική της εταιρείας (περί τους 250.000 πελάτες) δημιουργεί όμως και μία σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία όπως τα πιθανά προβλήματα που ίσως εμφανιστούν στο δίκτυο του χαλκού.

Στο κομμάτι του VDSL θα πρέπει να τονιστεί πως η εκκρεμότητα του Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης είναι σοβαρή αρνητική παράμετρος στο όλο εγχείρημα του VDSL.

Ο χαμένος μονόκερος ή αλλιώς η αναζήτηση του ανταγωνισμού

Kαι ενώ το 2010 το adslgr.com είχε μελετήσει διεξοδικά την σχεδόν απόλυτη ταύτιση στις τιμές προγραμμάτων συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται το 2011. Κορυφαίο παράδειγμα ουσίας ήταν η αύξηση (και από τις τρεις εταιρείες) της ελάχιστης χρέωσης στον χρόνο ομιλίας στα 60 δευτερόλεπτα στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν τα 380 εκ. της δημοπρασίας φάσματος της ΕΕΤΤ, τα νούμερα της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι εύγλωττα. Με τιμή εκκίνησης τα 23.3 εκ. ευρώ η μέγιστη προς τα άνω προσφορά κινήθηκε υψηλότερα κατά μόλις 30.000 ευρώ! Με απλά λόγια η δεύτερη φάση δεν ήταν ουσιαστικά ένας διαγωνισμός αλλά μια απόδοση φάσματος στην τιμή εκκίνησης του. Και αν αυτό είναι απολύτως θεμιτό να μην προβλημάτισε τις ίδιες της εταιρείες, είναι όμως φυσικό να μην προβληματίζει την ίδια την ρυθμιστική αρχή;

Η ελληνική πολιτεία και οι τηλεπικοινωνίες εν έτει 2011

Παρά τις καλές προθέσεις, ο απολογισμός της δραστηριότητας της κυβέρνησης στις τηλεπικοινωνίες είναι ιδιαίτερα φτωχός. Επικεντρώνοντας στο στενό κομμάτι του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρέπει να σημειωθεί πως οι δύο Υπουργοί, ο κ. Ρέππας και ο κ. Ραγκούσης, δεν φάνηκαν να διατηρούν ενδιαφέρον για την πορεία και τα προβλήματα του τομέα. Έτοιμες -από την πλευρά της Γενικής Γραμματείες Επικοινωνιών- Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και έτοιμα Σχέδια Νόμου δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν τις τελικές υπογραφές και να προωθηθούν. Το αν το απλώς οι πολιτικές ηγεσίες αμέλησαν ή δεν ήθελαν ή δεν πρόλαβαν, μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία απέναντι στο σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα.

Σημασία έχει πως στις ήδη υπάρχουσες πολυετείς εκκρεμότητες των δικαιωμάτων διέλευσης, της αδειοδότησης κεραιών ή της κάθετης καλωδίωσης προστέθηκε εκείνη της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική. Η μεταρρύθμιση της πρώην επιτρόπου Ρέντινγκ έπρεπε να έχει καταστεί νόμος του ελληνικού κράτους από τον Μάιο του 2011, αλλά δυστυχώς παρά την προετοιμασία που έγινε από την Γ.Γ. Επικοινωνιών, το νομοσχέδιο δεν έφτασε καν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η καθυστέρηση αυτή χάρισε στην χώρα (και σε άλλες 19 βεβαίως) την επίπληξη της Ε.Ε.

Στο μέτωπο των δικαιωμάτων διέλευσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε άδοξο τέλος αφού η διαδικασία υπογραφής της διακόπηκε από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου. Καλύτερη τύχη είχε η άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότηση κεραιών, μόνο που εδώ απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση. Την ρύθμιση αυτή έχει υποσχεθεί τώρα ο νυν Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

To εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο και το χαμένο δισκοπότηρο του FTTH (Fiber to the home)

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στο επίπεδο δραστηριότητας των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Τα τέσσερα έργα του FTTH, της Αξιοποίησης Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε πόλεις της Επαρχίας, της Ανάπτυξης Ευρυζωνικών Υποδομών στην ύπαιθρο (Rural Broadband) και του Σύζευξις ΙΙ αποτελούν πλέον τους πυλώνες ενός εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου. Τόσο το Rural Broadband όσο και το Σύζευξις ΙΙ έχουν ωριμάσει και θα δημοπρατηθούν εντός του έτους ενώ η αξιοποίηση των Μητροπολιτικών Δικτύων παρότι είναι η πλέον ώριμη ως έργο τελικά θα ακολουθήσει το FTTH.

Παρά τα όσα ακούστηκαν το σχέδιο του FTTH είναι ζωντανό και χαίρει (ως σχέδιο) άκρας υγείας: η μελέτη έχει προχωρήσει αρκετά και ο μελετητής έχει παραδώσει ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς. Η συγχώνευση των δύο έργων (FTTH και MAN) έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την βιωσιμότητα του project και πλέον έχει αρχίσει να παίρνει στιβαρή μορφή (περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν σε ανάρτηση των επόμενων ημερών).

Αυτό που λείπει πλέον από το έργο είναι αφενός η σταθερότητα του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος και αφετέρου η απαραίτητη πολιτική βούληση για να μετατραπεί ο σχεδιασμός σε πράξη. Μπορούμε να ελπίζουμε πως εντός του 2012 θα γίνουν όλες εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτεί η δημοπράτηση του έργου, όταν δεν έχουμε καν (ως χώρα) ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τα δικαιώματα διέλευσης ή εκκρεμεί ακόμα η συμμόρφωση μας με την μεταρρύθμιση της κα. Ρεντινγκ;

Οι ευχές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι του 2012

Τούτων δοθέντων το 2012 θα είναι μία ασφαλώς ενδιαφέρουσα χρονιά. Ξεκινώντας από τα δυσάρεστα, το σύνολο της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι αντιμέτωπο με την βαθιά οικονομική κρίση. Τα σωρευμένα ζημιογόνα αποτελέσματα αρκετών παρόχων έρχονται να συναντήσουν τα πολυάριθμα αιτήματα πελατών για μειώσεις χρεώσεων και παγίων, κάτι που ναρκοθετεί επικίνδυνα την πορεία προς την κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές ίσως έρθουν αντιμέτωποι με μία κατάσταση όπου οι επιλογές τους λιγοστεύουν και η αγορά γίνεται λιγότερο η ανταγωνιστική. Ο λιγότερο ανταγωνισμός μπορεί να προκύψει είτε μέσω της μείωσης του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παρόχων στην σταθερή (ήδη η Netone έχει βγει από την αγορά) είτε μέσω της συγχώνευσης των Vodafone - Wind στην κινητή.

Στα θετικά νέα, στα οποία προσβλέπουμε εντός του 2012, είναι οι πρώτες συνδέσεις VDSLείτε από τον ΟΤΕ, είτε από τους εναλλακτικούς ως χονδρική, είτε από την Cyta, δημοπράτηση μεγάλων έργων όπως το Rural Broadband και το Σύζευξις ΙΙ, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ώστε να μπορούμε να έχουμε πιο σωστά δίκτυα και πιο σωστές υπηρεσίες.

Ίσως όλα τα παραπάνω μοιάζουν να προέρχονται ή να απευθύνονται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η μεγάλη οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα απουσιάζει. Με δεδομένη την συγκυρία είναι μάλλον παράδοξες οι αναφορές σε VDSL και FTTH. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε, να ευχόμαστε και να ελπίζουμε για το καλύτερο, ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, μέλη και επισκέπτες του adslgr.com:

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του adslgr.com, σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Υγεία, Δημιουργικότητα, Ελπίδα, κάθε Ευτυχία.
Πηγή: adslgr.com

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τα επιστημονικά επιτεύγματα του 2011

Μια διεθνής κλινική δοκιμή που έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV, κρίθηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη στον κόσμο για το 2011 από το έγκριτο περιοδικό «Science», που κάθε χρόνο δημοσιεύει τον σχετικό απολογισμό.
Την επιλογή των δέκα σημαντικότερων επιτευγμάτων κάνει ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το «Science».
Η έρευνα για το AIDS, που άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας σύντροφος είχε τον ιό και ο άλλος όχι, έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης.
Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» τον Αύγουστο, χαρακτηρίστηκε ορόσημο προόδου στην 30χρονη μάχη κατά της θανατηφόρου νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και σκότωσε 1,8 εκατ. το 2009.
Τα άλλα εννέα επιτεύγματα του έτους, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι τα εξής:
- Το κατόρθωμα του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους «Χαγιαμπούσα», το οποίο ξεπέρασε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν και κατάφερε, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, να φέρει πίσω στη Γη δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδούς «Ιτοκάβα». Η σχετική ανάλυση έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηλιακός «άνεμος» αποχρωματίζει τους αστεροειδείς, καθώς επίσης ότι οι πιο κοινοί μετεωρίτες που ανευρίσκονται στον πλανήτη μας (οι χονδρίτες), προέρχονται από τέτοιους μεγαλύτερους αστεροειδείς όπως ο «Ιτοκάβα».
- Μετά από μελέτες το 2010 που είχαν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει το 2% έως 6% του DNA τους από τους Νεάντερταλ μετά προφανώς από επιμιξίες, νέες αναλύσεις φέτος έδειξαν ότι η επιμιξία με τους ανθρώπους των σπηλαίων ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ προέκυψαν νέα στοιχεία στη Ν.Αφρική ότι ο ικανός στην κατασκευή εργαλείων Αυστραλόπιθηκος sediba είναι ο άμεσος πρόγονός μας.
- Ιάπωνες ερευνητές απεικόνισαν για πρώτη φορά τη δομή του «Φωτοσυστήματος 2», μιας φωτοσυνθετικής πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν τα φυτά για να διασπάσουν το νερό σε άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να διευκολύνει την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.
- Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, εντόπισαν δύο «παρθένα» νέφη αερίου υδρογόνου, τα οποία φαίνεται να έχουν την ίδια αρχική χημική σύνθεση με αυτήν που εκτιμάται ότι υπήρχε κατά τα πρώτα χρόνια μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας. Μια άλλη ομάδα ανακάλυψε ένα άστρο χωρίς σχεδόν καθόλου μέταλλα, όπως ήσαν τα πρώτα άστρα στο σύμπαν, πράγμα που δείχνει ότι πιθανότατα, παρά την βίαιη φύση του σύμπαντος, διατηρούνται στο «βαθύ» διάστημα αρχέγονες «νησίδες» που έχουν διατηρήσει την πρωτογενή σύστασή τους.
- Οι επιστήμονες έριξαν νέο φως στις ευμεγέθεις μικροβιακές κοινότητες που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και συμβιώνουν μαζί μας (το λεγόμενο «μικροβίωμα»). Η έρευνα, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια «δική του» κυρίαρχη κατηγορία βακτηρίων στο έντερό του, από τα οποία άλλα προτιμούν το κρέας και τις πρωτεΐνες και άλλα είναι φυτοφάγα.
- Η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου για την ελονοσία σημείωσε σημαντική πρόοδο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι μειώνει στο μισό περίπου τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Πολλές ήσαν το 2011 οι ανακαλύψεις νέων παράξενων εξωπλανητών, κυρίως χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA. Ξεχώρισαν μία ομάδα έξι μεγάλων πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο Κέπλερ-11, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, καθώς επίσης ο εντοπισμός δέκα «ορφανών» πλανητών που δεν φαίνεται να περιφέρονται γύρω από κανένα «μητρικό» άστρο, ενός πλανήτη που έχει δύο ήλιους και ενός άλλου που περιφέρεται με αντίστροφη φορά από τη φορά του άστρου του.
- Η ανακάλυψη από χημικούς νέων συνθετικών πορωδών ορυκτών, των ζεολίθων, οι οποίοι μπορούν να έχουν σωρεία πρακτικών εφαρμογών, όπως νέου τύπου απορρυπαντικά για τα πλυντήρια και νέες διαδικασίες καθαρισμού στη βιομηχανία (πετρελαίου, αερίου κ.α.).Οι νέοι ζεόλιθοι είναι φθηνότεροι, πιο λεπτοί και πιο κατάλληλοι για την επεξεργασία και κάθαρση μεγάλων οργανικών μορίων.
- Στον τομέα της βιολογίας, ξεχώρισε η ανακάλυψη ότι η απομάκρυνση των παλαιών κυττάρων (που έχουν πάψει πια να διαιρούνται) μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα της γήρανσης. Τα σχετικά πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι ο «καθαρισμός» του οργανισμού από τα γερασμένα κύτταρα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση καταρράκτη ή μυϊκής αδυναμίας. Η διάρκεια ζωής των πειραματόζωων δεν επιμηκύνθηκε, αλλά η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε.
Πηγή: real.gr

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής VPRC (Δεκέμβριος 2011)

Προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ κατά 12,5 μονάδες σε δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα», χωρίς να υπάρχει τάση για αυτοδυναμία, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέει στη συνείδηση των ελλήνων πολιτών.
Παρ’ όλη την πίεση που υφίσταται η ΝΔ ως κόμμα που στηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου εξακολουθεί να συγκεντρώνει ποσοστά που αγγίζουν το 1/3 των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σε διψήφια ποσοστά και παρουσιάζει και αυτό το μήνα αυξητικές τάσεις (11%), ενώ το πλέον ενισχυμένο κόμμα είναι η νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά, που σταθερά πλέον καταγράφεται ως η πέμπτη πολιτική δύναμη της χώρας. Οριακά δείχνουν να κινούνται, τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητά τους να σπάσουν το φράγμα του 3% και να μπουν στη Βουλή.Το 40% των πολιτών δεν εμπιστεύεται καθόλου την κυβέρνηση Παπαδήμου, το 25% λίγο, ενώ το 78% πιστεύει ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Διίστανται οι απόψεις για το θέμα της κυβέρνησης Παπαδήμου αφού το 43% είναι εναντίον της παράτασης της θητείας της με το 40% να θέλει να συνεχιστεί και μετά το Φεβρουάριο. Το 17% δεν εκφράζει άποψη για τι συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην προτίμηση των πολιτικών προσώπων προηγείται ο Γιάννης Δημαράς και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στο κόμμα με την καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα προηγείται ο «κανένας» με 57,8%, γεγονός που δείχνει την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς φορείς. Πάντως υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών, 55%, που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές όταν αυτές γίνουν.
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σε «πρωτεύουσα» του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετατρέπεται η Μυτιλήνη μέσω της δουλειάς δύο αδελφών, του Κώστα και του Τάσου Κόρακα, που μετατρέπουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά.
Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υλοποιείται μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, τα δυο αδέλφια μετέτρεψαν ήδη ένα smart και ένα Fiat Panda σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία όμως κινούνταν με μπαταρίες μολύβδου. Αλλά το καινούργιο τους «δημιούργημα» είναι ένα Citroen Saxo που ολοκληρώθηκε τούτες τις μέρες και από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα περάσει τα απαραίτητα τεστ στο Πολυτεχνείο ώστε να βεβαιωθεί ότι πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Το πρωτοποριακό που έχει να κάνει με το Citroen είναι πως την μπαταρία λιθίου ο οδηγός δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να την αντικαταστήσει. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι αδελφοί Κόρακα, «η μπαταρία μολύβδου είχε διάρκεια ζωής γύρω στα 80.000 χιλιόμετρα, ενώ η λιθίου έχει διάρκεια 300 με 500.000 χιλιόμετρα, ουσιαστικά δηλαδή ξεπερνά το χρόνο ζωής ενός αυτοκινήτου. Επιπλέον, οι μπαταρίες λιθίου έχουν το μισό βάρος από τις μπαταρίες μολύβδου».
Η αυτονομία του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με μπαταρία λιθίου φτάνει τα περίπου 100 χιλιόμετρα, η λειτουργία του είναι εντελώς αθόρυβη και προφανώς δεν ρυπαίνει· και το μόνο για το οποίο φροντίζει ο οδηγός είναι να βρίσκεται κάθε περίπου 100 χιλιόμετρα σε κάποια πρίζα για να το ξαναφορτίσει. Κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα περίπου 100 χιλιόμετρα μόλις 1,5 ευρώ με το σημερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ!
Ας σημειωθεί πως στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα δίνει κίνητρα για τη μετατροπή των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, ενώ στόχος των αδελφών Κόρακα είναι να λειτουργήσουν στη Μυτιλήνη το πρώτο πιστοποιημένο κέντρο μετατροπής βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά.
«Πιστεύουμε ότι έχει νόημα το γεγονός ότι ξεκινά από το νησί η μετατροπή βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά γιατί είναι περισσότερο χρήσιμα στις μικρές αποστάσεις ή σε αποστάσεις μέσα στην πόλη. Οσο προχωρά βέβαια η τεχνολογία θα εξελίσσονται και ακόμη περισσότερο, για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, όσο θα αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο θα μειώνεται και το κόστος των μπαταριών», τονίζει ο Τάσος Κόρακας.
Το κόστος μετατροπής του αυτοκινήτου υπολογίζεται στα 7.000 με 10.000 ευρώ με τη χρήση μπαταριών λιθίου, οι οποίες όμως και δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν ποτέ.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Kepler-22b: Βρέθηκε η «δίδυμη» της Γης

Η NASA ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης. Ο Kepler-22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο (από όσους έχουμε ως τώρα εντοπίσει) να διαθέτει ζωή.

Η δίδυμη της Γης
Ο Kepler-22b είναι ένας πλανήτης σε απόσταση 600 έτη φωτός, με ακτίνα 2,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής. Ο Kepler -22b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη. Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.

Ο εντοπισμός
Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του» δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.

Το Kepler
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.
Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις φιλόξενες ζώνες.
Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Πηγή: real.gr