Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Νέο φάρμακο φαίνεται να σταματά την επιδείνωση της Αλτσχάιμερ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που δίνει μέχρι στιγμής ένα πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ: Οι νοητικές λειτουργίες των εθελοντών που το δοκίμασαν σταμάτησαν να φθίνουν.
Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το πειραματικό φάρμακο Rember, τονίζουν όμως ότι χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια έρευνας για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
«Είναι τα πρώτα πραγματικά θετικά αποτελέσματα που βλέπω. Είναι απλά φανταστικό» σχολίασε ο Μαρσέλ Μόρισον-Μπόγκαρντ, διευθυντής ερευνών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
To Rember της φαρμακευτικής εταιρείας TauRx Therapeutics, με έδρα τη Σιγκαπούρη, σταματά τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικά δεμάτια μέσα στους νευρώνες των ασθενών και τελικά τους καταστρέφει.
Ο Δρ Κλοντ Ουίσικ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ομπερντίν στη Σκοτία και σινιδρυτής της TauRx Therapeutics, θεωρεί ότι το φάρμακο αποτελεί «τη σημαντικότερη εξέλιξη για την αντιμετώπιση των δεματίων από τότε που ο Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ τα ανακάλυψε το 1907».
Σε αυτή τη φάση των κλινικών δοκιμών, το φάρμακο χορηγήθηκε ως χάπι τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες σε 321 ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη. Οι ασθενείς που έλαβαν τη μεσαία δόση παρέμειναν σταθεροί όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες.
«Τα άτομα που έλαβαν placebo [ψευδοφάρμακο] έχασαν κατά μέσο όρο 7% της εγκεφαλικής τους λειτουργίας στο διάστημα των έξι μηνών, ενώ όσοι ακολούθησαν τη θεραπεία δεν επιδεινώθηκαν καθόλου» είπε ο Ουίσικ.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ.
Τα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα για την αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας απλά περιορίζουν τα συμπτώματα της νόσου.
Αλλα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάζονταν τα τελευταία χρόνια -τα περισσότερα με απογοητευτικά αποτελέσματα- στόχευαν στις «πλάκες β-αμυλοειδούς», συσσωματώματα διαφορετικών πρωτεϊνών στο εξωτερικό των νευρικών κυττάρων.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Άδεια μισθωτών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

Άδεια μισθωτών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
Ο Α.Ν.539/1945 είναι ο νόμος που καθόριζε αρχικά τα θέματα περί χορήγησης κανονικής αδείας με πλήρεις αποδοχές στους μισθωτούς. Με την πάροδο των ετών και με τις συνεχείς μεταβολές στις συνθήκες και σχέσεις εργασίας τροποποιήθηκε ανάλογα από μεταγενέστερους νόμους όπως ο Ν. 3227/2004 ο οποίος με τη σειρά του τροποποιήθηκε από τον Ν. 3302/2004 ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα.
1) Δικαίωμα Άδειας
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3302/2004 δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να λαμβάνει ποσοστό της άδειάς του κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος απασχόλησής του.
Συγκεκριμένα το άρθρο 1 του Ν.3302/2004 σχετικά αναφέρει ότι :
α. Κάθε μισθωτός από την έναρξη της εργασίας του σε υπόχρεη επιχείρηση και μέχρι τη συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών συνεχούς απασχόλησης, δικαιούται να λάβει ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές κατ΄ αναλογία με το χρόνο εργασίας που έχει συμπληρώσει στην ίδια υπόχρεη επιχείρηση. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση ετήσια άδεια εικοσιτεσσάρων (24) εργάσιμων ημερών ή αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτές η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν απασχολούνται οι μισθωτοί λόγω του εφαρμοζόμενου συστήματος εργασίας.
β. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός να χορηγεί σε αυτόν την παραπάνω αναλογία της κανονικής άδειας.
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στην υπόχρεη επιχείρηση και υπολογίζεται όπως παραπάνω. Η άδεια αυτή επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης επιπλέον του πρώτου μέχρι τις είκοσι έξι (26) εργάσιμες ημέρες ή μέχρι και τις είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες αν στην επιχείρηση εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
2) Ημέρες Άδειας
Ο νόμος 3302/2004 καθιέρωσε το ημερολογιακό έτος σαν βάση υπολογισμού και χορήγησης της άδειας. Ο όρος ημερολογιακό έτος χαρακτηρίζει το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου.
2.α.) Άδεια κατά το 1ο ημερολογιακό έτος
Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος στο οποίο προσλήφθηκε ο μισθωτός, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει σε αυτόν αναλογία-ποσοστό των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον Ν.3302/2004. Η βάση υπολογισμού της αναλογίας είναι 20 ημέρες για τους απασχολούμενους με πενθήμερο και 24 ημέρες για τους απασχολούμενους με εξαήμερο.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με πρόσληψη 01/07/2008 ο οποίος εργάζεται πενθήμερο, θα πρέπει να λάβει έως τις 31/12/2008 αναλογία άδειας ίση με 20/12 x 6 μήνες, δηλαδή 10 ημέρες.
2.β.) Άδεια κατά το 2ο ημερολογιακό έτος
Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησής του στο δεύτερο αυτό έτος, στον οικείο εργοδότη.
Η αναλογία της άδειας υπολογίζεται εκ νέου, όπως και κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος, με βάση τις 20 ημέρες επί πενθημέρου και τις 24 ημέρες επί εξαημέρου.
Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και κατά το χρονικό σημείο συμπληρώσεως 12 μηνών από την ημερομηνία πρόσληψης, η άδεια επαυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα. Ως εκ τούτου, η άδεια κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, η οποία Θα πρέπει να χορηγηθεί από τον εργοδότη αναλογικώς ή ολόκληρη στο τέλος, έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού, φθάνει στο ύψος των 21 επί πενθημέρου και 25 επί εξαημέρου, εργάσιμων ημερών.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με πρόσληψη 01/07/2008 και εξαήμερη απασχόληση, μέχρι τις 30/06/09 δικαιούται αναλογία άδειας ίση με 24/12 x μήνες απασχόλησης ενώ από 01/07/2009 μέχρι 31/12/2009 δικαιούται 25/12 x 7 μήνες.
2.γ.) Άδεια κατά το 3ο ημερολογιακό έτος και μετά
Κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος, καθώς και τα επόμενα, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του και σε κάθε χρονικό σημείο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή, θα φθάσει τις 22 ημέρες επί πενθημέρου και τις 26 επί εξαημέρου, εάν έχουν συμπληρωθεί 2 έτη απασχόλησης εντός του τρίτου αυτού ημερολογιακού έτους. Ο εργοδότης και σ΄ αυτή την περίπτωση υποχρεούται να χορηγεί την άδεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με πρόσληψη 01/07/2008 και πενθήμερη απασχόληση, από 01/07/2010 μπορεί να λάβει οποιαδήποτε χρονική στιγμή όλη την άδεια των 22 ημερών που δικαιούται.
Χρόνος Εργασίας στον Ίδιο Εργοδότη
Ημέρες Άδειας με Πενθήμερη Εργασία
Ημέρες Άδειας με Εξαήμερη Εργασία
12 Μήνες
20
24
2ο Έτος
21
25
3ο-10ο Έτος
22
26
Περισσότερο από 10 Έτη
25
30
Σημείωση: Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται 25 ημέρες άδειας σε πενθήμερη απασχόληση και 30 σε εξαήμερη.
Επίσης, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ετών 2008 – 2009, από 1-1-2008, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία (1) επιπλέον εργάσιμη ημέρα, δηλ. συνολικά είκοσι έξι (26) εργάσιμες ημέρες και τριάντα μία (31) αντίστοιχα.
3) Τρόπος Χορήγησης της Άδειας
Η άδεια χορηγείται στους μισθωτούς πάντοτε μετά από συμφωνία με τον εργοδότη έτσι ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Στο διάστημα του καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου το μισό τουλάχιστον του προσωπικού που εργάζεται σε μία επιχείρηση πρέπει να λάβει την άδειά του σύμφωνα με το άρθρο 4 του Α.Ν.539/1945.
Σε ότι αφορά την χορήγηση της άδειας σε τμήματα, αυτή είναι δυνατή μόνο κατά τα πρώτα δύο ημερολογιακά έτη απασχόλησης ενός εργαζομένου. Από το τρίτο ημερολογιακό έτος και μετά απαγορεύεται από τον νόμο η κατάτμηση της άδειας του μισθωτού και θα πρέπει να χορηγείται ολόκληρη στον εργαζόμενο εκτός από τις περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή του εργοδότη και μετά από αίτηση του μισθωτού με δικαιολογημένη αιτία. Επίσης είναι δυνατή η ομαδική χορήγηση αδείας σε περιπτώσεις που διακόπτονται οι εργασίες της επιχείρησης.
4) Κυρώσεις Μη Χορήγησης Άδειας
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου, να χορηγήσει στον μισθωτό τις ημέρες άδειας που δικαιούται. Σε περίπτωση μη λήψης της άδειάς του, ο εργαζόμενος δικαιούται τις αποδοχές άδειας και το επίδομα αδείας που θα λάμβανε αν πραγματοποιούταν η άδειά του.
Σε περίπτωση που δεν χορηγήθηκε η άδεια από αμέλεια ή με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον αποζημίωση ίση με προσαύξηση 100% επί των αποδοχών αδείας για τις ημέρες αδείας που δεν χορηγήθηκαν στον μισθωτό.
5) Επίδομα Αδείας
Το επίδομα αδείας αποτελεί δικαίωμα κάθε μισθωτού είτε αυτός είναι υπάλληλος, εργατοτεχνίτης είτε μαθητευόμενος και απασχολείται σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη (ιδιωτικές επιχειρήσεις, Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμοί, κ.λπ.).
Το επίδομα καταβάλλεται στον εργαζόμενο προκαταβολικά κατά την έναρξη της κανονικής του άδειας. Το ποσό του επιδόματος είναι ίσο με τις αποδοχές αδείας δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση (πενθήμερη, εξαήμερη απασχόληση κ.λπ.) να υπερβαίνει, γι αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, τον μισό μισθό και για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.
Για κάθε μήνα εργασίας ο εργαζόμενος δικαιούται επίδομα αδείας ίσο με τις αποδοχές 2 ημερομίσθιων. Δηλαδή τον πρώτο μήνα εργασίας δικαιούται 2/25 του μισθού ή 2 ημερομίσθια, τον δεύτερο 4/25 ή 4 ημερομίσθια κ.λπ. μέχρι την συμπλήρωση του έβδομου μήνα στην εργασία του. Από το χρονικό αυτό όριο και ύστερα δικαιούται μισό μισθό ή 13 ημερομίσθια.
Πηγή: in.gr

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Προεδρικό Διάταγμα ανοίγει το δρόμο για αποτέφρωση νεκρών

Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, οι όροι και προϋποθέσεις αποτέφρωσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, «Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.
Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού μετά την πάροδο εξήντα ωρών από τον θάνατο. Η άδεια αποτέφρωσης εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης απαιτούνται τα ακόλουθα:α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.β) Έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη.γ) Ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ίδιου του προσώπου, όσο ζούσε, ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση, των πλησιέστερων συγγενών του έως τετάρτου βαθμού, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Αν ο νεκρός είναι ανήλικος, τότε απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων του ή αντίστοιχη δήλωση από εκείνον που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου.Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός ειδικού σκεύους (τεφροδόχος).Η τεφροδόχος υποχρεωτικά:α) τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκιο) εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης ή ενός του Κοιμητηρίου ήβ) ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο ή γ) εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.Εφόσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, αυτή αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς του έως τετάρτου βαθμού.Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος».
Πηγή: in.gr

Χάπι για τον καρκίνο του προστάτη

Την παρασκευή ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πλέον ότι μπορούν να βοηθήσουν το 80% των ασθενών με την επιθετική, και έως σήμερα ανίατη, μορφή αυτής της ασθένειας.
O καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ ανδρών και περίπου 10.000 υπολογίζεται ότι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτή την ασθένεια. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τον καρκίνο του μαστού, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα φάρμακα για την αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια. Το νέο φάρμακο, που ονομάζεται αμπιρατερόνη, επιδρά με διαφορετικό τρόπο απ΄ ό,τι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα και μπορεί να συρρικνώνει τους όγκους ακόμα και ασθενών που έχουν προχωρημένη μορφή της ασθένειας. Λαμβάνεται σε χάπι, προκαλεί λίγες παρενέργειες και οδηγεί σε εντυπωσιακή μείωση του αντιγόνου του καρκίνου του προστάτη. Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν έχει αποδειχθεί ότι το φάρμακο συμβάλλει στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης. Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε λόγω της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της πρώτης κλινικής έρευνας της αμπιρατερόνης σε 21 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένη μορφή. Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Νοσοκομείο Royal Μarsden του Λονδίνου. Η περιορισμένη αυτή δοκιμή, γνωστή ως φάση 1 της έρευνας, έγινε προκειμένου να εξεταστεί η ασφάλεια του φαρμάκου, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν «εντυπωσιακά ενεργό», σύμφωνα με τον Γιόχαν ντε Μπόνο, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας. «Αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό», δήλωσε. «Οι όγκοι συρρικνώθηκαν, ο πόνος έφυγε και τα επίπεδα του αντιγόνου έπεσαν. Κάποιοι ασθενείς του νοσοκομείου λαμβάνουν το φάρμακο 2 χρόνια και 8 μήνες, και ακόμα είναι καλά στην υγεία τους». Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη «που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να θεραπευθεί» και οι γιατροί τούς είχαν δώσει ένα χρόνο ζωής. Είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, που όμως είχαν αποτύχει, δήλωσε ο ντε Μπόνο. Συνολικά το φάρμακο έχει δοθεί σε 250 ασθενείς σε όλο τον κόσμο και το ποσοστό επιτυχίας φθάνει παντού το 70% με 80%. «Ελπίζουμε ότι το φάρμακο αυτό θα εγκριθεί σε 2 με 3 χρόνια», πρόσθεσε ο ντε Μπονο.
Η ΑΜΠΙΡΑΤΕΡΟΝΗ λειτουργεί εμποδίζοντας ένα ένζυμο που είναι κρίσιμο για την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Η πρόκληση καρκίνου του προστάτη βασίζεται στην τεστοστερόνη και η συνήθης θεραπεία στόχευε στο να εμποδιστεί η παραγωγή του στους όρχεις. Παρ΄ όλα αυτά κάποιοι άνδρες έχουν καρκίνο που αντιστέκεται στην ορμόνη, δηλαδή που συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η αποκάλυψηκλειδί ήταν ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος εξαρτάται από την τεστοστερόνη που παράγεται στον ίδιο τον όγκο και όχι στους όρχεις. Η αμπιρατερόνη μπλοκάρει τη διαδικασία, «σβήνοντας» ένα ογκογονίδιο που ονομάζεται ΕRG.

ΣΑΪΜΟΝ ΜΠΟΥΣ, 50 ΕΤΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Ο ΣΑΪΜΟΝ διαγνώσθηκε με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη τον Αύγουστο του 2005. Έκανε ακτινοβολίες κι ενέσεις με φάρμακο για τον περιορισμό της τεστοστερόνης. Έναν χρόνο αργότερα τα νέα ήταν άσχημα. Ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στα οστά και εκδηλώθηκαν αφόρητοι πόνοι. Η εξάμηνη χημειοθεραπεία δεν κατόρθωσε να σταματήσει την εξάπλωση. Του είπαν ότι είχε δύο χρόνια ζωής. Τον Απρίλιο του 2007 άρχισε τη λήψη αμπιρατερόνης. «Μέσα σε μια εβδομάδα το αντιγόνο του καρκίνου του προστάτη μειώθηκε. Σε έναν μήνα σταμάτησα να παίρνω παυσίπονα. Τα συμπτώματά μου εξαφανίστηκαν. Τον Αύγουστο του 2006 μου είπαν ότι έχω 24 μήνες ζωής. Ε, λοιπόν, οι 24 μήνες μου θα συμπληρωθούν σε τρεις εβδομάδες κι εγώ αισθάνομαι μια χαρά. Τους τελευταίους 15 μήνες μάλιστα ζω μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Είναι απίστευτο».
Πηγή: tanea.gr

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Κοινοβούλιο έξι κομμάτων σε «πράσινο» φόντο



Έξι κόμματα στην ελληνική Βουλή δείχνει, για πρώτη φορά, έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει η «Κ.Ε.». Επιβεβαιώνεται έτσι η κρίση του δικομματισμού και η τεράστια ρευστότητα του κομματικού συστήματος. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις σχετικά με τους εκλογικούς συσχετισμούς, μπορεί κανείς να είναι σχεδόν βέβαιος για τα παρακάτω:
- Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων διατηρείται μεν στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο οι πτωτικοί ρυθμοί της Ν.Δ. είναι έντονοι και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα σε λίγους μήνες η «ψαλίδα» να μειωθεί.
- Η κρίση του δικομματισμού εμφανίζεται συνεχής και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο τα δύο μεγάλα κόμματα τελικά να ξεπεράσουν αθροιστικά, στις επόμενες εκλογές, το 65%.
- Πρώτη φορά διαγράφεται έντονα η προοπτική στην επόμενη Βουλή να υπάρχουν έξι κόμματα, με την είσοδο των Οικολόγων – Πρασίνων (ΣΣ, ή άλλου κόμματος)
- Η προοπτική εξακομματικής Βουλής ανατρέπει πολλά από τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας. Η διασπορά των ψήφων, αλλά και των εδρών, καθιστά πιο σύνθετο το «παιχνίδι των συνεργασιών».
- Η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη και, κατά τα φαινόμενα, έχει σταθεροποιηθεί.
Πηγή: antinews.gr

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Καταδίκη του Δήμου Οινοφύτων για το χρώμιο στο νερό

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ επιβλήθηκαν στον Δήμο Οινοφύτων για την υδροδότηση του Δηλεσίου με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο, έπειτα από αίτημα της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ. Εντός των επομένων ημερών, από τη στιγμή δηλαδή που καθαρογραφεί και επιδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών, ο Δήμος Οινοφύτων, στον οποίον υπάγεται το Δήλεσι, θα πρέπει να προμηθεύει καθημερινά με υδροφόρες ασφαλές νερό συνολικής ποσότητας 1.200 κυβικών μέτρων στους 6.000 κατοίκους της περιοχής μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία νέου υδροδοτικού δικτύου. Ιδιαίτερα σημαντικό στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίνεται το γεγονός ότι ενώ οι τιμές συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις του Δηλεσίου είναι χαμηλότερες από τα όρια ολικού χρωμίου που τίθενται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική νομοθεσία, το Πρωτοδικείο Θηβών αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο νερό είναι μη ασφαλές για οικιακή χρήση και ως εκ τούτου υποχρεώνει τον Δήμο Οινοφύτων να προμηθεύει ασφαλές νερό στους κατοίκους.
Τοξικά ευρήματα
Ειδικότερα, οι τιμές εξασθενούς χρωμίου που εντοπίστηκαν στις γεωτρήσεις του Δηλεσίου κυμαίνονταν από 24 έως και 28 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, ενώ το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ολικό χρώμιο- στο οποίο περιλαμβάνονται και οι συγκεντρώσεις εξασθενούςανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια. «Πιθανολογείται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό σε τόσο υψηλές τιμές συνδέεται με (ενδεχομένως μη αναστρέψιμες) βλάβες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως στομαχικές διαταραχές, παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, ενώ από πολλές επιστημονικές έρευνες πιθανολογείται αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μετά από έκθεση σε εξασθενές χρώμιο μέσω της εισπνοής ή της καταπόσεως», ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης. Έτσι, ο Δήμος Οινοφύτων υποχρεώνεται από το Πρωτοδικείο Θηβών- πέρα από τη μεταφορά ασφαλούς νερού με υδροφόρες- να εγκαταστήσει και επαρκή αριθμό δεξαμενών ώστε ο κάθε κάτοικος να μπορεί να προμηθεύεται 200 λίτρα ημερησίως. «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με εξασθενές χρώμιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Δημήτρης Σπυράκος, που χειρίστηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Οινοφύτων. Ανάμεσα στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου περιλαμβάνεται η Θήβα, το Σχηματάρι, η Αυλίδα, ο Ωρωπός και το χωριό Βάγια. «Ανεξάρτητα από τη γεωγραφία της απόφασης, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θήβας επιβεβαιώνει δικαστικά ότι το νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο σε οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Οινοφύτων. «Οι τελευταίες μετρήσεις στο Δήλεσι αναφέρουν συγκεντρώσεις της τάξεως των 36 μικρογραμμαρίων εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού ενώ πρόσφατα ανιχνεύθηκε και στο χωριό Βάγια. Στο Σχηματάρι έχει βρεθεί και αρσενικό.
Πηγή: tanea.gr

Ανακάλυψη με μέλλον

Τεχνολογική επανάσταση στην οπτοηλεκτρονική επιστήμη που θα επιφέρει σταδιακά ανατροπές σε τομείς της ενεργειακής και κοινωνικής ζωής σηματοδοτεί η πρωτοπόρα ανακάλυψη μιας επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κατάφερε να κατασκευάσει πολαριτονικές διατάξεις εκπομπής φωτός, όπου τα πολαριτόνια δημιουργούνται με τη χρήση μόνο ηλεκτρικού ρεύματος (μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν άλλες πηγές φωτός για διέγερσή τους).
Η ανακάλυψή τους έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση, δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature» και ήδη αρκετοί επιστήμονες μιλούν για την απαρχή μιας νέας τεχνολογίας που θα ονομάζεται «Πολαριτονική».
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Φάνης Κιτσόπουλος θεωρεί μάλιστα, ότι αυτή η εργασία συνιστά μια απάντηση στην προσπάθεια ορισμένων να παρουσιάσουν το ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο ως απαξιωμένο.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Πελεκάνος, μας εξηγεί: «Η οπτοηλεκτρονική είναι ένας επιστημονικός κλάδος που σχετίζεται με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητά μας. »Τέτοια είναι τα διοδικά λέιζερ, στα οποία βασίζονται οι ευρυζωνικές οπτικές τηλεπικοινωνίες, τα DVD υψηλής χωρητικότητας, τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, τα περίφημα LEDs που εκτοπίζουν σταδιακά τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι ψηφιακές κάμερες τα κινητά κ.α.»
Σ' αυτόν τον τομέα μια επαναστατική ιδέα είναι και οι εκπομπές φωτός πολαριτονίων, που η χρήση τους μειώνει περαιτέρω την απαιτούμενη ενέργεια λειτουργίας των συσκευών. Τα πολαριτόνια είναι μια νέα "οικογένεια" υβριδικών σωματιδίων που μπορούν να παρατηρηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες μικροκοιλότητες ημιαγωγών. Ονομάστηκαν υβριδικά γιατί είναι μισά φως και μισά ύλη. Ισως η πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητα των πολαριτονίων είναι η ικανότητά τους να συσσωρεύονται στην ίδια ενεργειακή κατάσταση, έχοντας όλα την ίδια ενέργεια και φάση. Αυτό τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά για τη χρήση τους ως εκπομπών σύμφωνου φωτός σε διατάξεις λέιζερ».
«Οι μέχρι σήμερα έρευνες σε δομές πολαριτονίων», προσθέτει ο Ν. Πελεκάνος, «έχουν αναδείξει πολλές πτυχές από τις πλούσιες ιδιότητές τους, όλες όμως σε πειράματα όπου τα πολαριτόνια δημιουργούνται από άλλες πηγές φωτός. Η ομάδα μας κατάφερε για πρώτη φορά να κατασκευάσει πολαριτονικές διατάξεις στις οποίες τα πολαριτόνια να διεγείρονται από ηλεκτρικό ρεύμα. »Μπορεί έτσι κανείς να φανταστεί μία διάταξη εκπομπής πολαριτονίων η οποία θα δουλεύει με μία απλή μπαταρία και όχι με ένα άλλο λέιζερ».
Πηγή: enet.gr

Το Εφετείο κήρυξε παράνομα τρία χαράτσια τραπεζών

ΦΡΕΝΟ σε τρία παράνομα χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους έβαλε το Εφετείο Αθηνών, κρίνοντας παράνομους τους σχετικούς όρους, μετά την εκδίκαση συλλογικής αγωγής που κατέθεσε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Πρόκειται για χρεώσεις- φωτιά σε καθημερινές συναλλαγές στο γκισέ, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από οργανώσεις όσο και από τους ίδιους τους πελάτες των τραπεζών. Συγκεκριμένα, το Εφετείο έκρινε καταχρηστικό τον όρο που επιβάλλει στον καταναλωτή επιβάρυνση όταν καταθέτει χρήματα στον λογαριασμό ενός τρίτου, όπως για παράδειγμα για πληρωμή ενοικίου. Πρόκειται για χρέωση που επιβάλλει στους πελάτες της η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών και κυμαίνεται από 1,20 έως 1,50 ευρώ ανά συναλλαγή. Παράλληλα, καταχρηστικός κρίνεται ο όρος που προβλέπει «ποινή» έως και 0,80 ευρώ ανά συναλλαγή στην περίπτωση που οι κινήσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου ξεπερνούν τις τέσσερις ανά μήνα.
Στα στεγαστικά
Επίσης καταχρηστικό έκρινε το Εφετείο τον όρο που προβλέπει ότι για την περίπτωση του στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, τα χρήματα κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό και, ενώ ο δανειολήπτης τα λαμβάνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης πληρώνει αδικαιολόγητα τόκους για κεφάλαια του δανείου τα οποία δεν χρησιμοποιεί.
Πηγή: tanea.gr

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει τα παράθυρα σε ηλιακούς συλλέκτες

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια σειρά διαφανών πλαστικών φίλτρων που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα φίλτρα, που παρουσιάζονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του πλαστικού φύλλου, γύρω από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε τρία χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν να επιστρωθούν σε μεγάλα γυάλινα κτίρια και να τα μετατρέψουν έτσι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταικά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων.
Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.
Εκτός από τα παράθυρα, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Δρ Μαρκ Μπάλντο.
Η ιδέα είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1970, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.
Πηγή: in.gr

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Καθαρισμός του αέρα με φύκια θα δοκιμαστεί σε ιαπωνικά εργοστάσια

Ιαπωνική εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φύκια για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν τα εργοστάσιά της.
Η Denso, θυγατρική της Toyota, πειραματίζεται με μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκια του γένους Pseudochoricystis, τα οποία απαντώνται μεταξύ άλλων σε θερμοπηγές.
«Ο κύριος σκοπός της μελέτης είναι να κάνουμε τα φύκια να απορροφούν το CO2 από τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τα συγκεκριμένα φύκια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράγουν μέσω της φωτοσύνθεσης έλαια αλλά και ελαφρύ πετρέλαιο, παρόμοιο με το βιοντίζελ.
Αν και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η παραγωγή ελαφρού πετρελαίου μπορεί να φτάσει το 30% της μάζας των φυκιών, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά το παραγόμενο βιοκαύσιμο επειδή προς το παρόν είναι ασύμφορο.
Δεδομένου όμως ότι οι τιμές του πετρελαίου σταθερά ανεβαίνουν, η παραγωγή καυσίμων με μεθόδους βιοτεχνολογίας έχει γίνει ελκυστική ιδέα για πολλές άλλες εταιρείες.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Πολιτικό βαρόμετρο ΣΚΑΪ & Public Issue για το μήνα Ιούλιο

Στη "σκιά του σκανδάλου" Siemens το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Public Issue για το μήνα Ιούλιο αποτυπώνει με ευκρίνεια το βαρύ πολιτικό κλίμα, που μεταφράζεται σε περαιτέρω διολίσθηση του δικομματισμού και απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες με ποσοστό 53% πιστεύουν ότι ούτε κυβέρνηση της ΝΔ ούτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη για τη χώρα, παρ' ό,τι η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και το ΠΑΣΟΚ από το 15 στο 16%. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 3,5 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας ποσοστά 34,5 και 31% αντίστοιχα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 18%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 8% και ο ΛΑΟΣ με 5%. Με βάση την εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Γεγονός είναι ότι το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώνει πάνω από 139 έδρες, ούτε με τον ισχύοντα αλλά ούτε και με το νέο εκλογικό νόμο. Πάντως, καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 32% έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 12%. Την ίδια ώρα, ο κόσμος εκτιμά ότι σήμερα στην Ελλάδα μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές με ποσοστό 52% έναντι 39% που θεωρεί ότι χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση έναντι του 66% που είχε την ίδια άποψη τον περασμένο Απρίλιο. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 43% έναντι 40% που συγκέντρωνε τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκε από το 25 στο 24% το ποσοστό που κρίνει καταλληλότερο πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου. Κατά τρεις μονάδες από το 35 στο 32% υποχώρησε και το ποσοστό που θεωρεί ότι κανένας από τους δύο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.Ωστόσο, δημοφιλέστερος για το μήνα Ιούλιο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με το 54% των ερωτηθέντων να εκφράζονται θετικά για τον πρόεδρο του Συνασπισμού και το 36% αρνητικά. Έπεται ο πρωθυπουργός για τον οποίο το 52% εκφράστηκε θετικά και το 44% αρνητικά. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το 44% μίλησε θετικά ενώ το 51% αρνητικά. Για τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το 39% έχει θετική γνώμη ενώ το 52% αρνητική, ενώ για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη το 35% θετική και το 56% αρνητική γνώμη αντίστοιχα. Πάντως, πρώτος σε δημοτικότητα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και τον Απρίλιο με ποσοστό 56% θετικό και 29% αρνητικό. Ακολουθούσε επίσης ο πρωθυπουργός με το 55% των ερωτηθέντων να εκφράζεται θετικά και το 41% αρνητικά. Θετική γνώμη για το Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασε τότε το 38% έναντι του 57% που εκφράστηκε αρνητικά. Για την Αλέκα Παπαρήγα θετικά μίλησαν το 33% των ερωτηθέντων ενώ το 59% αρνητικά και για το Γιώργο Καρατζαφέρη θετική γνώμη είχε το 31% έναντι του 59% που είχε αρνητική.
Πηγή: skai.gr

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Πώς κατανέμονται οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Ωφελημένοι οι πολύτεκνοι – Τα πάγια αυξάνονται 30%, τα οικιακά τιμολόγια έως 7% και η νυχτερινή χρέωση 8%.
Σε επίπεδα χαμηλότερα του 7% κυμάνθηκε η κατανομή των αυξήσεων για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού της ΔEH, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες, πλην όμως τα πάγια ανάλογα με το είδος της παροχής αυξάνονται έως και 30%. H νυχτερινή χρέωση, δε, του οικιακού τιμολογίου αναπροσαρμόζεται κατά 8%. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια οι αυξήσεις είναι 6-10%. Ωφελημένοι από την ισχύουσα από χθες νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔEH, είναι οι πολύτεκνοι, και όσοι καταναλώνουν ανεξαρτήτως παροχής έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Tα τιμολόγια και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν αμετάβλητα.
Eιδικότερα, τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 801-1.600 κιλοβατώρες αυξάνονται κατά 6,9% και το πάγιο διαμορφώνεται σε 11,44 ευρώ από 8,80 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 30%. Στην τριφασική παροχή η αύξηση στο σκέλος της κατανάλωσης ενέργειας είναι 5,9% και το πάγιο διαμορφώνεται σε 23,04 ευρώ από 17,76 ευρώ (+29,95%).
Στα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 6,9% ενώ η πάγια χρέωση διαμορφώνεται σε 15,18 ευρώ από 13,20 ευρώ (+15%). Στην περίπτωση της τριφασικής παροχής η αύξηση στο σκέλος της ενέργειας είναι 5,9% και η πάγια χρέωση αναπροσαρμόζεται σε 38,32 ευρώ από 33,32 ευρώ (+15%).
Στα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 5,85% ενώ η πάγια χρέωση διαμορφώνεται σε 46,38 ευρώ από 40,34 ευρώ (+15%). Για την τριφασική παροχή η αύξηση είναι 5,85% και η πάγια χρέωση διαμορφώνεται σε 64,44 ευρώ από 56,04 ευρώ (+15%).
Στην περίπτωση πάντα των οικιακών τιμολογίων ενοποιούνται οι κατηγορίες από 3.001 έως 4.400 κιλοβατώρες και από 4.401 κιλοβατώρες και πάνω. Eτσι λοιπόν για όσους έχουν μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 3.001 κιλοβατώρες και άνω, η πάγια χρέωση διαμορφώνεται σε 46,38 ευρώ το τετράμηνο και για όσους έχουν τριφασική παροχή σε 64,44 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της ενέργειας όσοι καταναλώνουν το τετράμηνο περισσότερες από 3.001 κιλοβατώρες ανεξαρτήτως παροχής η χρέωση για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες είναι 0,08981 ευρώ/kWh, για τις επόμενες 800 κιλοβατώρες 0,11443 ευρώ/kWh, για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες 0,14045 ευρώ/kWh, για τις επόμενες 1.000 κιλοβατώρες 0,18790 ευρώ/kWh και οι υπόλοιπες κιλοβατώρες θα χρεώνονται 0,18971 ευρώ/kWh. Oι αναπροσαρμογές σε αυτήν την κατηγορία είναι πολύ μικρές στο πλαίσιο της επιδίωξης της ΔEH να εφαρμόσει μια δικαιότερη μεταχείριση απέναντι στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές που αποτελούν καλούς πελάτες της επιχείρησης.
Tέλος το τιμολόγιο γενικής χρήσης τύπου Γ21 αυξάνεται κατά 5,8% στο σκέλος του παγίου και της ενέργειας, το βιομηχανικής χρήσης τύπου Γ22B κατά 9% στο σκέλος του παγίου, της ενέργειας και της ισχύος, το βιομηχανικής χρήσης Γ23B κατά 10% στο σκέλος του παγίου και της ενέργειας και όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια XT κατά 7% σε όλες τις χρεώσεις.
Πηγή: kathimerini.gr

Νέο ρεκόρ για το αργό - στα 144,13 δολάρια

Άνοδο για δεύτερη ημέρα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), ότι ενδέχεται η ζήτηση να μην ισορροπήσει με την προσφορά.
Η IEA ανέφερε σε έκθεσή της, ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει πολύ την παραγωγή μέχρι το 2013, κάνοντας «σφιχτή» την αγορά, ενώ περίπου 4000 εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας απεργούν.
Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια παράδοσης του Αυγούστου καταγράφει άνοδο περίπου 2,90 δολάρια στα 144,13 δολάρια. Την ίδια στιγμή, το Μπρεντ ανέβηκε κατά 3,98 δολάρια φτάνοντας τα 144,65 δολάρια για να κλείσει στα 144,26 δολάρια το βαρέλι.
Στην άνοδο του πετρελαίου συμβάλουν και οι ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, παρόλο που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «αυτό είναι απίθανο».
Επιπλέον, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια, στα 299,8 εκατ. βαρέλια και ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 100.000 βαρέλια.
Πηγή: kathimerini.gr

Εγκαινιάστηκε στην Κίνα η μακρύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου

Η μακρύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου, ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, εγκαινιάστηκε επισήμως στην ανατολική Κίνα έπειτα από δοκιμαστική λειτουργία ενός μήνα.
Η Γέφυρα Σουτόνγκ, μήκους 1.088 μέτρων, μειώνει το χρόνο ταξιδιού ανάμεσα στη Σανγκάη και το Ναντόνγκ από τις τέσσερις ώρες στη μία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η γέφυρα του 1,5 δισ. δολαρίων διαθέτει έξι λωρίδες και κρέμεται από δύο πύργους ύψους 306 μέτρων.
Έως και 30.000 αυτοκίνητα την ημέρα διέσχιζαν τη γέφυρα κατά τη δοκιμαστική της λειτουργία, και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι το έργο θα ενισχύσει την οικονομία της περιοχής.
Μέτρο για τη σύγκριση και κατάταξη των καλωδιωτών γεφυρών είναι συνήθως το μήκος του κύριου τόξου. Μέχρι σήμερα την πρώτη θέση παγκοσμίως κατείχε η Γέφυρα Τατάρα στην Ιαπωνία, με μήκος κύριου τόξου 890 μέτρα.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου βρίσκεται στην 11η θέση, με μήκος κύριου τόξου 560 μέτρα και ολικό μήκος 2.880 μέτρα.
Πηγή: in.gr

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Τα κινητά σκοτώνουν περισσότερους από όσους το κάπνισμα, υποστηρίζει Βρετανός γιατρός

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σκοτώσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους το κάπνισμα ή ο αμίαντος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πολυβραβευμένος Βρετανός νευροχειρουργός Βίνι Κουράνα, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο καθηγητής υποστηρίζει πως πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη χρήση των κινητών, καθώς μια δεκαετής χρήση του μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες για καρκίνο του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του Δρ Κουράνα, που έρχονται σε αντίθεση με άλλες μεγάλες έρευνες, έχουν δημοσιευτεί σε δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε νευροχειρουργούς και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης για επίσημη δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.
Ο Δρ Κουράνα αναφέρει ότι καρκίνοι χρειάζονται τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναπτυχθούν και το γεγονός αυτό ακυρώνει τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κινητών που βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν λίγους, αν όχι κανέναν, ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τα τηλέφωνα για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ήδη, αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ προειδοποιούν για τη χρήση των κινητών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών.
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Περιορισμένες ενδείξεις αύξησης του ρίσκου υπάρχουν μόνο για το νεύρωμα του ακουστικού νεύρου, μια μορφή καλοήθους όγκους.
Ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες των κινητών υπάρχουν κυρίως από μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι τα κινητά δεν χρησιμοποιούνται ακόμα αρκετό χρόνο ώστε να έχουν γίνει ορατές όλες οι πιθανές παρενέργειές τους.
Πηγή: in.gr

«Αθώα» η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα

«Αθωώνεται» η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας για την Προστασία από τις Ακτινοβολίες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η έρευνα που ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είχε σκοπό να εξετάσει τους βιολογικούς μηχανισμούς επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την συσχέτισή τους με την υγεία, καθώς και αν τα ισχύοντα όρια προστατεύουν επαρκώς τον πληθυσμό.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδωσαν στοιχεία που να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα υπάρχοντα όρια, καθώς μας προστατεύουν επαρκώς από πιθανούς κινδύνους.Η Γερμανία έχει υιοθετήσει τα όρια προστασίας που προτείνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα όρια που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία είναι από 30 έως και 40% χαμηλότερα.Επιπλέον, η έρευνα των επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων, τα ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν προκαλούν χρόνιες ασθένειες και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, στον ύπνο ή τη συμπεριφορά.Το Γερμανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα (German Mobile Telecommunication Program) για τις κινητές τηλεπικοινωνίες ανήκει στα μεγάλα προγράμματα διεθνούς εμβέλειας και η ολοκλήρωσή του θεωρείται ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στη γνώση γύρω από τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί. Το πρώτο ήταν το Mobile Telecommunication and Health Research Program στην Μ. Βρετανία. Τα συμπεράσματα του γερμανικού ερευνητικού προγράμματος ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της Βρετανικής πανεθνικής έρευνας, η οποία επίσης μελετούσε τις πιθανές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Βρετανική έρευνα, όπως και η Γερμανική, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα ισχύοντα όρια της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν αποτελούν αιτία για επιπτώσεις στην υγεία.Το Γερμανικό Ερευνητικό Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ από τις γερμανικές αρχές και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς οι τελευταίες να έχουν δικαίωμα επιλογής των επιμέρους ερευνητικών ενοτήτων, ή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Γερμανικού Ερευνητικού Προγράμματος, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή των ισχυόντων ορίων, αλλά θα συνεχίσει να προάγει την έρευνα με στόχο να εμπλουτίσει τις επιστημονικές γνώσεις για την αξιολόγηση του κινδύνου και τις πιθανές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγή: in.gr