Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Χιονονιφάδες στον ουρανό του Αρη ανίχνευσε το Phoenix

Για πρώτη φορά στην ιστορία εξερεύνησης του Αρη, η αποστολή Phoenix της NASΑ ανίχνευσε νιφάδες χιονιού να πέφτουν σε μεγάλο ύψος πάνω από τις βόρειες αρκτικές πεδιάδες του πλανήτη.
Το λέιζερ του σκάφους ανίχνευσε χιόνι να πέφτει από σύννεφα σε ύψος περίπου 4 χιλιομέτρων. Οι χιονονιφάδες έλιωναν πριν φτάσουν στην επιφάνεια, ωστόσο οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στη διάρκεια του αρειανού χειμώνα το χιόνι θα επιζεί μέχρι το έδαφος.
Είναι μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Αρη είναι 100 φορές πιο αραιή από ό,τι στη Γη και περιέχει μόνο ίχνη υδρατμών.
Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, το Phoenix εντόπισε στο επιφανειακό έδαφος δύο ενώσεις που κανονικά σχηματίζονται παρουσία υγρού νερού -ανθρακικό ασβέστιο (συστατικό της κιμωλίας και του ασβεστόλιθου) καθώς και πυριτικά άλατα.
Μία από τις υποθέσεις των επιστημόνων για το σχηματισμό των υλικών αυτών είναι ότι ο πάγος του υπεδάφους περιστασιακά λιώνει και αντιδρά με επιφανειακά ορυκτά.
Το Phoenix προσεδαφίστηκε στον αρκτικό Βορρά του Αρη το Μάιο για να μελετήσει αν το αρειανό περιβάλλον είναι φιλικό στη μικροβιακή ζωή. Μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του έως τώρα είναι η επιβεβαίωση της παρουσίας πάγου νερού θαμμένου σε μικρό βάθος κοντά στους πόλους.Το όχημα επίσης βρήκε ότι το έδαφος είναι ελαφρώς αλκαλικό (το pH του εδάφους είναι 8,3, όσο περίπου και του θαλασσινού νερού στη Γη) και περιέχει σημαντικά ορυκτά και θρεπτικές ουσίες.
Αν και το έδαφος φαίνεται κατάλληλο για την ανάπτυξη φυτών, τα πειράματα του Phoenix μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ίχνη οργανικών ουσιών, από τις οποίες αποτελούνται οι ζωντανοί οργανισμοί.΄
Η NASA παρέτεινε μέχρι το τέλος του 2008 την αρχικά τρίμηνη αποστολή του Phoenix, αν βέβεια το σκάφος καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τότε, καθώς το αρειανό καλοκαίρι τελειώνει και η ηλιακή ενέργεια που φτάνει μέχρι τους συλλέκτες του σκάφους λιγοστεύει. Πριν η ενέργεια του Phoenix εξαντληθεί, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τους τέσσερις από τους οκτώ μικρούς «φούρνους» που απομένουν στο σκάφος για χημικές αναλύσεις.
Επίσης θα ενεργοποιήσουν για πρώτη φορά το μικρόφωνό του για να ακούσουν ήχους από το περιβάλλον του Αρη.
Πηγή: in.gr

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Κλείνουν την πόρτα στη Ν.Δ., ανοίγουν παράθυρο στο ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική έρευνα της VPRC, που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρεις ημέρες, καταγράφει σημαντικές αλλαγές στις εκλογικές τάσεις και στις πολιτικές προτιμήσεις των ελλήνων πολιτών, χωρίς να ανατρέπει, όμως, τη βασική εικόνα κρίσης του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος, η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ειδικότερα τα συμπεράσματα*:
1. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου. Η δημοσκοπική αυτή αντιστροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη έκρηξη δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., με επίκεντρο αφ' ενός μεν την οικονομική-φορολογική πολιτική που ασκείται αφ' ετέρου δε τα οικονομικά σκάνδαλα και τη μεγάλη διαφθορά. Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην εκτίμηση της ψήφου σε δύο ποσοστιαίες μονάδες (34,5% έναντι 32,5% της Ν.Δ.). Εκτείνεται, ωστόσο, σε όλους τους ερευνητικούς δείκτες: ικανότητα διακυβέρνησης, εικόνα κομμάτων, ικανοποίηση από πολιτικές και εικόνα των πολιτικών αρχηγών. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κερδίζει από την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη «φλεγόμενη» κοινωνική ατζέντα: Ακρίβεια-οικονομική κρίση και φτώχεια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας σε ισοδύναμα ποσοστά του 35%, την ίδια στιγμή που κεφαλαιοποιεί το ίδιο εν μέρει την πρόσφατη «κοινωνική στροφή» του.
2. Βεβαίως, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει «ισχυρή δόση συγκυρίας», δεν είναι δηλαδή απολύτως σταθεροποιημένο, καθώς οφείλεται περισσότερο στην έντονη πτωτική τάση της Ν.Δ. και προσωπικά του Κ. Καραμανλή. Θεωρητικώς, η κυβέρνηση έχει ακόμα περιθώρια αντίδρασης, ωστόσο βρίσκεται στη διαδικασία να χάσει τα δύο σημαντικότερα πολιτικά της πλεονεκτήματα, την «ηθική υπεροχή» έναντι του ΠΑΣΟΚ και την «ισχυρή εικόνα» του Κ. Καραμανλή. Ο βαθμός συσπείρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης καταγράφεται στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 57%, ενώ οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι σημαντικές προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ, αλλά και προς τους Οικολόγους-Πράσινους. Το εκτιμώμενο σημερινό ποσοστό της (32,5%) δείχνει ότι η πολιτική αποδοκιμασία έχει διαπεράσει τον «σκληρό πυρήνα» της ιστορικής εκλογικής βάσης της δεξιάς, ο οποίος εκτιμάται σε περίπου 35%-36%.
3. Από την άλλη πλευρά, η σημερινή «δημοσκοπική άνοιξη» του ΠΑΣΟΚ δεν στερείται και αρνητικών στοιχείων για το κόμμα. Το ποσοστό του 34,5% παραπέμπει σε ένα δείκτη συσπείρωσης των ψηφοφόρων του της τάξης του 80%, που δύσκολα μπορεί να ανέβει περισσότερο. Επίσης, οι διαρροές του προς τα άλλα κόμματα, αν και εμφανίζονται μειωμένες, μπορεί να σταθεροποιηθούν όπως σήμερα καταγράφονται και τελικά να αποδειχτούν οριστικές. Ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκύψει κυρίως από απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς το πράσινο στρατόπεδο. Αλλά σε αυτό το πεδίο ο ανταγωνισμός θα είναι πολύπλοκος και με πολλούς «παίκτες» στο πολιτικό τερέν.
4. Το δικομματικό άθροισμα εξακολουθεί να καταγράφεται εξαιρετικά χαμηλό (67%), αν και εμφανίζει μικρή άνοδο σε σχέση με το 65% που καταγραφόταν ως άνω όριο από τον Νοέμβριο του 2007. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια αν ο δικομματισμός έχει τις αντοχές να ανακάμψει σε ποσοστά κοντά ή άνω του 70% -κάτι που δεν προκύπτει, πάντως, από τις ποιοτικές έρευνες.
5. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν έτσι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι μάλλον εξακομματική, αφού το ρεύμα των Οικολόγων-Πρασίνων δείχνει να σταθεροποιεί ποσοστά άνω του 3%. Μάλιστα, η σημερινή έρευνα φέρνει τους Οικολόγους-Πράσινους σε ισοδυναμία με τον ΛΑΟΣ (4,5%), ενώ η τάση είναι στις επόμενες μετρήσεις να βρεθούν μπροστά από αυτό το κόμμα. Το ρεύμα των Οικολόγων-Πράσινων αποτελεί και τον περισσότερο ρευστό πολιτικό παράγοντα της συγκυρίας. Οι πολυσυλλεκτικές του δυνατότητες είναι μεγάλες, αφού πιστοποιεί τα κέρδη του από σημαντική μερίδα μεσοαστικών στρωμάτων κεντροδεξιάς ιδεολογίας, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα και τη ριζοσπαστική και νεολαιίστικη επιρροή του.
6. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια πτωτική δημοσκοπική τάση, αν και εξακολουθεί να καταγράφεται σε υψηλά ποσοστά. Το εκτιμώμενο ποσοστό του 14% είναι σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι καταγράφεται σε συνθήκες ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ και περιορισμού των διαρροών ψήφων του τελευταίου. Ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι η μεγάλη του επιρροή στο «νέο εκλογικό σώμα» (18-45 ετών), γεγονός που αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία εναλλακτικής πολιτικής συμπεριφοράς και κριτηρίων εκλογικής επιλογής που πρυτανεύουν στην κοινωνική αυτή μερίδα. Από την άλλη μεριά, δύσκολα θα κρατήσει, ο ΣΥΝ, μεγάλα ποσοστά στο «παλαιό εκλογικό σώμα», που ψηφίζει με κριτήρια περισσότερο «κλασικά».
7. Τέλος, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ εμφανίζουν σταθεροποιημένα ποσοστά, που τείνουν να είναι ελάχιστα παραπάνω από τα ποσοστά τους στις εκλογές του 2007. Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ότι οι διαρροές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μια σταθερή μέχρι στιγμής κατάσταση, ενώ για τον ΛΑΟΣ το πρόβλημα είναι ότι παραμένει καθηλωμένος παρά την πτώση της Ν.Δ.
*Ο ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας VPRC.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ιστορικός πρώτος περίπατος στο Διάστημα για Κινέζο αστροναύτη

Με μια σημαία της Κίνας στο χέρι, ο Τζάι Τζιγκάγκ έγραψε «διαστημική» ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Κινέζος που πραγματοποίησε περίπατο στο Διάστημα. Το όλο εγχείρημα κράτησε 20 λεπτά και μεταδόθηκε ζωντανά από τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.
Η Κίνα έγινε το 2003 μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που στέλνει άνθρωπο στο Διάστημα.
Η επιτυχία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα, και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά τον χαιρετισμό του προέδρου Χου Ζιντάο στο τριμελές πλήρωμα:
«Είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτή την ένδοξη και ιερή αποστολή. Η μητέρα πατρίδα και το έθνος ανυπομονούν για την θριαμβευτική σας επιστροφή» είπε ο Χου στους τρεις αστροναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν σε καραντίνα πίσω από ένα γυάλινο παράθυρο.
Το σκάφος Σενζού VII εκτοξεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για την τρίτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα.
Ο διαστημικός περίπατος θεωρείται ένα κρίσιμο ενδιάμεσο στάδιο για την ανάπτυξη τεχνολογίας σύνδεσης δύο σκαφών σε τροχιά , προκειμένου να κατασκευαστεί στο μέλλον ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.
Πηγή: in.gr

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο διάσημος ηθοποιός Πολ Νιούμαν

Στη φάρμα του, κοντά στο Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Πολ Νιούμαν. Τους τελευταίους μήνες, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο στον πνεύμονα.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, ο Πολ Νιούμαν πέθανε την Παρασκευή. Στο πλευρό του, εκτός από τη σύζυγό του, επίσης βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Τζόαν Γούντγουορντ, βρίσκονταν στενοί συγγενείς και φίλοι.
Τον περασμένο Μάιο ο διάσημος ηθοποιός είχε ανακοινώσει ότι, για λόγους υγείας, αποσύρεται από τα φώτα της δημοσιότητας και πως τελικά δεν θα σκηνοθετούσε την ταινία Of Mice and Men.
Ο Πολ Νιούμαν ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του '50 και αναδείχθηκε σε έναν πραγματικό θρύλο του Χόλιγουντ. Συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ταινίες και οι ρόλοι που ερμήνευσε, όπως στο Κεντρί και τους Δύο Ληστές, πλάι στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, άφησαν εποχή.
Προτάθηκε εννέα φορές για Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, κερδίζοντας τελικά ένα, το 1987, για τον ρόλο του στο Χρώμα του Χρήματος, με συμπρωταγωνιστή τον ανερχόμενο -τότε- Τομ Κρουζ. Ένα χρόνο πριν, το 1986, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του είχε απονείμει τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.
Συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ού αιώνα, όπως ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζον Χιούστον, ο Ρόμπερτ Αλτμαν, ο Μάρτιν Σκορσέζε και οι αδελφοί Κοέν, ενώ συμπρωταγωνίστησε με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, όπως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Λορίν Μπακόλ, ο Τομ Χανκς και πολλοί άλλοι.
Με τη Τζόαν Γούντγουορντ γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Τhe Long, Hot Summer. Όλοι, ακόμα και η πρώτη του σύζυγος, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο έρωτα -κάτι που επιβεβαίωσε ο χρόνος. Το ζευγάρι παντρεύτηκε την ίδια χρονιά και παρέμεινε μαζί για 50 χρόνια, μέχρι τη στιγμή ο Πολ Νιούμαν έφυγε από τη ζωή.
«Έχω φιλέτο στο σπίτι, γιατί να πάω έξω για χάμπουργκερ» είχε πει χαριτολογώντας στο περιοδικό Playboy, όταν ρωτήθηκε εάν σκέφτηκε ποτέ να απατήσει τη σύζυγό του.
Tο 1990 το περιoδικό People τον ανέδειξε ως έναν από τους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου, ενώ το 1995 το βρετανικό περιοδικό Empire τον είχε επιλέξει ανάμεσα στους 100 πιο σέξι ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. «Ο φίλος μας ο Πολ Νιούμαν θα μας λείψει. Είχαμε όμως την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό άνθρωπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα Νιούμαν. «Η κωμωδία ήταν η τέχνη του, οι αγώνες αυτοκινήτων το πάθος του. Όλη του η αγάπη πήγαινε στην οικογένεια του και τους φίλους του. Έβαζε όλη του την καρδιά και όλη του την ψυχή στην υπηρεσία ενός καλύτερου κόσμου» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Ρόμπερτ Φόρεστερ. Πολιτικοποιημένος ηθοποιός, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, συμμετείχε σε ορισμένες εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και σε διασκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Τη δεκαετία του '80 κυκλοφόρησε στην αγορά μια σειρά προϊόντων διατροφής με το όνομα του, τα έσοδα από τα οποία τα διέθετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πηγή: in.gr

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Μυστηριώδης «σκοτεινή ροή» ίσως προέρχεται έξω από το ορατό Σύμπαν

Σαν να μην έφθαναν τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ακόμα κοσμικό αίνιγμα προβληματίζει τους κοσμολόγους: Τεράστιες μάζες στο Σύμπαν φαίνονται να κινούνται προς μια κοινή κατεύθυνση με πολύ υψηλή ταχύτητα, ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε γνωστή δύναμη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μάζες αυτές έλκονται από τη βαρύτητα μιας τεράστιας ποσότητας υλικού που βρίσκεται έξω από το ορατό Σύμπαν.
Οι αστρονόμοι ονόμασαν το φαινόμενο «σκοτεινή ροή», κατ΄αντιστοιχία με την «σκοτεινή ύλη» (αόρατη ύλη που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος) και τη «σκοτεινή ενέργεια» (μια δύναμη που δρα αντίθετα προς τη βαρύτητα και προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος).
Πέρα από το όριο
Το όριο του ορατού Σύμπαντος βρίσκεται απέχει 13,7 δισ. έτη φωτός, όση είναι η απόσταση που διένυσε το φως από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν περιοχές του Σύμπαντος και πέρα από αυτό το όριο (τον λεγόμενο κοσμολογικό ορίζοντα), είναι όμως θεωρητικά αδύνατο να παρατηρηθούν άμεσα.
Η ανακάλυψη της σκοτεινής ροής ίσως προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις για το τι βρίσκεται «εκεί έξω».
Η ομάδα του αστροφυσικού Αλεξάντερ Κασλίνσκι στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της ΝASA ανακάλυψε το φαινόμενο μελετώντας γιγάντια γαλαξιακά σμήνη, τις μεγαλύτερες δομές του Σύμπαντος. Το δείγμα περιλάμβανε περίπου 600 σμήνη σε αποστάσεις μέχρι 6 δισ. ετών φωτός, περίπου όσο το μισό ορατό σύμπαν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σμήνη κινούνται με ταχύτητα σχεδόν 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα προς μια περιοχή του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς του Κένταυρου και του Ιστίου.
Η κίνηση που καταγράφεται δεν μεταβάλλεται με την απόσταση και είναι διαφορετική από την διαρκή διαστολή του Σύμπαντος εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.
«Δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε κάτι τέτοιο. Η κατανομή της ύλης στο ορατό Σύμπαν δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή την κίνηση» δήλωσε ο Κασλίνσκι.
Το φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση ορισμένα μοντέλα της Μεγάλης Έκρηξης που περιλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «πληθωρισμός» (inflation).
Τα μοντέλα του πληθωρισμού υποστηρίζουν ότι το Σύμπαν που βλέπουμε είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του Κόσμου, πέρα από τη «φυσαλίδα» αυτή, τις οποίες εμείς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δούμε.
Η ύλη που περιέχουν οι περιοχές αυτές θα μπορούσε να έλκει με τη βαρύτητά της τα γαλαξιακά σμήνη και να προκαλεί το φαινόμενο της σκοτεινής ροής.
Η ανακάλυψη, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο Astrophysical Journal Letters, ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συνέβη πριν τον «πληθωρισμό» του Σύμπαντος (αν αυτός όντως συνέβη) και τι υπαρχει σε αυτές τις εσχατιές του Κόσμου που τα καλύτερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να διαπεράσουν.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

«Εντός πέντε ετών» το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της Αλτσχάιμερ

Εμβόλιο που θα σταματά τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός πενταετίας, εκτιμούν Έλληνες νευρολόγοι.
Το εμβόλιο έχει ήδη περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της χορήγησης σε εθελοντές σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο καθηγητής Σταύρος Μπαλογιάννης, διευθυντής της Α' Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με αφορμή επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.
Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, ωστόσο οι απόψεις των ειδικών διίστανται για την αποτελεσματικότητά του στον άνθρωπο.
Το νέο εμβόλιο σχεδιάστηκε όχι για προληπτική χρήση αλλά για να σταματά την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που έχουν μόλις διαγνωστεί. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο αμυλοειδές β (Αβ) μια παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και προκαλεί καταστροφή των νευρώνων.
Αν και ο ρόλος του Αβ μελετάται από πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, η αιτιοπαθογένεια της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμα σαφής, επισήμανε ο κ. Μπαλογιάννης.
Ένα παλαιότερο εμβόλιο που στοχεύει στο Αβ τελικά δεν χορηγήθηκε σε ασθενείς λόγω παρενεργειών, πρόσθεσε
Πέρα από την ανάπτυξη εμβολίων, οι έρευνες κατά της νόσου εστιάζονται επίσης στην κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης και την ανάπτυξη θεραπειών με βλαστικά κύτταρα.
Η διάγνωση, δύσκολη μέχρι πρόσφατα, μπορεί σήμερα να γίνει με ειδική μαγνητική τομογραφία που καταγράφει τη συγκέντρωση των πεπτιδίων ΑΒ στον εγκέφαλο.
Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, ιδίως οι γυναίκες, όσοι πάσχουν από υπερλιπιδαιμία, οι παχύσαρκοι, όσοι δεν καλλιεργούν τη σκέψη, καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό.
Πηγή: in.gr

Πέθανε ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας 15/9/2008 ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας σε ηλικία 71 ετών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο ηθοποιός πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του.
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο ηθοποιός είχε νοσηλευθεί στον Ερυθρό Σταυρό με καρδιακή δυσλειτουργία.
Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο πλάι στην Κατερίνα, με το έργο «Το πρώτο ψέμα». Αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.
Η θητεία του στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1960 με την ταινία «Χριστίνα», αλλά ειδικεύτηκε σε ρόλους φαρσοκωμωδίας. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε το μουσικό θέατρο, συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο.
Αργότερα στράφηκε σε ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου, ενώ εμφανίστηκε και σε σίριαλ στην τηλεόραση.
Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης δήλωσε για τον θάνατο του ηθοποιού: «Ο Σταύρος Παράβας, με την παρουσία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, μάς έκανε άπειρες φορές να γελάσουμε και να δακρύσουμε. Το ταλέντο του ήταν μοναδικό ακόμη και σε ρόλους δύσκολους και τολμηρούς για την εποχή του.
»Δεν φοβήθηκε το πέρασμα στο κλασικό ρεπερτόριο πραγματοποιώντας εξαιρετικές ερμηνείες. Ήταν ένας από τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς και δίκαια αγαπήθηκε από το κοινό. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»
Η κηδεία του Σταύρου Παράβα με απόφαση του κ. Λιάπη θα τελεστεί με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Πηγή: in.gr

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Πολιτικό ναδίρ

Σε πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι επιδόσεις των κομμάτων, σύμφωνα με το μηνιαίο Βαρόμετρο ΣΚΑΪ / Public Issue, με το ποσοστό αρνητικής γνώμης για τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεπερνά το 60% (61% για της ΝΔ και 62% για το ΠΑΣΟΚ. Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα και για τα μικρότερα κόμματα: Το ποσοστό αρνητικής γνώμης για το ΛΑΟΣ βρίσκεται στο 60%, του ΚΚΕ στο 56% και του ΣΥΡΙΖΑ 41%.Όσο για την κατεύθυνση της χώρας, από τον Απρίλιο του 2008, που το ποσοστό αυτών που πίστευαν ότι κινείται λάθος βρισκόταν στο 66%, το Σεπτέμβριο ανέβηκε στο 75%.Ποσοστό 53% πιστεύει ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, 26% πιστεύει ότι η επόμενη κάλπη θα πρέπει να βγάλει οικουμενική κυβέρνηση, και 56% πιστεύει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, στις οποίες η ΝΔ θα κέρδιζε με μικρή διαφορά (48%).Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 34% (34,5% τον Ιούλιο) και ακολουθούν: Το ΠΑΣΟΚ με 32,5% (31% τον Ιούλιο), ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5% (18%), το ΚΚΕ με 8% (8%), ο ΛΑΟΣ 5,5% (5%), ενώ για πρώτη φορά στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου προσμετρώνται οι οικολόγοι με 2% και τα λοιπά κόμματα με 2,5%.
Ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού με 45%, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 21%, ενώ "κανένας από τους δύο" απαντά το 32% των ερωτηθέντων.Ενδιαφέρον, τέλος παρουσιάζει το ερώτημα για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν με 31%, ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 17%, και έπονται το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με 13%.Τα φορολογικά μέτρα. Στη γνώμη για τα φορολογικά μέτρα ποσοστό 60% εκτιμά ότι δε θα έχουν αποτέλεσμα, ενώ διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για το εάν η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τα λάβει: 43% πιστεύει ότι μάλλον ήταν υποχρεωμένη, ενώ 42% το αντίθετο.Συντριπτικό, πάντως, είναι το ποσοστό αυτών που έχουν αρνητική γνώμη για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση (73%).
Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 4-9/09/2008, σε 1.044 άτομα σε όλη την Ελλάδα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου χωρίς κάλπη.
Πηγή: ΣΚΑΪ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ξεκινά το «Πείραμα του Αιώνα» στο CERN

Κάτω από το βουκολικό τοπίο στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν την Τετάρτη το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο επιστημονικό όργανο του κόσμου. Ο LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν με μια «αναπαράσταση» της Μεγάλης Έκρηξης.
Η έναρξη της λειτουργίας του LHC θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο, στις 10:00π.μ. ώρα Ελλάδος, μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html
Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη πρόταση για την κατασκευή του, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου έχει ήδη συναρμολογηθεί σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.
Κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Μεταξύ άλλων, ο LHC είναι αρκετά πιθανό να παράξει το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.
Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς θα διευκόλυνε τους φυσικούς στην αναζήτηση μιας Ενοποιημένης Θεωρίας, η οποία θα συνδύαζε τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, με εξαίρεση τη βαρύτητα (ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική δύναμη).
Ο Επιταχυντής θα αναζητήσει επίσης υποθετικές, κρυφές διαστάσεις στο Σύμπαν, και ίσως απαντήσει στο ερώτημα της «υπερσυμμετρίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ορισμένα από τα σωματίδια του Καθιερωμένο Μοντέλο έχουν και μεγαλύτερης μάζας αντίστοιχά τους.
Τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας ίσως βοηθήσουν να δοθεί μια εξήγηση στην εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι η ορατή ύλη δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος του Σύμπαντος -το υπόλοιπο αποτελείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία δρα αντίθετα από τη βαρύτητα.
Ο LHC έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει πρωτόνια (ή ιόντα) στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια των 14 Teraelectron Volt, επτά φορές μεγαλύτερη από το ρεκόρ που κατέχει σήμερα ο επιταχυντής Teratron του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab.
Το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζεται η πρώτη απόπειρα για την επιτάχυνση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της σήραγγας, ενώ οι πρώτες συγκρούσεις υψηλής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν μετά τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης στις 21 Οκτωβρίου.
Τα πειράματα θα διαρκέσουν δεκαετίες.
Πηγή: in.gr

Το πρώτο ζώο που επιζεί εκτεθειμένο στο Διάστημα

Τα βραδύπορα, μικροσκοπικά ζωύφια που απαντώνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τα Ιμαλάια μέχρι το βυθό των ωκεανών, έγιναν τα πρώτα ζώα για τα οποία αποδεικνύεται ότι μπορούν να επιζήσουν στο κρύο, την έλλειψη αέρα και την ακτινοβολία του Διαστήματος.
Τα μικροσκοπικά ασπόνδυλα (δεν ξεπερνούν το ενάμισι χιλιοστό σε μήκος) ήταν ήδη γνωστά για την ικανότητά τους να επιβιώνουν στη Γη σε συνθήκες ακραίας πίεσης και κρύου, τεράστιων δόσεων ακτινοβολίας και μακράς ξηρασίας (αντέχουν αφυδατωμένα μέχρι και δέκα χρόνια).
Μέχρι το τελευταίο πείραμα αστροβιολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μόνο ορισμένα βρύα και λειχήνες ήταν γνωστό ότι αντέχουν το κενό και τη διαστημική ακτινοβολία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Ίνγκεμαρ Γιόνσον του σουηδικού Πανεπιστημίου Κρίστιανσταντ εκτόξευσε αποξηραμένα βραδύπορα δύο διαφορετικών ειδών σε έναν δορυφόρο της ESA που παρέμεινε σε τροχιά για περίπου δέκα ημέρες.
Όταν ο δορυφόρος επέστρεψε στη Γη, τα βραδύπορα επανυδατώθηκαν. Όσα εκτεθεί στο κενό, αλλά όχι στο άμεσο ηλιακό, ξαναζωντάνεψαν σε ποσοστό σχεδόν 70%.
Ακόμα και στο δείγμα που είχε εκτεθεί στον ήλιο, σε υπεριώδη ακτινοβολία 1.000 φορές πιο έντονη από ό,τι στη Γη, ορισμένα από τα βραδύπορα κατάφεραν να επιζήσουν.
Τα δύο είδη βραδυπόρων, που προήλθαν από το Καζακστάν, έγιναν έτσι τα πρώτα ζώα που άντεξαν το διπλό τεστ κενού-ακτινοβολίας, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.
Πηγή: in.gr

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Πάνω από 1.400.000 συνδέσεις η ευρυζωνική αγορά στην Ελλάδα

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2008 - Δελτίο Τύπου OTE:
Πάνω από 1.400.000 συνδέσεις η ευρυζωνική αγορά στην Ελλάδα
890.000 ενεργές συνδέσεις ADSL στο δίκτυο του ΟΤΕ
Γιγάντωση του δικτύου ADSL του ΟΤΕ με 1390 σημεία παρουσίας (PοPs) πανελλαδικά
Ταχύτητες έως 24 Mbps σε περισσότερα από 250 σημεία παρουσίας ανά την Ελλάδα, τα 150 εκτός Αττικής
Πάνω από 525.000 ενεργοί βρόχοι (LLU)

Με την καθοριστική συμβολή του ΟΤΕ η ευρυζωνικότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία σε όλη την ελληνική επικράτεια, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωφελημένοι από αυτή την ανάπτυξη είναι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία γενικότερα. Η ανάπτυξη του δικτύου του ΟΤΕ συνεχίζεται και στις τέσσερις τηλεπικοινωνιακές περιφέρειές του, με τον αριθμό των Σημείων Παρουσίας (PoPs) του δικτύου ADSL, να ανέρχεται σε 1390 εκ των οποίων τα 1260 βρίσκονται εκτός Αττικής.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του δικτύου ADSL του ΟΤΕ αξίζει να αναφερθεί ότι τα σημεία παρουσίας του δικτύου περιλαμβάνουν 51 μικρά και μεγάλα νησιά μεταξύ των οποίων η Ανάφη, οι Λειψοί και η Χάλκη καθώς και περιοχές όπως ο Κρόκος Κοζάνης, η Τροιζήνα, η Κάτω Τιθορέα, οι Καστελλάνοι Χανίων, το Τσεπέλοβο κ.α. Παράλληλα, οι εγκατεστημένες πόρτες σήμερα πλησιάζουν τις 1.350.000. Πέρα από την Tηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Αττικής και την Τηλεπικοινωνιακή Περιφέρεια Βορείου Ελλάδος, που περιλαμβάνουν τα 2 μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, οι εγκαταστημένες πόρτες στην περιφέρεια Κρήτης και Νήσων καθώς και στη Νότια & Δυτική Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζονταςτις 178.000 και τις 221.000 αντίστοιχα, υπερκαλύπτοντας τη ζήτηση. Το τελευταίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία των παραπάνω περιοχών (μεγάλη διασπορά νησιών και πληθυσμού, καθώς και μεγάλοι ορεινοί όγκοι), γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη επίγειων δικτύων ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα. Συγχρόνως ο ΟΤΕ, από το Δεκέμβριο του 2007 που ανακοινώθηκε η διάθεση μιας νέας ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας έως 24 Mbps, προχώρησε στην επέκταση των υποδομών του σε όλες τις περιφέρειες ώστε σήμερα η ταχύτητα αυτή να είναι διαθέσιμη σε περισσότερα από 250 σημεία του δικτύου του, πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 190 εκτός Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι ταχύτητες έως και 24 Μbps μπορούν να προσφερθούν σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο εγκατεστημένες πόρτες στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Οι ενεργές συνδέσεις στο δίκτυο του ΟΤΕ σήμερα ξεπερνούν τις 890.000. Όπως είναι αναμενόμενο οι περισσότερες συνδέσεις λειτουργούν στις περιοχές Αττικής και Βορείου Ελλάδας (372.000 και 246.000 συνδέσεις αντίστοιχα) αφού εκεί βρίσκονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι, τόσο στην περιφέρεια Κρήτης και Νήσων όσο και στη περιφέρεια Νοτίου και Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν 120.000 και 148.000 ενεργές συνδέσεις ADSL αντίστοιχα, αριθμοί ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην περιφέρεια. Στη ραγδαία αυτή διάδοση της ευρυζωνικότητας που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τόσο η εμπορική πολιτική του ΟΤΕ όσο και οι τεχνικές υπηρεσίες του, που εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου ADSL του ΟΤΕ και τα δίκτυα κορμού της εταιρείας, εγκαθιστούν καθημερινά νέα συστήματα και ενεργοποιούν ευρυζωνικές συνδέσεις και LLU (τοπικούς βρόχους). Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί ένας βρόχος (LLU) είναι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος να έχει εγκαταστήσει και να λειτουργεί εξοπλισμό στο χώρο συνεγκατάστασης στο κέντρο του ΟΤΕ, που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, να έχει σε λειτουργία δικές του υποδομές για να δοθεί εκεί η άκρη του βρόχου.Ο ΟΤΕ συνεχίζει με επιτυχία το πρόγραμμα συνεγκατάστασης παρόχων σε όλη την επικράτεια ώστε οι πάροχοι να μπορούν να θέσουν σε λειτουργία δικές τους υποδομές, εξυπηρετώντας τις περιοχές που επιθυμούν. Ο αριθμός των κέντρων που δίνονται προς συνεγκατάσταση είχε συμφωνηθεί με τους παρόχους και την ΕΕΤΤ από τις αρχές του 2007, βάση ενός προγράμματος κατασκευής χώρων, που τηρήθηκε χωρίς καθυστερήσεις από τον ΟΤΕ. Επιπλέον, η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική με προδιαγραφές αντίστοιχες με τα δικά του κέντρα. Σήμερα, παρέχεται φυσική συνεγκατάσταση σε 152 Αστικά Κέντρα (Α/Κ) του ΟΤΕ πανελλαδικά παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση πάνω από 160%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2007. Ήδη λειτουργούν συνολικά πάνω από 525.000 LLU. Ας σημειωθεί ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, λειτουργούν ήδη πάνω από 80.000 LLU, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο το νούμερο έτεινε στο μηδέν. Δίνοντας έμφαση στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των επιχειρήσεων που είναι εγκαταστημένες σε βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), οι οποίες συνήθως βρίσκονται στις παρυφές των αστικών κέντρων, ο ΟΤΕ εγκαθιστά εξοπλισμό για ενίσχυση της ευρυζωνικότητας μέσω εξειδικευμένων λύσεων.Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πιλοτική εγκατάσταση του υπερσύγχρονου ευρυζωνικού δικτύου ασύρματης πρόσβασης WI-MAX στο Άγιον Όρος. Παράλληλα με το δίκτυο WiMAX στο Άγιο Όρος, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει και αξιολογεί 2 ακόμη πιλοτικά συστήματα WiMAX, στην Ανατολική Αττική και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης σε περιοχές που είτε δεν υπάρχει πρόσβαση με δίκτυο χαλκού είτε η πρόσβαση με το χάλκινο δίκτυο έχει μεγάλο μήκος και δεν επιτρέπει την παροχή ικανοποιητικών ταχυτήτων. Ήδη ο ΟΤΕ σχεδιάζει αντίστοιχα συστήματα και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Τέλος, με τη νέα υπηρεσία HellasSATnet! Home, που ανακοίνωσε η θυγατρική του ΟΤΕ,HellasSat, παρέχεται η δυνατότητα μόνιμης και απεριόριστης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επίγεια υποδομή διασύνδεσης ή άλλο τηλεπικοινωνιακό μέσο. Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ξεκινά να διατίθεται σε ανταγωνιστικές τιμές κατά τη διάρκεια της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Ομίλου ΟΤΕ για την ταχύτερη δυνατή εξάπλωση της ευρυζωνικότητας. Ήδη η HellasSat προσφέρει δορυφορικό ευρυζωνικό internet σε 600 απομονωμένα σημεία της χώρας.
Πηγή: adslgr.com

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Κλιματιστικά: Αυξήθηκαν 58% οι πωλήσεις λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου

Όχι μόνο στο καλοκαίρι, αλλά και στον χειμώνα ποντάρει πλέον η ελληνική αγορά κλιματιστικών, η οποία μάλιστα αυξάνεται με ολοένα και υψηλούς ρυθμούς. Αψευδής μάρτυρας της νέας αυτής καταναλωτικής εξέλιξης- η οποία χαροποιεί ιδιαίτερα το ελληνικό χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο κλιματιστικών- είναι και το γεγονός ότι μόλις τους δύο πρώτους μήνες φέτος οι πωλήσεις κλιματιστικών ήταν 58% υψηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα τα επονομαζόμενα «οικολογικά μοντέλα»- τα οποία βασίζονται στη νέα τεχνολογία inverter και εκτός τού ότι επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και έχουν και πολύ καλές επιδόσεις ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα συμβατικά- κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι πωλήσεις τους στο πρώτο δίμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 167,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2007. Η αιτία που οι Έλληνες καταναλωτές φροντίζουν να εξοπλίζουν τα νοικοκυριά τους και με ένα καλό κλιματιστικό δεν είναι μόνον οι καύσωνες που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσκολοι αλλά και το γεγονός της εκτίναξης στα ύψη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Για τη θέρμανση ενός χώρου 20 τ.μ. με ένα κλιματιστικό για μια ώρα δεν χρειάζεται παρά η κατανάλωση μόλις 1,5 κιλοβατώρας, το κόστος της οποίας σε σημερινές τιμές κυμαίνεται μεταξύ 0,1- 0,3 ευρώ. Άρα κοστίζει 0,15- 0,45 ευρώ. Νέα γενιά Τη μερίδα του λέοντος κερδίζει η νέα γενιά των κλιματιστικών, αυτά δηλαδή που διαθέτουν τεχνολογία inverter, οι τιμές των οποίων μάλιστα δεν είναι υπερβολικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των επώνυμων συμβατικών. Ένα κλιματιστικό ισχύος 9.000 ΒΤU επώνυμης μάρκας κοστίζει 675 ευρώ έναντι 510 ευρώ που κοστίζει η αντίστοιχη επώνυμη μάρκα. Υπολογίζεται από ανθρώπους της αγοράς ότι με την εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει ένα κλιματιστικό inverter η απόσβεση του επιπλέον κόστους του γίνεται περίπου μέσα σε ένα εξάμηνο. «Οι πωλήσεις κλιματιστικών δεν είναι όπως πριν από περίπου δύο χρόνια υπόθεση των καλοκαιρινών μηνών όπου πραγματοποιούνταν περίπου το 80% των συνολικών πωλήσεων κλιματιστικών», επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων του ομίλου της FG Εurope. Οι πωλήσεις τού εν λόγω ομίλου στα κλιματιστικά ήταν αυξημένες κατά 51% στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και ανήλθαν σε 47,4 εκατ. ευρώ έναντι 31,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος στην αντίστοιχη περίοδο του 2007. Τιμές πετρελαίου Την ετήσια πλέον διάρκεια της αγοράς κλιματιστικών επιβεβαιώνει και ο κ. Τάκης Κόκκαλης, εμπορικός διευθυντής της αλυσίδας Ηλεκτρονική, ο οποίος επισημαίνει ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι πωλήσεις κλιματιστικών της αλυσίδας ήταν σαφώς αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2007. Στο τρίμηνο Ιούνιος- Ιούλιος - Αύγουστος οι πωλήσεις ήταν μικρότερες σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το περσινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα θερμό. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κόκκαλης εκτιμά ότι στο τέλος του έτους και εφόσον οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να βρίσκονται στα σημερινά υψηλά επίπεδα, ο συνολικός τζίρος της ελληνικής αγοράς κλιματιστικών θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι ο αριθμός των κλιματιστικών που πωλήθηκαν διαμορφώθηκε γύρω στα 420.000 κομμάτια, ενώ ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Το 2007 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 12ετίας στις πωλήσεις κλιματιστικών στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει αν λάβουμε υπόψη μας ότι πουλήθηκαν 420.000 κλιματιστικά, έναντι 225.800 που πουλήθηκαν συνολικά το 2006, 222.300 το 2005, 252.000 το 2004.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ