Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Unilever: Αποκτά τον κλάδο παγωτού της ΕΒΓΑ και 65 εργαζόμενους

Tη σύναψη συμφωνίας, βάσει της οποίας η Unilever θα αποκτήσει τις μάρκες παγωτού της ΕΒΓΑ (μεταξύ των οποίων τα Scandal, Variete και Karabola), καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής τους, ανακοίνωσαν οι Unilever και η ΕΒΓΑ.
Σημειώνεται, ότι η ΕΒΓΑ θα διατηρήσει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και το κέντρο αποθήκευσής της και θα παράγει τόσο τα υπάρχοντα παγωτά ΕΒΓΑ, καθώς και ορισμένα παγωτά της Unilever για την εγχώριο αγορά και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των παγωτών της Unilever και θα φέρει το παγωτό ακόμη πιο κοντά στον Έλληνα καταναλωτή μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου διανομής και την ενίσχυση της καινοτομίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS, κ. Σπύρος Δεσύλλας, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Unilever ενώνει δυνάμεις με την ΕΒΓΑ, την εταιρία που δημιούργησε την αγορά του επώνυμου παγωτού στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Unilever στην ελληνική αγορά και την αποφασιστικότητά της να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες ανάπτυξης, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον».
Στις επενδύσεις της Unilever στην Ελλάδα, την τελευταία τετραετία, συγκαταλέγονται η απόκτηση του 100% των μετοχών της ΕΛΑΪΣ Α.Ε. κατά το 2006, η επέκταση της παραγωγικής βάσης της Unilever στο Ρέντη και η επικείμενη κατασκευή κέντρου διανομής και αποθήκευσης στο Σχηματάρι.
Ο κ. Κύρος Φιλίππου, Αντιπρόεδρος της ΕΒΓΑ, δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών, προσφέροντας συνέχεια στην πορεία του παγωτού, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένος ότι η δυνατή κληρονομιά και η εμπειρία της ΕΒΓΑ θα συνεισφέρουν σημαντικά στη συνεχιζόμενη επιτυχία των παγωτών ΕΒΓΑ και Algida στη χώρα μας».
Το 2009, ο τζίρος του κλάδου των παγωτών της ΕΒΓΑ ανήλθε σε 32 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 65 εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ θα μεταφερθούν στην Unilever. Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οικογένεια - Μαθουσάλες

Στα 108 της χρόνια, η Ελεν Φέιθ Κιν Ράιτσερτ εξακολουθεί να αποφεύγει τα λαχανικά, το πρωινό ξύπνημα και οτιδήποτε έχει να κάνει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, λατρεύει τα χάμπουργκερ, τη σοκολάτα, τα κοκτέιλ και τη νυχτερινή ζωή στη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον είναι φανατική καπνίστρια. Παρά το εγκεφαλικό που υπέστη πριν από πέντε χρόνια, η σκέψη της είναι διαυγής και η μνήμη της καλύτερη από της 37χρονης Φιλιππινέζας που την προσέχει. Όταν το 1985 έχασε τον άντρα της αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο.
Στην ηλικία των 84 ετών ταξίδεψε στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.
Σήμερα η «Χαρούμενη», όπως την αποκαλούσε η οικογένειά της από τότε που ήταν μικρή, κινείται μόνο στο Μανχάταν. Πρόσφατα πήγε στον κινηματογράφο για να δει την ταινία «Iron Man 2». Στην ίδια αίθουσα είχε παρακολουθήσει το 1918 την ταινία «Σαμψών και Δαλιδά».
Πολλές φορές επισκέπτεται τα μικρότερα αδέλφια της: τον Ιρβινγκ που είναι 104 χρόνων και τον Πίτερ που πρόσφατα έκλεισε έναν αιώνα ζωής. Η μοναδική απώλεια μέχρι σήμερα είναι η Λι που άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 102 ετών.
Η περίπτωση αυτών των τεσσάρων υπεραιωνόβιων αδελφών, μοναδική στα χρονικά, τράβηξε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη πήραν δείγματα αίματος και υπέβαλαν εκατοντάδες ερωτήσεις στην Ελεν, Ιρβινγκ και τον Πίτερ.
Σκοπός της μελέτης τους είναι να ξεκλειδώσουν ένα μυστικό που απασχολεί όλο και περισσότερο τις σημερινές κοινωνίες: Πώς καταφέρνουν κάποιοι τυχεροί να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής και συγχρόνως να παραμένουν τόσο υγιείς και δραστήριοι; Και πώς μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αποτελούν μικρότερο βάρος για το σύστημα υγείας από τους κανονικούς θνητούς;
Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι το προσδόκιμο ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει αυξηθεί τα τελευταία 170 χρόνια κατά έναν μέσο όρο τριών μηνών το χρόνο. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς μπορεί να προστατευτεί η τρίτη ηλικία από ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση, ο διαβήτης, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ.
Η ομάδα των ερευνητών που «ανέκρινε» την Ελεν Φέιθ Κιν Ράιτσερτ και πολλούς άλλους υπεραιωνόβιους για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή.
Η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται ότι αφορούν μόνο στους κοινούς θνητούς. «Οι υπεραιωνόβιοι είναι μια ξεχωριστή τάξη», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας Νιρ Μπαρτζιλάι. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, πιο αργοί. Πεθαίνουν από τις ίδιες ασθένειες που πεθαίνουμε κι εμείς αλλά τριάντα χρόνια αργότερα και συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα».
Οι ερευνητές κατάφεραν, πάντως, να εντοπίσουν μερικά κοινά σημεία σε αυτούς τους ανθρώπους: «Πολλοί από αυτούς - δηλώνει ο Μπαρτζιλάι - είχαν έναν μοναδικό σύντροφο στη ζωή τους».
Η μονογαμία ως κλειδί της μακροζωίας, δεν φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Από τις μελέτες τους σε ένα δείγμα 2.600 υπερήλικων, διαπίστωσαν, όμως, ότι η εξωστρέφεια, η κοινωνικότητα σε ένα σταθερό κοινωνικό περιβάλλον διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η αισιοδοξία και το θετικό πνεύμα.
Μια εξήγηση βρίσκεται ασφαλώς και στα γονίδια. Πριν από μερικές εβδομάδες, το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science δημοσίευσε στις σελίδες του την είδηση ότι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 150 παραλλαγές στο γονιδίωμα των υπεραιωνόβιων. Όπως υποστηρίζουν, με αυτή την ανακάλυψη είναι σε θέση να προσδιορίσουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με μια ακρίβεια της τάξης του 77%.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι υπεραιωνόβιοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες που συνδέονται με την τρίτη ηλικία όπως διαβήτη και υπέρταση, καθώς τα γονίδιά τους διαθέτουν μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε αυτές τις παθήσεις.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης υποδέχθηκαν αυτή τη μελέτη ως ορόσημο στο πεδίο της έρευνας για την μακροζωία. Το επόμενο βήμα για τους ειδικούς είναι να ανακαλύψουν τον τρόπο που προστατεύουν τους υπεραιωνόβιους αυτές οι 150 παραλλαγές που εντοπίστηκαν στα γονίδιά τους.
Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα ανοίξει το δρόμο για πολλές νέες θεραπείες. Και ενδεχομένως για κοινωνίες που θα αποτελούνται ως επί το πλείστον από Μαθουσάλες.
Πηγή: Nooz.gr

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν μεταφέρεται η καλοκαιρινή άδεια

Ο Αρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 455/2010 απόφασή του, έκρινε ότι η θερινή άδεια (αναψυχής) δεν μεταφέρεται το επόμενο έτος, αλλά και σε περίπτωση που άδεια δεν χορηγηθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, θα προσαυξάνονται οι αποδοχές αδείας.
Ειδικότερα, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση εργαζόμενου στη ΔΕΗ, που κρίθηκε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «υποχρεούται να καταβάλει στον μισθωτό τις αποδοχές αδείας προσαυξημένες, κατά 100%, αφού, η μη χορήγησή τους οφείλεται σε υπαιτιότητα (ελαφρά αμέλεια), των οργάνων της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης ήταν υποχρεωμένες, πριν από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, να χορηγήσουν την ετήσια άδειά στον εργαζόμενο, έστω και αν εκείνος δεν υπέβαλε την προβλεπόμενη από το άρθρο 4 του Α.Ν. 539/1945, αίτηση».
Ακόμη, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη.
Ως συνέπεια να είναι ανίσχυρη τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας με προσαύξηση κατά 100%.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Βιταμίνη Β εναντίον Αλτσχάιμερ

Σύμμαχος της καλής υγείας του εγκεφάλου αποδεικνύεται η βιταμίνη Β. Οπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η βιταμίνη Β επιβραδύνει έως και 50% τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλεί με τη σειρά της η ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και τη νοητική και γνωσιακή έκπτωση που προκαλούνται φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης, η υψηλή δοσολογία βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» από το αίμα το αμινοξύ ομοκυστεΐνη, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται από 30% έως 50% ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου.
Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής David Smith, υπεύθυνος της έρευνας από τη Σχολή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «την αναγκαία δόση δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τη λάβουμε από τη διατροφή: είναι 4 φορές υψηλότερη σε φυλλικό οξύ, 300 φορές υψηλότερη σε βιταμίνη Β12 και 15 φορές μεγαλύτερη σε βιταμίνη Β6. Εντούτοις, θα συμβούλευα νέους και υγιείς πως μέσω της μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες, μπορούν να επιτύχουν σημαντική πρόληψη κατά της άνοιας».
«Η ομοκυστεΐνη καταστρέφει τα αγγεία με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται αίμα στον εγκέφαλο. Ετσι, οι νευρώνες δεν μπορούν να πάρουν ούτε οξυγόνο ούτε γλυκόζη και πεθαίνουν. Εμείς χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινή μας κλινική πράξη βιταμίνη Β σε ασθενείς με υψηλή ομοκυστεΐνη με πολύ καλά αποτελέσματα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κ. Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.
Τη μελέτη έκανε o καθηγητής David Smith σε συνεργασία με νορβηγούς ερευνητές και συμμετείχαν 168 εθελοντές τρίτης ηλικίας. Ολοι είχαν ήπια απώλεια μνήμης και αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην έκφραση λόγου. Βάσει των συμπτωμάτων, σχεδόν οι μισοί αναμενόταν να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν καθημερινά τα συστατικά της βιταμίνης Β, φυλλικό οξύ, Β6 και Β12, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν εικονική αγωγή (πλασέμπο).
Η ποσότητα που τους χορηγούνταν ήταν 300 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τη Β12, 15 φορές μεγαλύτερη για τη Β6 και τέσσερις φορές μεγαλύτερη για το φυλλικό οξύ.
Τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και έπειτα από δύο χρόνια, έγιναν μαγνητικές τομογραφίες και συγκρίθηκαν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων, προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που προκαλεί την ήπια νοητική έκπτωση, η οποία συχνά οδηγεί στην άνοια.
Κατά μέσο όρο ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με ρυθμό 0,5% ετησίως μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ στα πρόσωπα με μέτρια νοητικά προβλήματα κατά 1%. Στους νοσούντες με Αλτσχάιμερ, ο ρυθμός συρρίκνωσης φτάνει σε ετήσια βάση 2,5%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης Β, ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου είχε μειωθεί κατά 30% και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 50%.
Οσοι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο εμφάνισαν μέση ετήσια εγκεφαλική συρρίκνωση 1,08%, ενώ όσοι είχαν πάρει βιταμίνη Β μόνο 0,76%.
Μάλιστα όσοι εθελοντές είχαν την περισσότερη ομοκυστεΐνη στο αίμα τους, όταν άρχισε η μελέτη, ωφελήθηκαν συγκριτικά περισσότερο, καθώς οι εγκέφαλοί τους συρρικνώθηκαν με τον μισό ρυθμό σε σχέση με όσους είχαν πάρει το εικονικό χάπι.
Γι΄ αυτό και οι βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως η δράση της βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» την ομοκυστεΐνη κι έτσι εξηγούν την προστατευτική δράση της στους ηλικιωμένους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ΡLoS».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Φάρμακα για την οστεοπόρωση και καρκίνος

Οι άνθρωποι που παίρνουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα (για πάνω από πέντε χρόνια) μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση, πιθανώς διπλασιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά έκανε αυτή τη διαπίστωση.
Η μελέτη, υπό την δρ. Τζέην Γκριν της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 3.000 γυναικών και ανδρών άνω των 40 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πορίσματά τους είναι μεν ανησυχητικά, όμως δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν άμεσα τους γιατρούς ή τους ασθενείς να αλλάξουν την πρακτική τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων (διφωσφονικών), τα οποία συνταγογραφούνται συχνά στους ηλικιωμένους για να ενισχύσουν τα αδύναμα οστά τους. Καθώς ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας στις γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες αυξάνει διαρκώς, τέτοια φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα, με συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς η χρήση διφωσφονικών.
Οι βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι συνηθισμένος, συνεπώς ακόμα και ένας πιθανός διπλασιασμός του κινδύνου δεν αυξάνει τελικά σημαντικά τον κίνδυνο για τον ηλικιωμένο ασθενή. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν, το ποσοστό περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα 60-79 ετών είναι 1 στα 1.000 και αυξάνει σε 2 στα 1.000 λόγω της χρήσης των διφωσφονικών φαρμάκων.
Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καταγμάτων και την καταπολέμηση της εξασθένησης των οστών, η οποία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση. Στο εμπόριο, μεταξύ άλλων, περιέχονται στα φάρμακα Fosamax της Merck, Boniva της Roche, Reclast της Novartis, Actonel της Warner Chilcott κ.α.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν πάρει πάνω από δέκα φορές συνταγές για φάρμακα με διφωσφονικά ή που τα παίρνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σχεδόν εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα. Δεν είναι ακόμα βέβαιο γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο, αν και ήταν ήδη γνωστό ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα ερεθίζουν τον οισοφάγο. Δεν βρέθηκε πάντως καμία αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου ή του εντέρου.
Η Γκριν δήλωσε ότι μια προηγούμενη έρευνα, που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια βάση δεδομένων, δεν είχε εντοπίσει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα και τον καρκίνο, πρόσθεσε όμως ότι η δική της νέα έρευνα παρακολούθησε τους ασθενείς για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα.
Η βρετανίδα επιστήμων επεσήμανε ότι "πρέπει να δούμε τα ευρήματά μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μιλάμε για πολύ ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα και δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ωφέλειες σε βάθος χρόνου". Πρόσθεσε πάντως ότι ακόμα και αν η έρευνά της επιβεβαιωθεί από νέα μελέτη, "λίγοι άνθρωποι" που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, θα εμφανίσουν καρκίνο.
Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη, στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, η Ντάιαν Βισόφσκι από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε ότι "η πιθανότητα αρνητικών συνεπειών για τον οισοφάγο θα πρέπει να παρακινήσει τους γιατρούς που συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα, να ζυγιάζουν τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη". Κάλεσε επίσης τους γιατρούς "να ζητάνε από τους ασθενείς τους να αναφέρουν τυχόν δυσκολία στην κατάποση, στο λαιμό, στο στήθος ή στην χώνευση, ώστε άμεσα να αξιολογείται η κατάστασή τους και πιθανόν να διακόπτεται η χρήση του φαρμάκου".
Πηγή: Nooz.gr

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ: ο «γίγαντας» της γαλακτοβιομηχανίας

Στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν έχουν αμφιβολίες ότι ένας γίγαντας πλανάται, πλέον, πάνω από την ελληνική αγορά γάλακτος.
Σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες θα είναι πελάτης της ενωμένης εταιρείας που θα προκύψει από την προωθούμενη συγχώνευση των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα και ΜΕΒΓΑΛ, έναν «γάμο» που αποτρέπει την εξαγορά της τελευταίας από κάποιον πολυεθνικό όμιλο, αλλά καθιστά την ενιαία εταιρεία άκρως δελεαστική για πολυεθνικές με «ζεστό χρήμα» που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την εγχώρια γαλακτοκομική αγορά.

Τα σενάρια...
Άλλωστε ο κραταιός ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ/VIVARTIA που αποκτά σε αυτή τη φάση το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ, η MIG, κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει, κατά το παρελθόν, μια «συμμαχία» του γαλακτοκομικού κλάδου της με διεθνή όμιλο. «Μ' ένα... σμπάρο πολυεθνικές εταιρείες, όπως η γαλλική Danone, θα μπορεί να χτυπήσει δύο... τρυγόνια» ψιθυρίζεται στον πάντα ευεπίφορο σε σενάρια χρηματιστηριακό χώρο.
«Η αγορά του γάλακτος, οδεύει προς μια μεγαλύτερη συγκεντροποίηση, η οποία ασφαλώς μπορεί να περιλαμβάνει συνεργασίες με ξένους οίκους και στρατηγικές συμμαχίες, καθώς έχει φρενάρει και παρουσιάζει αισθητή πτώση πωλήσεων, αλλά και υποχώρηση της κερδοφορίας της» θα επισημάνει με το κύρος της μεγαλύτερης εταιρείας οικονομικής πληροφόρησης στην Ελλάδα, της Icap Group, ο αναλυτής της για τον κλάδο γάλακτος κ. Ιάκ. Κατακουζηνός, όταν ερωτάται για το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήδη συνεργάζεται με τη Danone στον εμπορικό τομέα, διανέμοντας προϊόντα της. Αποφεύγει κάθε σχόλιο για τη σχέση των δύο επιχειρήσεων, ωστόσο προβλέπει, μιλώντας γενικά, «επόμενο γύρο» ανακατατάξεων, εμπορικών αλλά και ιδιοκτησιακών, στην ελληνική γαλακτοκομική βιομηχανία.
Μπορεί να υποθέσει λοιπόν κανείς ότι ο γαλλικός οίκος είτε θα συμπράξει στο νέο σχήμα, προφανώς σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε θα σπεύσει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τη ΜΕΒΓΑΛ.
Ορισμένοι από τους πλέον καχύποπτους ανταγωνιστές του εκκολαπτόμενου νέου επιχειρηματικού σχήματος, παραβλέποντας τις εκτιμήσεις ότι ο γαλλικός όμιλος ενδιαφέρεται βασικά για τα γιαούρτια και δεν «καλοβλέπει» το ελληνικό φρέσκο γάλα και, πολύ περισσότερο, τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, αναρωτιούνται πλέον αν ο κ. Φρανκ Ριμπού, το ισχυρό αφεντικό της Danone, στρέφει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον και στους άλλους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο «εθνικός πρωταθλητής»

Για εκείνο που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι ο ετήσιος τζίρος του «εθνικού πρωταθλητή» της -ας μην το ξεχνάμε, χειμαζόμενης- γαλακτοκομίας θα κυμαίνεται περί τα 640 εκατ. ευρώ, αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά μεγέθη του 2009, όπως ανέφεραν ο κ. Διον. Μαλαματίνας της Δέλτα/Vivartia και ο κ. Π. Παπαδάκης της ΜΕΒΓΑΛ. Από τότε που ο κ. Ανδρ. Βγενόπουλος της MIG είχε την έμπνευση να «ρίξει» στο ένα ευρώ την τιμή του λίτρου φρέσκου γάλακτος, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στις ανταγωνίστριες βιομηχανικές εταιρείες και «κόβοντας την όρεξη» εισαγωγέων, ο τομέας υποφέρει οικονομικά. Πάνω-κάτω, ωστόσο, πεντακόσια εκατ. ευρώ θα αντλούνται από την ελληνική αγορά -τα υπόλοιπα κυρίως από την κυπριακή και τη βουλγαρική, για το νέο σχήμα.
Οι ειδικοί δεν παραλείπουν να σημειώνουν, βέβαια, ότι η ελληνική αγορά γάλακτος είναι «στα κάτω της». Σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών ερευνών IRI το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος των εταιρειών λευκού γάλακτος μειώθηκε όσο ποτέ: κατά 7,4%.
«Μιλάμε για τη γέννηση ενός γίγαντα που θα ελέγχει κοντά στο 1/3 της ελληνικής αγοράς λευκού γάλακτος και θα είναι, πλέον, μακράν ο κορυφαίος παίκτης, αφήνοντας πίσω του τη Friesland Hellas, που είναι γνωστή με το σήμα Νουνού» επισημαίνει ο κ. Παν. Μπορέτος της IRI, θυμίζοντας ότι, παρά τα όσα μπορεί να νομίζει το καταναλωτικό κοινό, εδώ και χρόνια η ΔΕΛΤΑ «κονταροχτυπιέται» με τον ολλανδικό όμιλο Friesland/Campina, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι, για την πρωτοκαθεδρία στην εγχώρια αγορά του γάλακτος.

Τα ποσοστά στην αγορά

Αν σταθεί κανείς όμως μόνο στο -πανταχόθεν βαλλόμενο από τις πολυεθνικές - ελληνικό φρέσκο γάλα διάρκειας λίγων ημερών, που ευτυχώς για τους Ελληνες κτηνοτρόφους δεν έχει χάσει την αίγλη του στη συνείδηση των καταναλωτών, η ενωμένη επιχείρηση θα κατέχει περί το 35% της αγοράς με τα σήματά της (27% η ΔΕΛΤΑ και 7,9% η ΜΕΒΓΑΛ) σε αξία, αλλά στην πραγματικότητα πάνω από 40%, αν όχι 45%, εφόσον προσμετρηθεί και το φρέσκο γάλα των ίδιων εταιρειών που φθάνει στην αγορά με άλλα σήματα, κυρίως αλυσίδων σουπερμάρκετ. «Ενώνονται οι δύο σημαντικότεροι Έλληνες παραγωγοί φρέσκου γάλακτος, οι εταιρείες με την πιο μακρόχρονη πείρα στον τομέα αυτό και αυτές που ελέγχουν πλέον τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, αυτή της Μακεδονίας», καταλήγει.
Τη σημασία των οικονομιών κλίμακας τονίζει και ο κ. Ιάκ. Κατακουζηνός, θυμίζοντας ότι «το φρέσκο γάλα διάρκειας λίγων ημερών έχει μεγάλα έξοδα, λόγω των υψηλών δαπανών συλλογής και διακίνησης» και καθιστώντας σαφές ότι ο δρόμος των οικονομιών κλίμακας είναι μονόδρομος -αλλιώς, φυσικά, οι όποιοι γίγαντες θα έχουν πήλινα πόδια.
«Έχουμε την αίσθηση ότι το νέο σχήμα όντως θα επιτύχει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, ακόμη και περισσότερες των 23 εκατ. ευρώ ετησίως που ανακοίνωσε ότι αναμένει» εκτιμά, ως απρόσμενος σύμμαχός του, ο κ. Μιχ. Σαράντης του γαλακτοκομικού ομίλου Τυράς/Όλυμπος, ο οποίος πέρυσι προσπέρασε σε τζίρο τη ΜΕΒΓΑΛ των 184 εκατ. ευρώ και την εκτόπισε στην τέταρτη θέση μεταξύ των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μετά τη 2η ΦΑΓΕ. «Η συγχώνευση ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ θα είναι θετική, ευεργετική εξέλιξη για όλον τον κλάδο και τον υγιή ανταγωνισμό» προσθέτει, προσδοκώντας ίσως εξορθολογισμό του «πολέμου τιμών».
Ο εξαμηνιαίος τζίρος των εταιρειών μειώθηκε κατά 7,4%, όπως προαναφέρθηκε, ενώ ο όγκος των πωλήσεων, αν είναι σωστά τα στοιχεία της IRI, μειώθηκε μόνο κατά 2,5%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2010 στην αγορά του λευκού γάλακτος η ΔΕΛΤΑ κατείχε μερίδιο τζίρου 23,6% (24,8% πέρυσι) και η ΜΕΒΓΑΛ 6,1% (επίσης 6,1% το 2009). Επομένως οι δύο επιχειρήσεις θα συλλέγουν το 29,7%, αφήνοντας πολύ πίσω τη Friesland (23,6%). Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη θα φθάνουν, μάλιστα, το 37,4%.
Ενώ η ΔΕΛΤΑ και η Friesland εισέπρατταν κάθε μία από 23,6% των χρημάτων που δαπανούμε για φρέσκο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης και εβαπορέ (προσθέστε φυσικά το διόλου αμελητέο εμπορικό κέρδος), στην τρίτη θέση ο Όλυμπος είχε μερίδιο 10,3%, ακολουθούμενος από την πολύ ισχυρή στα γιαούρτια ΦΑΓΕ (6,8%) και τη ΜΕΒΓΑΛ (6,1%) στην πέμπτη θέση.
Τις επόμενες θέσεις κατελάμβαναν η Αγνό (4,1%), η Nestle με 2,4% και η Unilever με 1,3%, ενώ το υπόλοιπο 21,8% «μοιράζονταν» οι λοιπές ελληνικές βιομηχανικές, κυρίως, περιφερειακές επιχειρήσεις, ορισμένοι εισαγωγείς, αλλά εν μέρει και κάποιες από τις προαναφερθείσες μεγάλες εταιρείες, δεδομένου ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται τα γάλατα με σήματα των αλυσίδων σουπερμάρκετ, που παράγονται από μικρούς και μεγάλους «παίκτες».
Μένει να φανούν, φυσικά, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του «εθνικού πρωταθλητή». Όπως επίσης να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν τη στάση που τελικά θα τηρήσουν στο ενιαίο σχήμα οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ που διατηρούν μειοψηφικά μερίδια -ούτε λίγο ούτε πολύ 42,2% αξίας περί τα 55,7 εκατ. ευρώ και, επομένως, αν το θελήσουν, θα κατέχουν σημαντικό μερίδιο και λόγο στην ενωμένη εταιρεία. Πολύ περισσότερο που σε αυτούς συγκαταλέγεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και μέσω της οικογένειάς του μεγαλομέτοχος της εταιρείας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Δημ. Συμεωνίδης, οι φιλικοί δεσμοί του οποίου με τον διατηρούντα σχέσεις με τη Vivartia επιχειρηματία κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο είναι παγκοίνως γνωστοί στη γαλακτοκομική αγορά. Αλλά ακόμη και οι μακαρίτες επιστήθιοι φίλοι Αριστείδης Δασκαλόπουλος και Κωνσταντίνος Χατζάκος, οι ιδρυτές δηλαδή της ΔΕΛΤΑ και της ΜΕΒΓΑΛ, θα συμφωνούσαν, παρά τους «εμπορικούς πολέμους» που δεν δίσταζαν να διεξάγουν μεταξύ τους όποτε το έκριναν σκόπιμο, ότι κάθε επιχειρηματικός γίγαντας που σέβεται τον εαυτό του δεν προδίδει όλα τα μυστικά του...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ