Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

''Έφυγε'' ο Ανδρέας Βουτσινάς

Ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες της χώρας μας, με κορυφαίες διεθνείς συνεργασίες στο βιογραφικό του, ''έφυγε'' σήμερα το πρωί μετά από μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η αυλαία για τον Ανδρέα Βουτσινά έπεσε οριστικά.
Ήταν 79 ετών, αλλά παρέμενε μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή. Μόλις τον περασμένο χειμώνα είχε υπογράψει τη σκηνοθεσία στην παράσταση ''Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν'' στο θέατρο ''Ορφέας'', στη σκηνή που φέρει πλέον το όνομά του.
Η καριέρα του ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά ''στεγανά''. Φοίτησε υποκριτική και ενδυνατολογία στο Old Vic, αλλά και στην περίφημη σχολή του L. Strassberg. Από το 1957 ήταν μέλος του Actor's Studio και μάλιστα μετά από δική του επιμονή έγιναν δεκτοί στη σχολή ο Al Pacino και ο Robert DeNiro, αφού ο Starssberg και ο Kazan ήθελαν να τους κόψουν!
Σκηνοθέτησε πάνω από 130 παραστάσεις στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα, συνεργαζόμενος με κορυφαίους, διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως η Jane Fonda, η Fay Dannaway, ο Warren Beatty, η Fannie Ardant και η Ειρήνη Παππά.
Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο, πολλά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και φυσικά δούλεψε και στο ελεύθερο θέατρο, όπου οι παραστάσεις του δημιούργησαν σχολή.
Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Δεν τα κατάφερε. Στα 79 του χρόνια ''έφυγε'' για να συναντήσει τους ''μεγάλους'' του φίλους...
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, την άνοιξη του 2009, είχε δηλώσει σχετικά με το μέλλον του θεάτρου...
''Πιστεύω ότι το θέατρο θα γίνει στο μέλλον πιο πολύ όπως αρχικά ήταν. Πιστεύω ότι αυτή την εποχή επηρεάζεται το θέατρο από την τηλεόραση. Κάτι όμως που θα αλλάξει στην πορεία κατά την άποψή μου.''
Καλό ταξίδι, Δάσκαλε!
Πηγή: Nooz.gr