Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Πλυντήριο νέας τεχνολογίας λειτουργεί με μια κούπα νερό

Προσθέστε μόνο ένα φλιτζάνι νερό και λίγο απορρυπαντικό. Λίγη ώρα αργότερα, τα ρούχα βγαίνουν καθαρά και σχεδόν στεγνά από το νέο πλυντήριο που λανσάρει στην αμερικανική αγορά η βρετανική εταιρεία Xeros.
Το νέο σύστημα πλύσης, που απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματικά καθαριστήρια παρά στο μέσο νοικοκυριό, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Έκθεση Καθαριότητας της Νέας Ορλεάνης.
Το πλυντήριο ρίχνει μέσα στον κάδο με τα ρούχα χάντρες από νάιλον με ειδική μοριακή δομή, η οποία «κλειδώνει» πάνω στις ίνες των ρούχων και απομακρύνει τη βρομιά.
Όταν η πλύση τελειώσει, μια σχάρα ανοίγει κάτω από τον κάδο και αφήνει τις χάντρες να πέσουν σε μια υποδοχή. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί εκατοντάδες φορές πριν οι χάντρες χάσουν τις καθαριστικές ιδιότητές τους, αναφέρει το CNet.com.
H Xeros βασίστηκε σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία και εκμεταλλεύεται εμπορικά την τεχνολογία σε συνεργασία με την GreenEarth Cleaning. H αμερικανική εταιρεία είχε ήδη αναπτύξει μια παρόμοια τεχνολογία που βασίζεται σε υγρή σιλικόνη D5 αντί σε πλαστικές χάντρες.
Η υγρή σιλικόνη είναι εναλλακτική λύση στο περχλωροαιθυλένιο, μια υγρή ουσία που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για στεγνό καθάρισμα, παράγει όμως τοξικά απόβλητα και θεωρείται πιθανό καρκινογόνο.
Αλλες μέθοδοι καθαρισμού υψηλής τεχνολογίας αντικαθιστούν το απορρυπαντικό με υπερήχους, με νερό από το οποίο έχει απομακρυνθεί ο αέρας, ή με διοξείδιο του άνθρακα που υποβάλλεται σε υψηλή πίεση ώστε να μετατραπεί σε υγρό.
Σύμφωνα με την GreenEarth Cleaning, η μέθοδος της πλαστικής χάντρας δεν φθείρει τα ρούχα περισσότερο από ό,τι τα παραδοσιακά πλυντήρια.
«Εκτεταμένες δοκιμές με μεταξωτά, κεντημένα ρούχα και άλλα ευαίσθητα είδη δεν έχουν δείξει ανεπιθύμητες δράσεις» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Τιμ Μάξουελ.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

H θεωρία του αβιοτικού πετρελαίου

Η Ουγκάντα έχει τόσα πετρελαϊκά αποθέματα όσα και η Σαουδική Αραβία.
Τέσσερις εταιρείες ερευνούν για κοιτάσματα μαύρου χρυσού στο δυτικό κέρας της μεγάλης αφρικανικής τάφρου: η Heritage Oil, η Tullow Oil, η Tower Oil και η Dominion Oil. Η Heritage Oil ανέφερε τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο κοίτασμα - Giraffe1 - στην περιοχή της λίμνης Albert, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγαλύτερο κοίτασμα, το - Buffalo-Giraffe - το οποίο “περιέχει δισεκατομμύρια βαρέλια χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ακόμα πόση ποσότητα μπορεί να αντληθεί.” Σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλέζικης εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Hardman Resources από το 2006, η Ουγκάντα έχει αποθέματα που επιτρέπουν άντληση 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Ειδικοί όμως πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Μαζί με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, το κοίτασμα έχει ξεπεράσει το ωφέλιμο όριο πάνω από το οποίο συμφέρει η εκμετάλλευση της λεκάνης» σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Tullow Oil.
Το ακατέργαστο προϊόν της άντλησης θα μπορούσε να μεταφέρεται οδικώς ή σιδηροδρομικώς, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η απλούστερη και πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν η κατασκευή αγωγού 1.300 χλμ. προς την πρωτεύουσα Καμπάλα και από εκεί προς την ακτή της Κένυας. Οι αξιωματούχοι αρμόδιοι για τα ενεργειακά των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι ασφαλώς πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ουγκάντα με όλα τα μέσα - και με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα απαιτηθούν - και τα οποία έχουν καθοριστική σημασία για την αποδοτική διαχείριση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.Καινούργια κοιτάσματα όμως ανακαλύπτονται συνεχώς σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.
Είκοσι μίλια από την ακτή της Γάζας (βλ. Telegraph) υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου. Το Σουδάν (όπου μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας) έχει περισσότερο πετρέλαιο από τη Σ. Αραβία, ενώ οι έριδες για τα πλούσια κοιτάσματα του Νταρφούρ προκαλούν σήμερα ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Η επίσης πολύ ευνοημένη πετρελαϊκά Νιγηρία έγινε πεδίο λυσσαλέου ανταγωνισμού των δυτικών εταιρειών. Η Βραζιλία βρήκε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στις ακτές της, τα οποία έκαναν τον πρόεδρο Λούλα να αναφωνήσει το περίφημο «ο Θεός είναι Βραζιλιάνος». Στη θάλασσα της Καραϊβικής μπροστά από την Κούβα βρέθηκε επίσης κοίτασμα. Μπροστά από την Ισλανδία μέχρι το Βόρειο Πόλο οι Ρώσοι έχουν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όλα αυτά μπορεί να ενισχύουν την ορθότητα της θεωρίας του αβιοτικού πετρελαίου, η οποία αμφισβητεί ότι το πετρέλαιο είναι οργανικό ορυκτό καύσιμο και δημιουργήθηκε μόνο μία φορά βιολογικά στην ιστορία της γης. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το πετρέλαιο είναι αβιοτικός υδρογονάνθρακας που παράγεται συνεχώς στο εσωτερικό της γης από την ένωση υδρογόνου και άνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, διαφεύγοντας προς την επιφάνεια μέσα από τις σχισμές της γης, καθώς μετατοπίζονται οι τεκτονικές πλάκες κοντά στην επιφάνεια. Ολόκληρη η Μεγάλη Αφρικανική Τάφρος από την Ουγκάντα στο νότο μέσω Σουδάν, Αιθιοπίας και Σομαλίας στο Βορρά κρύβει πετρέλαιο, στις περιοχές όπου μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες. Και η Σ. Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν είναι η συνέχιση αυτής της τάφρου των ηπειρωτικών πλακών.
Μήπως λοιπόν «κολυμπάμε στο πετρέλαιο» και αυτό δεν εξαντλείται ποτέ;
Μήπως η θεωρία των «πεπερασμένων» κοιτασμάτων που προέρχονται από οργανικά απολιθώματα της προϊστορικής εποχής συντηρείται μόνο και μόνο για να πιστεύουμε ότι ο μαύρος «χρυσός» σπανίζει ώστε να τον αγοράζουμε ακριβά;
Μήπως κάτω από αυτό το πρίσμα θα έπρεπε να ασχοληθούμε περισσότερο και με τις αντιρρήσεις των επιστημόνων που ξεκάθαρα μιλούν για το ψέμα του CO2 και τη δήθεν συμβολή του στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου;
Διότι όταν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωσή του με ένα τεχνητό επιχείρημα, για να διατηρείται ψηλά η τιμή του.
Άραγε η επικρατούσα θεωρία της σπανιότητας του πετρελαίου είναι μια ιδιοφυής στρατηγική των 7 αδελφών;
Πηγή: antinews.gr

Αποτέλεσμα Ευρωεκλογών 7ης Ιούνη 2009


Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές: Στο 6% η διαφορά ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ.

Αύξηση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σημαντική μείωση του ποσοστού των Οικολόγων Πράσινων καταγράφει έκτακτη δημοσκόπηση της VPRC για το tvxs, τρεις μόλις μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Η εικόνα που προκύπτει για τους εκλογικούς συσχετισμούς ενόψει των Ευρωεκλογών φέρνει τη ΝΔ στο 32%, το ΠΑΣΟΚ στο 38%, το ΚΚΕ στο 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7%, τους Οικολόγους-Πρασίνους στο 5.5% και τον ΛΑΟΣ στο 5%. Η καμπύλη επιρροής των κομμάτων δείχνει κάμψη της ΝΔ, άνοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, σταθερότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της δημοσκοπικής επιρροής των Οικολόγων-Πρασίνων. Η δημοσκοπική μείωση των τελευταίων είναι εντυπωσιακή και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με αυτά τα δεδομένα απομακρύνεται η πιθανότητα να καταγραφούν σε τρίτο κόμμα, αν και η δυνητική («δεύτερη») ψήφος προς τον συνδυασμό εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων με τα δεδομένα που καταγράφηκαν σήμερα είναι εξαιρετικά πιθανόν να σταθεροποιηθεί σε πάνω από 5 μονάδες.Η μικρή ανάκαμψη της ΝΔ ανακόπηκε τις δύο αυτές ημέρες, ενώ αυξήθηκαν οι διαρροές της προς ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ είναι τη στιγμή ο «αδύνατος κρίκος» της αναμέτρησης. Από την εκλογική της αντοχή θα κριθεί (αυτονόητα) τόσο το ύψος της διαφοράς όσο και το δικομματικό άθροισμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα του 70%. Η μάχη για την τρίτη θέση, αν και εξακολουθεί να είναι ανοικτή, φαίνεται να κλίνει προς το ΚΚΕ. Το τελευταίο εμφάνισε σημαντική καμπύλη ανόδου το τελευταίο τριήμερο, της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Μικρή αυξητική τάση εμφάνισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως τόσο ισχυρή ώστε να μπορεί να τον φέρει εμφανώς σε ανώτερα από το όριο του 7% ποσοστά. Τέλος, η κρίση της ΝΔ δίνει σοβαρή έως τώρα ώθηση στον ΛΑΟΣ, το εκλογικό σώμα του οποίου εμφανίζει εικόνα μεγάλης συμπαγότητας από την αρχή της εκλογικής περιόδου.
Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 29/5-4/6/2009, σε 1.410 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.
Πηγή: TVXS.gr