Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αναχώρησε για Άρη ο μεγάλος ρομποτικός εξερευνητής Curiosity

Η πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα αποστολή στον Άρη συνεχίζει την επέλαση των γήινων ρομπότ: Η NASΑ εκτόξευσε το Σάββατο 26/11/2011 το Curiosity, ένα εξάτροχο όχημα του ενός τόνου, το οποίο θα ερευνήσει αν ο γειτονικός πλανήτης είναι, ή ήταν κάποτε, φιλόξενος για τη ζωή.
Φορτωμένο στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas V, το Curiosity εκτοξεύτηκε στις 17.02 ώρα Ελλάδας. Θα φτάσει στον προορισμό του σε οκτώμισι μήνες, στις 6/8/2011, οπότε θα αρχίσει να εξερευνά τον μεγάλο Κρατήρα Γκέιλ, στον οποίο υπάρχουν ιζήματα που συνδέονται με τη ροή νερού.

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1997, όταν προσεδαφίστηκε στον Άρη το Pathfinder, το πρώτο όχημα της NASA, σε μέγεθος τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου. Το 2004 ακολούθησαν τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, σε μέγεθος πλυντηρίου, από τα οποία το δεύτερο επιζεί ακόμα στο εχθρικό περιβάλλον.

Τώρα είναι η σειρά του Curiosity, ένα αυτόνομο όχημα σε μέγεθος αυτοκινήτου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δέκα όργανα, ανάμεσά τους ένα κρουστικό δράπανο και ένα λέιζερ, για να εξετάσει τα γύρω πετρώματα.

Η αποστολή, κόστους 2,5 δισ. δολαρίων, έχει ονομαστική διάρκεια 23 μηνών. Δεδομένου όμως ότι το ρομπότ τροφοδοτείται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου (ουσιαστικά μια πυρηνική μπαταρία) η περιπέτεια θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Γεωλόγος στον Κρατήρα Γκέιλ

Νερό υπάρχει σήμερα στον Άρη μόνο σε μορφή πάγου, κυρίως στους δύο πόλους του πλανήτη αλλά και σε μικρό βάθος στο υπέδαφος. Η αποστολή των ρομπότ Spirit και Opportunity έδωσε ενδείξεις ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πιο υγρός, ωστόσο το ερώτημα παραμένει για το αν ο Άρης φιλοξενούσε ποτέ μικροβιακή ζωή.
Περισσότερες ενδείξεις θα μπορούσε να δώσει τώρα ο Κρατήρας Γκούσεβ, μια λεκάνη διαμέτρου 150 χιλιομέτρων, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα βουνό ύψους 5 χιλιομέτρων.

Δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι στη βάση αυτού του βουνού υπάρχουν ιζήματα που συνδέονται με τη ροή υγρού νερού.

Η αρχαία πρόσκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα είναι πιθανό να αποκάλυψε κι άλλα θαμμένα μυστικά από το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη.

Θα χρειαστεί καιρός μέχρι το Curiosity να εξερευνήσει επαρκώς τη γιγάντια κοιλότητα. Οι μηχανικοί της αποστολής εκτιμούν ότι το ρομπότ θα να διανύει μια απόσταση περίπου 200 μέτρων την ημέρα και θα έχει αναρριχηθεί σε ένα υψόμετρο 200 μέτρων σε περίπου ένα χρόνο.

Η μεγάλη απόσταση του σασί από το έδαφος, σε συνδυασμό με τις ειδικές αναρτήσεις των τροχών, επιτρέπουν στο όχημα να υπερπηδά εμπόδια ύψους 65 εκατοστών.

Ελεγχόμενη προσεδάφιση


Για να ξεκινήσει όμως η εξερεύνηση, το ρομπότ πρέπει να προσεδαφιστεί με ασφάλεια.

Οι δύο προηγούμενες ρομποτικές αποστολές της NASA προσεδαφίστηκαν στον Άρη τυλιγμένα με αερόσακους που τα προστάτευσαν από τους κραδασμούς μετά την πτώση του με αλεξίπτωτο.

Το Curiosity είναι όμως πολύ βαρύ για κάτι τέτοιο οπότε θα προσεδαφιστεί με πιο ελεγχόμενο τρόπο, κλεισμένο μέσα σε μια κάψουλα εξοπλισμένη με πυραυλοκινητήρες.
Η NASA θα παρακολουθεί από τη Γη με αγωνία, δεδομένου ότι η φάση της καθόδου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες για την επιτυχία της αποστολής.



Η αποτυχία στην προσεδάφιση έχει καταδικάσει εξάλλου αρκετές προηγούμενες αποστολές στον Αρη.

Πολλές όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε καν μέχρι τη γειτονιά του Κόκκινου Πλανήτη: Η ρωσική αποστολή Fobos-Grunt εκτοξεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου με το φιλόδοξο στόχο να φέρει στη Γη δείγματα από τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο.

Το σκάφος εξήλθε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Πηγή: in.gr

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τηλεφωνία: Κόβουν το σταθερό τηλέφωνο οι Ελληνες

Στην επιλογή της αποσύνδεσης της σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης προχωρούν όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2011 έχουν χαθεί 113.268 σταθερές τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, η πλειονότητα των οποίων εκτιμάται πως είναι επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει είτε προσπαθούν να περικόψουν το κόστος λειτουργίας τους και κόβουν τηλεφωνικές συνδέσεις. Από την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ προκύπτει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, ο αριθμός των σταθερών συνδέσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.123.274.

Γραμμές
Το νούμερο προκύπτει αν αθροίσει κάποιος τις 3.547.553 γραμμές που εξυπηρετεί απευθείας ο ΟΤΕ και τις 1.575.721 γραμμές που έχουν πάρει οι ανταγωνιστές του μέσω της πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU), όπου ο συνδρομητής διακόπτει την απευθείας σχέση του με τον ΟΤΕ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 51.598 γραμμές μικρότερος σε σχέση με εκείνο στο τέλος Ιουνίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση σε τριμηνιαία βάση της τελευταίας διετίας όπου άρχισαν να γίνεται αρκετά πιο έντονο το φαινόμενο των αποσυνδέσεων.

Η μείωση ήταν συνήθως 25-30.000 γραμμών ανά τρίμηνο την τελευταία διετία, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά συνδέσεις που «έφυγαν» από τον ΟΤΕ, αλλά για συνδέσεις που διεκόπησαν πλήρως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχουν επισημάνει τα τελευταία τρίμηνα τα στελέχη του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεών τους με τους αναλυτές. Η αύξηση των αποσυνδέσεων δεν οφείλεται στη στροφή αρκετών καταναλωτών προς την κινητή τηλεφωνία.

Τηλέφωνα
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, περίπου το 78% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σταθερό τηλέφωνο και μόλις το 15% έχει μόνο κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει μόνο κινητό μειώθηκε από το 19% που ήταν το Φθινόπωρο του 2009 όταν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έρευνα. Η μείωση δεν αφορά τόσα τα ελληνικά νοικοκυριά όσο τις επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι έχουν κλείσει ουκ ολίγες λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μάλλον λογικό να διακόπτουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις τους. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί πως το γ' τρίμηνο του 2011 οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας έδειξαν αυξητικές τάσεις. Η Cosmote είχε περίπου 200.000 νέες συνδέσεις (από 7,7 εκατ. πήγε στα 7,9 εκατ.), ενώ και η Vodafone κατέγραψε περίπου 90.000 νέες, φθάνοντας στα 4,085 εκατ.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής VPRC (Νοέμβριος 2011)

Σημαντική δημοσκόπηση μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου της VPRC για τα "Επίκαιρα", αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου αλλά και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ και με μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο αλλά και η αποδοχή εκ μέρους του της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου της ΕΕ δεν επηρέασαν τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται χαμηλότερα από τα ποσοστά μέτρησης του περασμένου Οκτωβρίου.
Κάμψη εμφανίζει και το ΚΚΕ, που φαίνεται ότι «τρομάζει» με τις ακραίες θέσεις που ενίοτε λαμβάνουν μερικά από τα στελέχη του, ενώ ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και στον ΛΑΟΣ, που μάλλον αιτία έχουν την ενεργό συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας. Αντίθετα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτοξεύονται ως αποτέλεσμα της εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι από εδώ και πέρα η πολιτική ατζέντα κατά κύριο βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα καθορίσει και την περαιτέρω συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Η διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου εκτόνωσε εν μέρει το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που υπήρχε στη χώρα από το Σεπτέμβριο. Εξασφαλίζει έτσι, πιθανότατα, τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο για μια προσπάθεια ανασύνθεσης του «συστημικού» πολιτικού χώρου, ο οποίος, με τη μη αναστρέψιμη συρρίκνωση του δικομματισμού, εμφανίζει τεράστιο κενό στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης.
Η σχετική (δημοσκοπική) συναίνεση στο πρόσωπο Παπαδήμου δεν πρέπει επ’ ουδενί να συγχέεται με μια δομικότερη πολιτική συναίνεση, με βάθος χρόνου και με μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Όλα τα αποκαλυπτικά για το πολιτικό σκηνικό στοιχεία τςη δημοσκόπησης με την ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη και την παρουσίαση από τους Πάτροκλο Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Αγγελάκη στα "Επίκαιρα", στο τεύχος 109, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011.
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ