Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Το έδαφος του Αρη «φαίνεται πολύ φιλικό για τη ζωή»

Το επιφανειακό χώμα στον αρκτικό κύκλο του Αρη μοιάζει πολύ με το έδαφος της Γης και καλύπτει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη ζωής, διαπίστωσε η αποστολή Phoenix της NASA.
«Δεν υπάρχει τίποτα στο χώμα που θα απέκλειε τη ζωή. Μοιάζει μάλιστα πολύ φιλικό [...] δεν υπάρχει τίποτα τοξικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής του πειράματος σε ένα από τα όργανα του ρομπότ, το οποίο είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει την ύπαρξη πάγου νερού.
«Είναι το είδος του χώματος που μπορεί να έχετε στην αυλή σας, δηλαδή αλκαλικό. Θα μπορούσες να καλλιεργήσεις σπαράγγια» είπε ενθουσιασμένος.
Στο τελευταίο του πείραμα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εκτός της Γης, το Phoenix χρησιμοποίησε το ρομποτικό του βραχίονα για να πάρει ένα κυβικό εκατοστό εδάφους, από βάθος τριών εκατοστών, και να το μεταφέρει σε έναν μικρό θάλαμο, όπου το δείγμα αναμείχθηκε με νερό από τη Γη και αναλύθηκε.
Οι επιστήμονες της αποστολής διαπίστωσαν «έκπληκτοι» ότι το επιφανειακό χώμα δεν είναι όξινο, αλλά αλκαλικό, με pH 8 έως 9. «Βρήκαμε επίσης συστατικά αλάτων τα οποία δεν είχαμε ακόμα χρόνο να αναλύσουμε και να ταυτοποιήσουμε, περιλαμβάνουν όμως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και χλώριο» ανέφερε ο Δρ Κουνάβις.
Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από ένα δεύτερο πείραμα, στο οποίο ένα δείγμα εδάφους θερμαίνεται μέσα σε έναν θάλαμο μέχρι τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και τα αέρια αναλύονται από το όργανο TEGA. To ρομπότ έχει επίσης εξετάσει δύο δείγματα με το οπτικό του μικροσκόπιο.
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαιώνουν ότι το έδαφος είχε έρθει σε επαφή με υγρό νερό. Ο Δρ Κουνάβις διευκρίνισε πάντως ότι τα αποτελέσματα του «υγρού» πειράματος είναι προκαταρκτικά και δεν πρέπει να οδηγήσουν σε βιαστικά συμπεράσματα.
Το Phoenix, που προσεδαφίστηκε κοντά στο βόρειο πόλο του Αρη στις 25 Μαΐου, είναι σχεδιασμένο να ελέγξει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διαθέτει τα συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Δεν μπορεί όμως να ελέγξει άμεσα για αρχαία ή σύχρονα μικρόβια στο έδαφος.
Πηγή: in.gr

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Τέλος στους καταχρηστικούς όρους των δανείων

Την απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τους δανειολήπτες, αποφάσισε, αν και με σχετική καθυστέρηση, το υπουργείο Ανάπτυξης. Ρυθμίζονται έτσι μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων και οι δανειολήπτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.
Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές στις συναλλαγές τους με όλους τους καταναλωτές, χωρίς να απαιτείται ο καταναλωτής να προσφεύγει κάθε φορά στη δικαιοσύνη για να πετύχει την απάλειψη όρου που έχει ήδη κριθεί καταχρηστικός με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Εάν παρατηρηθούν περιπτώσεις (είτε από καταγγελίες καταναλωτών , είτε από αυτεπάγγελτη έρευνα) μη συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νόμο.
Ειδικότερα:
-Απαγορεύεται η τράπεζα να ζητήσει από τον καταναλωτή ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειο που οφείλει μετά τον πρώτο χρόνο σε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

-Προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360, ώστε να αποφεύγονται οι σε βάρος του πρόσθετες χρεώσεις.

-Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», ή «εξέτασης αιτήματος δανείου», κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσόν του δανείου.

-Απαγορεύεται η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου»

-Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση ή μέρος κάποιας δόσης δανείου που χρωστάει να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.

-Απαγορεύεται η τράπεζα όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητά ως επιπλέον εξασφάλισή της και τη μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής σε περίπτωση που ενοικιάζει το σπίτι.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δε φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.

-Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιο καταναλωτή σχετικά με κάποιο όρο που αφορά σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της, για να δικασθεί η υπόθεσή του. Έτσι, αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και έξοδα των καταναλωτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο που βρίσκεται στην περιφέρεια της κατοικίας τους.

-Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης με τον κάτοχο (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο – καταναλωτή.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλει έξοδα στους καταναλωτές για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

-Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.

Πηγή: zougla.gr

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή άφησε τον Αρη «διπρόσωπο»

Γιατί το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο του Αρη διαφέρουν τόσο δραματικά; Τρεις νέες έρευνες ενισχύουν τη θεωρία της πρόσκρουσης αστεροειδούς στο νεογέννητο πλανήτη, που μάλιστα άφησε πίσω της το μεγαλύτερο κρατήρα στο Ηλιακό Σύστημα.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και 30 χρόνια να εξηγήσουν γιατί το νότιο ημισφαίριο του Αρη είναι τραχύ και ορεινό, ενώ το βόρειο καλύπτεται από πεδιάδες με υψόμετρο πάνω από δύο χιλιόμετρα χαμηλότερο, και με φλοιό έως και 30 χλμ πιο λεπτό.
Σύμφωνα με μία από τις θεωρίες που έχουν προταθεί, η «διχασμένη προσωπικότητα» του Αρη οφείλεται σε έξαρση ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά το σχηματισμό του.
Σε διαφορετικό συμπέρασμα καταλήγουν και οι τρεις ερευνητικές ομάδες που δημοσιεύουν τις μελέτες τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature. Εκτιμούν ότι ένα αντικείμενο με διάμετρο έως και πάνω από 2.000 χλμ προσέκρουσε στο βόρειο ημισφαίριο του Αρη υπό γωνία 30 έως 60 μοιρών και δημιούργησε ένα τεράστιο «βαθούλωμα».
Οι πεδιάδες του σημερινού βορείου ημισφαιρίου, που ονομάζονται στο σύνολό τους Λεκάνη Μπορεάλις (Βόρεια Λεκάνη), είναι κατάλοιπο του αρχικού κρατήρα, ο οποίος είχε ελλειπτικό σχήμα με πλάτος 8.500 χιλιόμετρα και μήκος 10.500 χλμ.
Η θεωρία της πρόσκρουσης είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1980, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε εξεταστεί σε τόση λεπτομέρεια.
-Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές του MIT και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA αναδημιουργούν την επιφάνεια του βορείου ημισφαιρίου όπως ήταν πριν από 3,8 δισ. χρόνια και δείχνουν ότι το σχήμα της λεκάνης είναι ελλειπτικό, όπως θα αναμενόταν από την πρόσκρουση αστεροειδή υπό γωνία.
-Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια προσομοιώνουν την πρόσκρουση που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τη λεκάνη.
-Στην τρίτη δημοσίευση, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ διαπιστώνουν ότι το ωστικό κύμα της πρόσκρουσης θα είχε διαταράξει το φλοιό και του νότιου ημισφαιρίου και θα είχε δημιουργήσει τις μαγνητικές ανωμαλίες που πράγματι ανιχνεύονται και σήμερα.
Η πρόσκρουση εκτιμάται ότι συνέβη περίπου την ίδια περίοδο που η Γη δέχτηκε χτύπημα από ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το υλικό που τελικά δημιούργησε τη Σελήνη.
Μετά την πρόσκρουση, η Λεκάνη Μπορεάλις ίσως είχε γεμίσει νερό, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένας εξαφανισμένος σήμερα ωκεανός περίπου στο μέγεθος του Ειρηνικού.
Πηγή: in.gr

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα εγκρίθηκε στην Κούβα

Το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο που εγκρίνεται για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε στην Κούβα, όπου είναι ήδη διαθέσιμο για τους ασθενείς. Σε μια άλλη εξέλιξη, ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου δίνει θετικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα.
Στην Αβάνα, ερευνητές του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας παρουσίασαν το εμβόλιο CimaVax EGF, το οποίο περιέχει δύο πρωτεΐνες του καρκίνου του πνεύμονα και παροτρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.
λινικές μελέτες στην Κούβα έδειξαν ότι παρατείνει τη ζωή των κατά τέσσερις με πέντε μήνες, χωρίς παρενέργειες, ενώ αρκετές ακόμα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη στον Καναδά και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων.
«Είναι το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα» δήλωσε στο Reuters η Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής της ομάδας που άρχισε την ανάπτυξη του εμβολίου το 1992.
Το εμβόλιο, που θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως η συμβατική χημειοθεραπεία, θα παράγεται στην Κούβα και θα διανέμεται σε άλλες χώρες από εταιρείες που εξασφάλισαν τα δικαιώματα εκμετάλευσης. Επόμενη χώρα που αναμένεται να εγκρίνει το CimaVax EGF είναι το Περού.
Στο μεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια που δίνουν ελπίδες για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως αναφέρει η ομάδα στο Journal of the National Cancer Institute, εμβολιασμένα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκαν καρκινικά κύτταρα παρουσίασαν κατά μέσο όρο μόνο τρεις όγκους, ενώ τα μη εμβολιασμένα πειραματόζωα εμφάνισαν 30.
Το εμβόλιο βασίζεται στην πρωτεΐνη GCC, η οποία παράγεται μόνο στο επιθήλιο του εντέρου και στους όγκους του παχέος εντέρου και του ορθού.
Πηγή: in.gr

Περιστρεφόμενοι ουρανοξύστες θα κατασκευαστούν σε Μόσχα και Ντουμπάι

Οι πρώτοι ουρανοξύστες στους οποίους κάθε όροφος περιστρέφεται ανεξάρτητα, για να προσφέρει θέα 360 μοιρών, θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται στο Ντουμπάι και τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Φίσερ.
Τα φουτουριστικά κτίρια θα αλλάζουν σχήμα διαρκώς και «ποτέ δεν θα φαίνονται ίδια», δήλωσε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν έχει άλλο ουρανοξύστη στο ενεργητικό του. «Αποκαλώ αυτό το κτίριο 'μηχανή διαβίωσης'» είπε σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.
Ένας «δυναμικός» πύργος 70 ορόφων έχει ήδη εγκριθεί στη Μόσχα, ενώ ένας δεύτερος, με 80 ορόφους και ύψος 420 μέτρα, αναμένεται να λάβει έγκριση στο Ντουμπάι.
Κάθε όροφος θα περιστρέφεται ανεξάρτητα με ταχύτητα που ρυθμίζεται από σύστημα φωνητικών εντολών, έτσι ώστε κάθε πλήρης περιστροφή να συμπληρώνεται κάθε μία έως τρεις ώρες.
Το κτίριο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες τοποθετημένες οριζόντια μεταξύ των ορόφων. Η παραγόμενη ενέργεια εκτιμάται ότι θα είναι υπεραρκετή για τη λειτουργία του πύργου και το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα κτίρια θα διαθέτουν ακόμα πισίνες, κήπους, αλλά και ανελκυστήρες αυτοκινήτων, ώστε οι ένοικοι να παρκάρουν έξω από το σπίτι τους.
Το εγχείρημα είναι τολμηρό όχι μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και από κατασκευαστική άποψη, καθώς τα κτίρια θα αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα δομικά στοιχεία που θα προκατασκευάζονται σε εργοστάσιο μακριά από τις οικοδομές.
Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να εγκαινιαστεί το 2010, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη των έργων.
Η εταιρεία του Φίσερ Dynamic Architecture δέχεται ήδη κρατήσεις από υποψήφιους αγοραστές. Τα διαμερίσματα κοστίζουν από 3,7 έως 36 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: in.gr

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Τελευταία εβδομάδα για τον Μπιλ Γκέιτς στο τιμόνι της Microsoft

Ο άνθρωπος που παράτησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να βοηθήσει στο ξεκίνημα της εποχής των υπολογιστών -και να κερδίσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην πορεία- σταματά την καθημερινή του εργασία στη Microsoft στις 27 Ιουνίου.
Ο Μπιλ Γκέιτς αποσύρεται προκειμένου να αφιερωθεί στις φιλανθρωπικές προσπάθειες του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος τον Ιούνιο του 2006. «Δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση, αλλά για αλλαγή προτεραιοτήτων» είχε δηλώσει αργότερα.
Μετά την απόσυρσή του από την εταιρεία που ίδρυσε το 1975 μαζί με τον φίλο του Πολ Αλεν, ο 53χρονος σήμερα Γκέιτς θα παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ της Microsoft και ο μεγαλύτερος μέτοχός της, με το 9% των μετοχών.
Τρεις άνθρωποι θα καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω του: Ο Ρέι Όζι έχει ήδη αναλάβει επικεφαλής Αρχιτεκτονικής Λογισμικού· ο Κρεγκ Μάντι γίνεται επικεφαλής του τομέα Έρευνας και Στρατηγικής· και ο συμφοιτητής του στο Χάρβαρντ Στιβ Μπάλμερ είναι ήδη διευθύνων σύμβουλος.
«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι δραστικά την ημέρα που θα φύγει» εκτίμησε με δηλώσεις του στο AFP o Ματ Ρόσοφ της εταιρείας αναλύσεων Directions on Microsoft. «Αν σκεφτεί κάτι σημαντικό, ο Στιβ Μπάλμερ θα τον ακούσει» είπε.
Αλλοι όμως πιστεύουν ότι η απώλεια της εμβληματικής φυσιογνωμίας, που δικαίωσε τους «σπασίκλες» όλου του κόσμου, θα επηρεάσει την ψυχολογία της εταιρείας: «Ένας ιδρυτής έχει τόσο σημαντικό ρόλο και καθοδηγεί την εταιρεία με τόσο ανεπαίσθητους τρόπους, που συχνά ξεχνιούνται όταν ο ιδρυτής φύγει» δήλωσε ο αναλυτής Ρομπ Έντερλι της Enderle Group στη Σίλικον Βάλεϊ. «Αυτό το κενό, για πολλές εταιρείες, ήταν σχεδόν μοιραίο» τόνισε.
Αλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Microsoft δεν βρίσκεται σήμερα στα καλύτερά της: Αν και τα Windows χρησιμοποιούνται ακόμα στο 90% των προσωπικών υπολογιστών, οι υπολογιστές Mac της Apple έχουν ανέβει στο 5% της αγοράς και η Google κυριαρχεί στο Διαδίκτυο και προσφέρει δωρεάν εφαρμογές που ανταγωνίζονται το Office.
Κερδισμένοι, όμως, ίσως βγουν οι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Οι προσπάθειές του εστιάζεται στην καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, από το 2000 έως το 2004 ο Μπιλ Γκέιτς είχε δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς 29 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι δωρεές αυτές, σε συνδυασμό με την πτώση της μετοχής της Microsoft, το 2008 έριξαν τον Γκέιτς από την πρώτη στην τρίτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται στα 52 δισ. δολάρια.
Ο μεγιστάνας Ουόρεν Μπάφετ, πρώτος στη λίστα για το 2008, δεσμεύτηκε πρόπερσι να προσφέρει στο Ίδρυμα Γκέιτς 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο σε μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway.
Πηγή: in.gr

Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πάγου στον αρκτικό κύκλο του Αρη

Το λευκό υλικό που είχε ξεθάψει πριν από λίγες ημέρες το ρομπότ Phoenix στον Αρη εξαφανίστηκε κάτω από την αμυδρή λιακάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι επρόκειτο για πάγο και όχι για άλατα, ανακοίνωσαν περιχαρείς οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA.
Ο ρομποτικός βραχίονας του Phoenix άρχισε να σκάβει ρηχά χαντάκια στο έδαφος λίγο μετά την άφιξή του κοντά στο βόρειο πόλο του πλανήτη στις 25 Μαΐου, αποκαλύπτοντας ένα λευκό υλικό άγνωστης σύστασης.
Στις 15 Ιουνίου το Phoenix μεγάλωσε λίγο το χαντάκι και φωτογράφησε οκτώ λευκά, λαμπερά σημεία σε μέγεθος κέρματος. Όταν φωτογράφησε το ίδιο χαντάκι τρεις ημέρες αργότερα, το άσπρο υλικό είχε εξαφανιστεί, ένδειξη ότι ήταν πάγος που εξαχνώθηκε.
Στις συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατούν στον Αρη, ο πάγος νερού μπορεί να περάσει από τη στερεά κατάσταση απευθείας στην αέρια, χωρίς να λιώσει και να μετατραπεί ενδιάμεσα σε υγρό.
Οι παρατηρήσεις του Phoenix επιβεβαιώνουν έτσι την ανακάλυψη που έκανε το 2002 ο δορυφόρος Mars Odyssey της NASA: στις περιοχές γύρω από τους πόλους του Αρη υπάρχουν τεράστια αποθέματα πάγου νερού και διοξειδίου του άνθρακα κρυμμένα κάτω από ένα λεπτό στρώμα σκόνης.
«Αν είχαμε μια μεγάλη σκούπα και καθαρίζαμε αυτή την περιοχή, θα βρισκόμασταν πάνω σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου» δήλωσε ο Πίτερ Σμιθ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον.
Στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του, το Phoenix θα μεταφέρει δείγματα εδάφους και πάγου μέσα σε μια σειρά από θερμαινόμενους θαλάμους όπου θα αναλυθεί η χημική τους σύσταση.
Το Σάββατο ένα δείγμα επιφανειακού χώματος μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θάλαμο με το Οπτικό Μικροσκόπιο.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο Αρης διαθέτει τις ουσίες που θεωρούνται βασικά συστατικά για την εμφάνιση ζωής.
Πηγή: in.gr

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Σε ψηφιακό σύστημα προβολής περνά ο γίγαντας της μεγάλης οθόνης IMAX

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση της ομώνυμης καναδικής εταιρείας, το κινηματογραφικό φορμά Imax αλλάζει: Το φιλμ των 70mm αντικαθιστάται από ένα ψηφιακό σύστημα προβολής, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την παραγωγή ταινιών και να αυξήσει τις συμβατές αίθουσες.
Μέχρι τον Αύγουστο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Imax θα έχει εγκαινιάσει τις έξι πρώτες αίθουσες μεγάλης οθόνης με τη νέα τεχνολογία -δύο στην Ουάσινγκτον, τρεις στη Φιλαδέλφεια και μία στη Βαλτιμόρη- με την προοπτική να φτάσει τις 50 μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα προβολής στις 296 αίθουσες που λειτουργεί σήμερα σε 40 χώρες.
«Μέχρι το 2006 είχαμε πετύχει ένα μέσο όρο 35 υπογραφών για νέες αίθουσες κάθε χρόνο. Τους τελευταίους επτά μήνες υπογράψαμε για 173 νέες αίθουσες. Αυτό οφείλεται στο λανσάρισμα του ψηφιακού προϊόντος μας» δήλωσε ο συνιδρυτής της Imax Ριτς Γκέλφορντ. Οι περισσότερες νέες συμφωνίες υπογράφηκαν με τις εταιρείες AMC Entertainment και Regal Cinemas.
Μια μεγάλη πρόκληση για το επιχειρηματικό μοντέλο της Imax ήταν ανέκαθεν το κόστος διανομής. Κάθε φιλμ των 70 χιλιοστών -συγκριτικά με 35mm στο συμβατικό κινηματογράφο- κοστίζει 22.000 δολάρια ανά κόπια για τις «δυσδιάστατες» ταινίες και 45.000 δολάρια για κάθε αντίγραφο ταινιών 3D.
Με το νέο ψηφιακό σύστημα οι ταινίες μπορούν να μεταφέρονται στις αίθουσες αποθηκευμένες σε σκληρό δίσκο με κόστος μόλις 800 δολαρίων ανά κόπια.
Για τις περισσότερες εγκαταστάσεις του νέου συστήματος, η Imax θα καλύπτει το σύστημα παραγωγής και την οθόνη -κόστος γύρω στα 1,2 εκατ. δολάρια ενώ ο ιδιοκτήτης της αίθουσας καλύπτει το κόστος για την αναβάθμιση της αίθουσας -150.000 δολάρια. Τα έσοδα από τις εισπράξεις μοιράζονται ανάλογα με τη μεταξύ τους συμφωνία.
Σε άλλες περιπτώσεις, το κόστος καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη της αίθουσας και η Imax κερδίζει ποσοστό επί των εισπράξεων.
Τα εισιτήρια για τις ταινίες Imax συνήθως κοστίζουν γύρω στο 20%-30% περισσότερο από ό,τι στις συμβατικές αίθουσες.
Σύστημα Imax λειτουργεί στην Ελλάδα στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Την εμπορική παραγωγή αυτοκινήτου υδρογόνου ξεκινά η Honda

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ξεκινά την εμπορική παραγωγή αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο. Το τετραθέσιο όχημα με την ονομασία FCX Clarity θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Καλιφόρνια από τον Ιούλιο και αργότερα εντός του έτους στην Ιαπωνία.
Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την τεχνολογία κυψέλης υδρογόνου, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την ελεγχόμενη αντίδραση υδρογόνου με οξυγόνο. Το μόνο καυσαέριο από αυτήν την αντίδραση είναι υδρατμός.
Η εταιρεία θα παράγει αρχικώς 200 αυτοκίνητα. Τα FCX Clarity θα είναι διαθέσιμα μόνο για μίσθωση τα τρία πρώτα χρόνια παραγωγής.
Το κόστος της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για τρία χρόνια υπολογίζεται στα 600 δολάρια (390 ευρώ) το μήνα.
Οι πρώτοι πελάτες είναι όλοι από τη νότια Καλιφόρνια, λόγω της διαθεσιμότητας σε σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου. Πρώτη στη λίστα είναι η διάσημη ηθοποιός Τζέιμι Λι Κέρτις.
Η Honda, εξάλλου, αναφέρει ότι ένα από το κύρια εμπόδια στη διάδοσης της τεχνολογίας αυτής στα αυτοκίνητα είναι η έλλειψη πρατηρίων υδρογόνου.
Πάντως, οι ηπιότερες για το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις αυτοκίνησης φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, λόγω και της εκτίναξης των τιμών της βενζίνης.
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Τoyota, η οποία παράγει το υβριδικό (συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα) Prius ανακοίνωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση, γιατί δεν μπορεί να φτιάξει μπαταρίες στους ρυθμούς που ζητά η αγορά.
«Τα υβριδικά πουλάνε τόσο καλά ώστε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την παραγωγή» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας. Μία νέα γραμμή παραγωγής μπαταριών θα είναι διαθέσιμη εντός του έτους.
Πηγή: in.gr

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο, που άγγιξε τα 140 δολάρια

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές του πετρελαίου, που τη Δευτέρα άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των καταναλωτών, όπου θα εξεταστούν τα αίτια της εκτίναξης στα ύψη του μαύρου χρυσού.
Τη Δευτέρα, η τιμή έφθασε και τα 139,89 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ τώρα διαπραγματεύεται στα 136,71 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ πωλείται στα 136,57 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου πήραν «φωτιά» με αφορμή την εξασθένηση του δολαρίου και την είδηση για φωτιά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θαλασσα.
Αντίθετα, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι σχεδιάζει να ενισχυσει την πετρελαιοπαραγωγή της κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, αν και η τιμές υποχωρούσαν το πρωί στις αγορές της Ασίας.



Πηγή: in.gr

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Υπερβολικά ευρύχωρο το ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο στον ISS

Το ιαπωνικό εργαστήριο Kibo, το μεγαλύτερο δωμάτιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), έχει ένα μειονέκτημα στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας: είναι τόσο μεγάλο ώστε οι αστροναύτες κινδυνεύουν να παγιδευτούν μετέωροι στη μέση.
Όταν κινούνται στο εσωτερικό του σταθμού, τα μέλη του πληρώματος συνήθως παραμένουν σε επαφή με τις ειδικές κουπαστές ή σπρώχνουν προσεκτικά τα τοιχώματα για να καλύψουν μικρές αποστάσεις πετώντας.
Το νέο εργαστήριο Kibo, που κόστισε 1 δισ. δολάρια και εγκαταστάθηκε στο τροχιακό συγκρότημα την περασμένη εβδομάδα, έχει μήκος 11 μέτρα και πλάτος 4,3 μέτρα, και οι αστροναύτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.
«Μπορεί να φτάσεις στη μέση και αν δεν μπορείς να φτάσεις την κουπαστή θα μπορούσες να μείνεις κολλημένος εκεί για κάμποση ώρα» δήλωσε στο Reuters ο κυβερνήτης του σταθμού Μαρκ Κέλι.
«Ως παιδί ονειρευόμουν πώς θα ήταν να μπορώ να πετάω σαν τον Σούπερμαν. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις εδώ [...] Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός, καθώς είναι εύκολο να βγεις εκτός ελέγχου. Μπορεί μάλιστα να χτυπήσεις αν πηγαίνεις πολύ γρήγορα» σχολίασε.
Στο μεταξύ, δύο από τους αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Discovery, που θα παραμείνει προσδεμένο στο σταθμό μέχρι την Πέμπτη, ολοκλήρωσαν το βράδυ της Κυριακής τον τρίτο και τελευταίο διαστημικό περίπατο της αποστολής, κατά τον οποίο εργάστηκαν στο σύστημα ψύξης του συγκροτήματος.
Η NASA έχει δεσμευτεί για οκτώ ακόμα αποστολές για την ολοκλήρωση του σταθμού πριν αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία το 2010.
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Περισσότεροι οι κίνδυνοι για το παιδί όταν ο πατέρας είναι άνω των 45

Σε κίνδυνο θέτουν την υγεία των παιδιών τους οι άνδρες που γίνονται πατέρες μετά τα 45. Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, τα παιδιά με πατέρες από αυτή την ηλικία και άνω έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ενηλικίωσή τους σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είναι μεταξύ 25-30 ετών κατά τη γέννησή τους.
Επιπλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία πατέρων είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αυτισμό, σχιζοφρένεια και επιληψία.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της και οι ερευνητές συνδέουν τα αποτελέσματά της με την εξασθένηση του σπέρματος με το πέρασμα των χρόνων.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 100 χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1980- 1996. Από αυτά, τα 830 πέθαναν προτού ενηλικιωθούν και τα περισσότερα προτού συμπληρώσουν το πρώτο έτος ηλικίας.
Το γεγονός ότι πέθαναν πολλά παιδιά των οποίων οι πατέρες ήταν μεγάλοι σε ηλικία διαπιστώθηκε ότι οφειλόταν σε εκ γενετής προβλήματα.
Προέκυψε ακόμη ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία πατέρων είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με σύνδρομο Ντάουν.
Πηγή: in.gr