Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Επανάσταση στις ετικέτες - Έρχονται οι διάδοχοι των barcodes

Οι γραμμωτοί κώδικες, γνωστοί ως barcodes, οι χαρακτηριστικές, δηλαδή, ασπρόμαυρες αναγνωριστικές ετικέτες που βρίσκονται σε κάθε συσκευασία προϊόντος θα αλλάξουν, καθώς ήδη αμερικανοί ερευνητές ετοιμάζουν τους αντικαταστάτες τους, που θα ονομάζονται bokodes. Οι νέες ετικέτες θα μπορούν να αποθηκεύουν χιλιάδες φορές περισσότερες πληροφορίες και να «διαβάζονται» ακόμα και από μια κοινή ψηφιακή κάμερα ενός οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου. Πολύ μικρότερες σε μέγεθος, θα είναι μια μικροσκοπική κουκίδα διαμέτρου μόλις 3 χιλιοστών (όσο το σύμβολο @ σε ένα πληκτρολόγιο) και, μεταξύ άλλων, θα μπορούν να περιέχουν πληροφορίες για τα συστατικά διαφόρων τροφίμων, σύμφωνα με το BBC. Η νέα τεχνολογία θα επιδειχτεί για πρώτη φορά δημοσίως την επόμενη εβδομάδα, στη διεθνή ετήσια έκθεση Siggraph στη Νέα Ορελάνη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον δρα Ανκίτ Μοχάν, του Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έναν από τους υπεύθυνους ερευνητές, μαζί με τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ, «η τεχνολογία θα δημιουργήσει ένα νέο τρόπο αναγνώρισης των προϊόντων με ετικέτες». Το bokode συνίσταται σε μια δίοδο ως πηγή φωτός (LED), που καλύπτεται από μια μικροσκοπική μάσκα κι ένα φακό. Οι πληροφορίες κωδικοποιούνται στο φως που λάμπει μέσω της μάσκας και το οποίο διαφέρει σε φωτεινότητα ανάλογα με τη γωνία που το βλέπει κανείς. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι το νέο σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ήδη υπάρχον, καθώς οι ετικέτες του είναι μικρότερες, μπορεί να διαβαστεί από πολλές διαφορετικές γωνίες, ακόμα και από απόσταση τεσσάρων μέτρων, από την κάμερα ενός κινητού, ενώ θεωρητικά η απόσταση μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 20 μέτρα. Οι νέες ετικέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε εργοστάσια όσο και σε καταστήματα λιανικής. Οι νέες ετικέτες -που μπορούν να συνυπάρξουν με τα παραδοσιακά barcodes- είναι προς το παρόν σχετικά ακριβές (περίπου 5 δολάρια η μια για να παραχθούν). Όμως οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί και το κόστος της να μειωθεί δραστικά στο μέλλον (ελπίζουν να μην κοστίζει πάνω από πέντε λεπτά η μια). Μέχρι σήμερα κι άλλες τεχνολογίες έχουν προβληθεί ως διάδοχοι των κλασικών γραμμωτών κωδικών, κυρίως οι ετικέτες ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Αν και χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, όπως σε βιβλία βιβλιοθηκών, διαβατήρια κλπ., δεν έχουν καταφέρει - ακόμα τουλάχιστον- να στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα barcodes. Πάντως, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα του πανεπιστημίου ΜΙΤ στην τεχνολογία Bocode ενισχύθηκε χρηματικά από τις εταιρίες Nokia και Samsung.
Πηγή: in.gr

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Η φυσική καρδιά επανήλθε ύστερα από χρόνια!

Μια καρδιά που είχε σταματήσει να χτυπά, άρχισε ύστερα από πέντε χρόνια, από μόνη της, να λειτουργεί! Οι ίδιοι οι γιατροί μιλούν για θαύμα. Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ δεν δίστασε ν’ αναγάγει στη σφαίρα της μαγείας το μοναδικό στα χρονικά περιστατικό. Η καρδιά της μικρής Χάνα Κλαρκ έχει αφήσει άφωνη την επιστημονική κοινότητα.
Η περίπτωση της 16χρονης Βρετανίδας περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και θεωρείται η μοναδική στον κόσμο. Η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να κάνει δυνατή την αφαίρεση του μοσχεύματος.
Η 16χρονη Χάνα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά πριν από τρία χρόνια απέρριψε το μόσχευμα. Σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά η οποία θεραπεύτηκε «ως εκ θαύματος».
Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση επειδή έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, εκτιμώντας ότι υπήρχε μια πιθανότητα να γιατρευτεί.
Λίγα χρόνια αργότερα, το κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που της χορηγούσαν για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.
Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και ο οργανισμός την απέρριπτε.
Αυτό που κατέπληξε τους γιατρούς ήταν το γεγονός ότι η δική της καρδιά είχε αρχίσει να λειτουργεί ομαλά.
Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια εντυπωσιακή επέμβαση και ν’ αφαιρέσουν στις 20 Φεβρουαρίου 2006 το ξένο όργανο.
Της είχαν δώσει 12 ώρες ζωής. Σήμερα, το κορίτσι έχει θεραπευτεί από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.
Κι όμως, κάποια στιγμή η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι θα πέθαινε μέσα σε 12 ώρες...
«Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι στη σφαίρα της μαγείας», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε δίπλα της τη νέα καρδιά, σήμερα λειτουργεί κανονικά». Σύμφωνα με τον Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια.
«Δεν θα βρισκόμουν εδώ, χωρίς όλα αυτά», είπε απλά η Χάνα, κλαίγοντας από συγκίνηση και χαρά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

3-D: Πόλεμος σε τρεις διαστάσεις

Έπειτα από μια σειρά τρισδιάστατων ταινιών, οι οποίες περιέργως πώς «στένεψαν» ταξιδεύοντας μέχρι τις ελληνικές αίθουσες, ο Σκρατ και το βελανίδι του έρχονται, επιτέλους, στη χώρα μας όπως ακριβώς τις σχεδίασε το Χόλιγουντ. Ακόμη ποιες ταινίες, όμως, θα μας βάλουν τα γυαλιά;
«Μόνο το 18% από τις αίθουσες που πρόβαλαν, εκτός ΗΠΑ , το “Τέρατα και Εξωγήινοι” είχαν 3-D κόπιες», λέει ο υπεύθυνος της Paramount 'Αντριου Κριπς, «αλλά οι εισπράξεις τους έφτασαν το 43% των διεθνών εσόδων». Είναι πια γε­γο­νός ότι η κινηματογραφική διασκέδαση αποκτά μια επιπλέον διάσταση και σε λιγότερο από έξι μήνες το πρώτο μεγάλο τεστ, το «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, θα δείξει αν υπάρχει επιστροφή ή το τέλος του «επίπεδου» φορμά είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Αλλά, παρόλες τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, το 3-D προχωρά στα καθ' ημάς με βήματα χελώνας. Το «Μπολτ», το «Τέρατα και Εξωγήινοι», το «Coraline», ακόμη και το «Jonas Brothers. The Concert Experience», προβλήθηκαν στην Ελλάδα μόνο με τον παλιό καλό τρόπο, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 10 αίθουσες που θα μπορούσαν να προβάλουν τρισδιάστατες ταινίες με τέλεια εικόνα και ήχο. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία συμφωνίας των αμερικανικών στούντιο και των Ελλήνων διανομέων, όπως και πολλών Ευρωπαίων άλλωστε, για τα ποσοστά των εισπράξεων που δικαιούται ο καθένας. Θα εισπράττουν οι παραγωγοί από τη χρέωση των ειδικών γυαλιών στους θεατές, όπως στην Αμερική; Εκεί, όμως, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των αιθουσών ήταν επένδυση των στούντιο, ενώ εδώ τα έξοδα επιβαρύνουν τους αιθουσάρχες. «Κόψε εσύ», λοιπόν, «Όχι, εσύ», και το παζάρι συνεχίζεται, με τις Disney, Paramount και Universal να δείχνουν ανυποχώρητες, ενώ οι Warner και Fox βρίσκουν τη χρυσή τομή και το «Η Εποχή των Παγετώνων 3» κάνει τρισδιάστατη πρεμιέρα σε 4 αίθουσες, χωρητικότητας 1.730 ατόμων.There is a lot of money, Aris, οπότε η «παρεξήγηση» πιθανότατα δεν θα διαιωνιστεί και το πράγμα θα πάρει το δρόμο του - ελπίζουμε, μάλιστα, πριν από την προβολή του «Ψηλά στον Ουρανό» στα τέλη Αυγούστου. Γιατί, καθώς η 3-D τεχνολογία εξελίσσεται ιλιγγιωδώς, σε λίγο η διαφορά των δύο φορμά θα είναι ορατή σε κάθε θεατή και χωρίς τρισδιάστατα γυαλιά, άρα ο συμβιβασμός μοιάζει για κάθε πλευρά υποχρεωτικός. Οπότε, το γοργόν και χάριν έχει...
Τρισδιάστατοι αριθμοί
Το 2005 στις ΗΠΑ και στον Καναδά υπήρχαν όλες κι όλες 84 αίθουσες που μπορούσαν να προβάλουν τρισδιάστατα, ενώ στην Ευρώπη... ούτε μία. Στο τέλος του 2008 τα νούμερα ήταν αντίστοιχα (1.514 και 556), ενώ το 2013 προβλέπεται να φτάσουν στις 8.500 για τη Βόρεια Αμερική, τις 4.000 για τη δική μας ήπειρο και τις 15.100 συνολικά για ολόκληρο τον κόσμο.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Κάπνισμα τέλος από την 1η Ιουλίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους

Τέλος στο κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίας, τις ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπαίνει από την 1η Ιουλίου.
Με αφορμή την έναρξη της απαγόρευσης, ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος καλεί τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο και να τον εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.
Πάντως, καταστηματάρχες και δήμοι δηλώνουν ανέτοιμοι για την εφαρμογή των νέων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα ειδικά σήματα, που διαχωρίζουν τα καταστήματα σε καπνιζόντων και μη, άρχισαν να διανέμονται μόλις πριν από δύο ημέρες, ενώ η υπουργική απόφαση εκκρεμούσε έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν επισήμως τι αλλαγές πρέπει να κάνουν στους χώρους.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει ο σχετικός νόμος για τους χώρους εστίασης, αλλά και τις αλλαγές «υπέρ» των καπνιστών που ανακοίνωσε, στο παρά πέντε της εφαρμογής της απαγόρευσης, το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, βάσει του νόμου:
* Καταστήματα μέχρι 70 τ.μ. θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ώς χώροι μη καπνιζόντων. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του καταστήματος από καπνιζόντων σε μη καπνιζόντων -ή το αντίστροφο- και μετά την 1η Ιουλίου.
* Σε καταστήματα από 70 τ.μ. ώς 300 τ.μ. προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένοι, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο.
* Σε καταστήματα πάνω από 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 40% του καταστήματος, με διαχωριστικό ύψους 2 μέτρων.
* Όλα τα καταστήματα που θέλουν να διαθέσουν χώρο καπνιζόντων θα πρέπει να προμηθευτούν το δωρεάν ειδικό σήμα και άδεια από το Δήμο. Εφόσον δεν το πράξουν, αυτομάτως θα θεωρούνται καταστήματα μη καπνιζόντων.
* Στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.
* Ο νόμος δεν αφορά τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ακόμα και εάν υπάρχουν στέγαστρα.
* Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού καθώς και η διαφήμιση στις κινηματογραφικές αίθουσες.
* Στο νόμο δεν εμπίπτουν τα καζίνο. Η εξαίρεση αυτή αφορά μόνον τις αίθουσες όπου παίζουν οι θαμώνες και όχι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των καζίνων και για τα οποία ισχύουν τα ίδια μέτρα με τα υπόλοιπα καταστήματα.
Αλλαγές στο παρά πέντε
Λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου, το υπουργείο Υγείας άλλαξε τη ρύθμιση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία καπνιστηρίων σε εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των 50 ατόμων. Για τη λειτουργία των καπνιστηρίων θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας.
Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.
Επίσης, το γυάλινο διαχωριστικό που προβλέπεται για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. ενώ αρχικά θα έπρεπε να φτάνει μέχρι την οροφή του καταστήματος, τελικά «έπεσε» στα 2 μέτρα.
Το υπουργείο άναψε, επίσης, το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση.
Έτσι, καταστήματα που λειτουργούν στα μέσα αυτά θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα γίνουν καπνιζόντων εφόσον είναι μικρότερα των 70 τ.μ. ή τα μεγαλύτερου εμβαδού να δημιουργήσουν χωριστούς χώρους.
Τα πρόστιμα
Στα καταστήματα εστίασης, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ' όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.
Προβλέπονται πάντως τα παρακάτω πρόστιμα:
Στα καταστήματα:
1η παράβαση: ώς 1.000 ευρώ
2η παράβαση: ώς 2.000 ευρώ
3η παράβαση: έως τρεις μήνες απαγόρευσης πώλησης προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, 2.000 ευρώ ώς 20.000 ευρώ εάν δεν πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ.
4η παράβαση και άνω: προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος
Στους καταναλωτές:
Από 50 ευρώ ώς 500 ευρώ.
Τέλος, οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό «1142».
Τι γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ
Μέχρι σήμερα δέκα χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν νομοθετικές διατάξεις γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος.
Τις αυστηρότερες διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μεταφορικά μέσα και στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος γίνονται όλο και ευνοϊκότερα δεκτές από την κοινή γνώμη με το 84% των ευρωπαίων πολιτών να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 77% των πολιτών στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και το 61% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και παμπ.
Πηγή: in.gr