Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο και το ευρώ

Ξεπέρασε το όριο των 103 δολαρίων η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου, καθώς ο Ισημερινός έκλεισε έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό και ξέσπασε φωτιά σε μεγάλο ευρωπαϊκό εργοστάσιο φυσικού αερίου, την ώρα που το δολάριο εξακολουθεί να υποχωρεί, με συνέπεια οι επενδυτικοί οργανισμοί να σπεύδουν για τοποθετήσεις στην αγορά εμπορευμάτων.
Το πετρέλαιο στη Σιγκαπούρη έφτασε στα 103,05 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 102,55 δολάρια, τιμή που παραμένει πάνω από το ρεκόρ των 102,53 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 1980, ένα χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.
Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 6 σεντς και έκλεισε στα 100,84 δολάρια το βαρέλι.
Η κούρσα των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιένη, όπου αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα.
Τα γεγονότα που πυροδότησαν τη νέα κούρσα της τιμής του πετρελαίου είναι μία κατολίσθηση που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον κεντρικό πετρελαιαγωγό στον Ισημερινό, με τον οποίον μεταφέρεται πετρέλαιο στα λιμάνια του Ειρηνικού και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Bacton Gas Shell στο Νόρφολκ της Αγγλίας, απ΄ όπου καλύπτεται το 13% των αναγκών της Βρετανίας σε φυσικό αέριο. Η εταιρία Shell ανακοίνωσε ότι η φωτιά κατασβέστηκε, αλλά το εργοστάσιο έκλεισε για λόγους ασφαλείας.

Οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία πυροδότησαν πιέσεις στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράψουν μεγάλη πτώση.
Τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία επιχείρησε να διασκεδάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος έκανε λόγο για «αργοπορία» και όχι για ύφεση.
Παρά ταύτα το ευρώ εξακολουθούσε να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ. Το βράδυ της Πέμπτης 28/2 η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο 1.5214.
Το νέο κύμα για επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία τροφοδοτήθηκε από μία σειρά αρνητικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, ενώ ανάσα αποτέλεσαν αναφορές του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για εκ νέου μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που στο σύνολο του εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.
Πτωτικά κινήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (Πέμπτη) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,88% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -0,94%.
O Dow Jones έκλεισε στις 12.582,18 μονάδες, μειωμένος κατά 112,10 μονάδες ενώ ο Nasdaq έπεσε στις 2.331,57 μονάδες, χάνοντας 22,21 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,85%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,10% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,02%. Απολύτως εναρμονισμένο και το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 2,51%.

Πηγή: Flash.gr

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Επεισοδιακό ντεμπούτο για την «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής»


Η διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη, αποδείχθηκε υπερβολικά δημοφιλής στο ντεμπούτο της στις 26 φεβρουαρίου: ο όγκος των επισκεπτών ήταν τόσο μεγάλος που ο δικτυακός τόπος προσωρινά κατέρρευσε.
«Έχουμε κατακλυστεί από την κίνηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι» δήλωσε ο πρόεδρος της εγκυκλοπαίδειας Τζέσε Όσουμπελ. Συνολικά 11,5 εκατομμύρια επισκέψεις στο δικτυακό τόπο καταγράφηκαν σε διάστημα μόλις τρεισήμισι ωρών.
Το απόγευμα της Τετάρτης, η πρόσβαση από την Ελλάδα ήταν δύσκολη έως αδύνατη.
Την Τρίτη η εγκυκλοπαίδεια δημοσίευσε τις πρώτες 30.000 ημιτελείς σελίδες για ισάριθμους ζωντανούς οργανισμούς, από την ταπεινή πατατιά μέχρι μονοκύτταρους θαλάσσιους οργανισμούς. Παρουσίασε επίσης ορισμένες πληρέστερες σελίδες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες, βιβλιογραφικές αναφορές και άλλα στοιχεία.
Στόχος της Εγκυκλοπαίδειας είναι να καλύψει σταδιακά όλα τα 1,8 εκατομμύρια είδη που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αν το έργο προχωρήσει όπως προγραμματίζεται, ο όγκος της πληροφορίας θα φτάσει τα 300 εκατ. σελίδες σε διάστημα μιας δεκαετίας.
Οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις σελίδες του δικτυακού τόπου στο επίπεδο γνώσης τους, είτε είναι μαθητές δημοτικού είτε ερευνητές Βιολογίας. Τις πληροφορίες θα επιμελούνται ειδικοί, ωστόσο οποιοσδήποτε ερασιτέχνης θα μπορεί να συνεισφέρει υλικό.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν καν καταφέρει να συντάξουν μια απλή λίστα με τους καταγεγραμμένους ζωντανούς οργανισμούς. Όπως είχε επισημάνει ο βιολόγος Τζέιμς Έντουαρντς, εμπνευστής της εγκυκλοπαίδειας, κανείς δεν γνωρίζει πόσα διαφορετικά είδη ζουν στον πλανήτη, ωστόσο πολλές εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα οκτώ εκατομμύρια.
Πηγή: in.gr

Από χέρι ελληνικό το αναμνηστικό ευρώ του 2009


Σύμβολο της εξέλιξης, από τις πιο πρωτόγονες μορφές οικονομικής οργάνωσης, στη σημερινή Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης, το αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ που θα εκδοθεί το 2009, για τον εορτασμό των 10 χρόνων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, είναι... ελληνικό, έργο του γλύπτη Γ. Σταματόπουλου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κέρμα αυτό συμβολίζει «το ευρώ ως το τελευταίο βήμα μιας μακραίωνης ιστορίας εμπορικών συναλλαγών που αρχίζουν από τις προϊστορικές ανταλλαγές σε είδος –τις οποίες εκφράζει η σκόπιμα πρωτόγονη τεχνοτροπία του σχεδίου– και φτάνουν μέχρι τη σημερινή Οικονομική και Νομισματική Ενωση».
Το σχέδιο του κ. Σταματόπουλου ανεδείχθη πρώτο μεταξύ των πέντε σχεδίων που είχαν επιλεγεί ως «φιναλίστ» από τους διευθυντές των νομισματοκοπείων των κρατών-μελών της Ζώνης Ευρώ. Η τελική επιλογή έγινε κατόπιν πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος στο Ιντερνετ, στο οποίο τελικά συμμετείχαν 141.675 άτομα και το «ελληνικό» σχέδιο κέρδισε με το εντυπωσιακό ποσοστό 41,48% ή σχεδόν 60 χιλιάδες προτιμήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Αμερικανός με απίθανη μνήμη εξετάζεται από τους επιστήμονες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ξύνουν το κεφάλι τους με το ταλέντο ενός δημοσιογράφου 51 ετών, ο οποίος μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες και λεπτομέρειες για κάθε μέρα της ζωής του, ακόμα και όταν ήταν οκτώ ετών.
Ο Μπραντ Ουίλιαμς, παρουσιαστής ειδήσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό, θυμάται ότι ήταν η 18η Αυγούστου του 1965 όταν σταμάτησε με την οικογένεια του στο εστιατόριο Red barn Hamburger, κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Μίσιγκαν.
«Ήταν Τετάρτη. Εκείνο το βράδυ μείναμε σε μοτέλ στο Κλερ του Μίσιγκαν. Έμοιαζε περισσότερο με καμπίνα» αφηγείται.
Ο Ουίλιαμς μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες για δεκάδες γεγονότα της διεθνούς ειδησεογραφίας: τη γέννηση του πρώτου παιδιού του σωλήνα το 1987, το πολύνεκρο δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο του Μποπάλ στην Ινδία, το 1984, ακόμα και την φθινοπωρινή ημέρα του 1991 που ο Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του HIV.
Ο Δρ Τζέιμς ΜακΚοχ, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Αϊρβιν, μελετά τον Ουίλιαμς από πέρυσι το καλοκαίρι, παραδέχεται όμως ότι δεν έχει ιδέα πώς η μνήμη του μπορεί να λειτουργεί τόσο καλά.
Ο Δρ ΜακΚοχ είχε δημοσιεύσει μια παρόμοια περίπτωση το 2006 στην επιθεώρηση Neurocase και τώρα μελετά τον Ουίλιαμς και μια γυναίκα με αντίστοιχες ικανότητες.
Η ταλαντούχα εθελόντρια, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, θεωρεί ότι πρόκειται για κατάρα και όχι για χάρισμα, αφού στο άκουσμα μιας ημερομηνίας οι αναμνήσεις κατακλύζουν το κεφάλι της σαν κινηματογραφική ταινία.
Στη επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για άλλους ανθρώπους που μπορούν χωρίς δυσκολία να απομνημομεύουν αλληλουχίες 50 έως 100 τυχαίων αριθμών και γραμμάτων. Ένας άλλος διάβασε ένα κείμενο 330 λέξεων δύο φορές και μπόρεσε να το ανακαλέσει με απόλυτη ακρίβεια έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα.
Σύμφωνα με τον Δρ ΜακΚοχ, αυτό που ξεχωρίσει τον Ουίλιαμς είναι ότι δεν απομνημονεύει άσχετες πληροφορίες, αλλά λεπτομέρειες για τη ζωή του. Πρόκειται για μια σπάνια «αυτοβιογραφική μνήμη» εξηγεί.
Αν και η ικανότητα του Ουίλιαμς παραμένει ανεξήγητη, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι το στοιχείο-κλειδί είναι το προσωπικό ενδιαφέρον για τα γεγονότα που απομνημονεύονται.
Ο Στίβεν Κρίστμαν, νευροψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάιο, αναφέρει το παράδειγμα φιλάθλων που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ορισμένα σπορ ώστε να απομνημονεύουν αποτελέσματα αγώνων και στατιστικές.
Ίσως, αναφέρει ο Δρ Κρίστιαν, οι λεπτομερείς αναμνήσεις του Ουίλιαμς και της δεύτερης εθελόντριας να οφείλονται σε μια εμμονή με το παρελθόν, που τους αναγκάζει να αναβιώνουν διαρκώς περιστατικά από τη ζωή τους.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

H 80η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ



Με μία λαμπερή τελετή στο Kodak Theatre του Λος Αντζελες και οικοδεσπότη τον Τζον Στιούαρτ, τα Όσκαρ γιόρτασαν τα 80 τους χρόνια χαρίζοντας σε κάποιους τυχερούς διεκδικητές τους στιγμές ανείπωτης χαράς και επαγγελματικής καταξίωσης. Η βραδιά της 24ης Φεβρουαρίου δεν έκρυβε εκπλήξεις και ανατροπές, με εξαίρεση ίσως το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, που κέρδισε τελικά η Τίλντα Σουίντον για την ερμηνεία στο «Μάικλ Κλέιτον», ανατρέποντας τα προγνωστικά που ήθελαν νικήτρια την Κέιτ Μπλάνσετ. Κατά τα άλλα, τα φαβορί επικράτησαν στο ακέραιο και όλοι οι νικητές ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τις μανάδες, τις θειάδες και τους παππούδες τους!
Μπορεί καμιά υποψήφια ταινία να μην συγκέντρωσε εντυπωσιακό αριθμό Όσκαρ - κάνοντας τις εποχές του «Τιτανικού» και του «Αρχοντα» να μοιάζουν μακρινό παρελθόν -, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς είναι οι Τζόελ και Ίθαν Κοέν και το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθανάτους», που απέσπασε συνολικά 4 Όσκαρ, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Χαβιέ Μπαρδέμ. Η ταινία τους, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κόρμακ Μακ Κάρθυ, θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου. Σεμνοί, ολιγομίλητοι και σαφώς προσγειωμένοι, οι πλέον διάσημοι «αδελφοί» της σύγχρονης αμερικάνικης κινηματογραφίας ευχαρίστησαν τους συνεργάτες τους και την Ακαδημία και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον... μοναχικό τους δρόμο.
Το όνομά του είναι Ντάνιελ... Ντάνιελ Ντέι Λούις. Και το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του είναι πλέον γεγονός! Ο διάσημος - και εξαιρετικά ταλαντούχος - ηθοποιός, με την ερμηνεία του στο «Θα χυθεί αίμα», δεν άφησε περιθώρια στους «αντιπάλους» του για αντιδράσεις. Πανευτυχής αφιέρωσε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου στη μνήμη του παππού του, αλλά και στον πατέρα του και τους τρεις γιους του. Ως Ντάνιελ Πλέινβιου στην ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον καθήλωσε κοινό, κριτικούς, και όπως φάνηκε, και τα μέλη της Ακαδημίας που επέλεξαν να τον τιμήσουν ξανά με τη ψήφο τους, 19 χρόνια μετά το Όσκαρ με το «Αριστερό μου πόδι».
Αυτό το αγαλματάκι ανήκει στην Μαριόν Κοτιγιάρ. Η σαρωτική της ερμηνεία ως Εντίθ Πιαφ στο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» έκανε ακόμα και τα μέλη της Ακαδημίας να το ξανασκεφτούν. Και μπορεί τα προγνωστικά να ήθελαν την Τζούλι Κρίστι να επικρατεί στην κατηγορία του Α΄ Γυναικείου Ρόλου, τελικά όμως ο θείος Όσκαρ διάλεξε την αγκαλιά της Μαριόν Κοτιγιάρ. Η Γαλλίδα ηθοποιός, συγκινημένη και μάλλον αιφνιδιασμένη, αφού ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της (Ολιβιέρ Ντάαν), αλλά και τη ζωή και τον έρωτα (άσχετο!), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σε αυτή την πόλη (Λος Αντζελες) υπάρχουν τελικά άγγελοι!». Όπως και να ΄χει το Όσκαρ το άξιζε...
Αν η βράβευση της Μαριόν Κοτιγιάρ θεωρείται ως μικρή έκπληξη της βραδιάς, η νίκη της Τίλντα Σουίντον στην κατηγορία του Β΄ Γυναικείου Ρόλου θεωρείται ανατροπή με τα όλα της, καθώς τα γραφεία στοιχημάτων την έφερναν μέχρι τελευταία στιγμή τρίτη ή και τέταρτη στη σειρά. Η Τίλντα όμως μάγεψε τα μέλη της Ακαδημίας με την «παγωμένη», αλλά παλλόμενη, ερμηνεία της στο πολιτικό θρίλερ του Τόνι Γκιλρόι «Μάικλ Κλέιτον» και πανηγύρισε τελικά το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, μην πιστεύοντας και η ίδια ότι τα είχε καταφέρει. Η Κείτ Μπλάνσετ (το φαβορί) πάντως την χειροκρότησε θερμά...
Σε άπταιστα ισπανικά αφιέρωσε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου ο Χαβιέ Μπαρδέμ στη μητέρα του. Ο πολύ καλός ηθοποιός, που ήταν εξαρχής το φαβορί στην κατηγορία του για την ερμηνεία του στο «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθανάτους», είναι ο δεύτερος, μετά τη Μαριόν Κοτιγιάρ, μη αγγλόφωνος ηθοποιός, που βραβεύεται με Όσκαρ στην φετινή τελετή απονομής. Πριν από μερικά χρόνια ο Μπαρδέμ ήταν και πάλι υποψήφιος για την επίσης εξαιρετική ερμηνεία του στο «Πριν πέσει η νύχτα». Τότε δεν τα κατάφερε, τώρα πήρε το αίμα του πίσω...
Στα υπόλοιπα βραβεία, η Ντιάμπλο Κόντι - φορώντας παπούτσια αξίας ενός εκατομμυρίου δολλαρίων - παρέλαβε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Juno». Η «Εξιλέωση» περιορίστηκε στο Όσκαρ Μουσικής (Ντάριο Μαριανέλι). Τα Όσκαρ μακιγιάζ και κοστουμιών πήγαν στο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» και στο «Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή» αντίστοιχα. Ο «Ρατατούης» έφυγε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και η αυστριακή ταινία «Οι κιβδηλοποιοί» κέρδισε τελικά το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Τα βραβεία ανά ταινία:
Καμιά πατρίδα για μελλοθάνατους: 4
Τελεσίγραφο του Μπορν: 3
Ζωή σαν Τριαντάφυλλο: 2
Θα χυθεί αίμα: 2
Sweeny Todd:1
Ελίζαμπεθ η Χρυσή εποχή: 1
Μάικλ Κλέιτον: 1
Εξιλέωση: 1

Αναλυτικά, τα οσκαρ έχουν ως εξής:
Καλύτερη ταινία: Εξιλέωση Juno Michael Clayton Θα Χυθεί Αίμα Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους
Α' Ανδρικός ρόλος: Τζωρτζ Κλούνεϊ «Michael Clayton»Ντάνιελ Ντέι Λούις «Θα Χυθεί Αίμα» Τζόνι Ντεπ Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Τόμι Λι Τζόοουνς «H Κοιλάδα του Ιλά» Βίγκο Μόρτενσεν «Επικίνδυνες Υποσχέσεις»
Α' Γυναικείος ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ «Ελίζαμπεθ: Η Χρυσή Εποχή» Τζούλι Κρίστι «Away from Her» Μαριόν Κοτιγιάρ «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» Λόρα Λίνεϊ «The savages» Ελεν Πέιτζ «Juno»
Β' Ανδρικός ρόλος: Κέισι Αφλεκ «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ» Χαβιέ Μπαρδέμ «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους» Χαλ Χόλμπρουκ «Into the wild» Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν «Παιχνίδια Εξουσίας» Τομ Γουίλκινσον «Michael Clayton»
Β' Γυναικείος ρόλος: Κέιτ Μπάνσετ «I’m not there» Ρούμπι Ντι «American Gangster» Σαοϊρζ Ρονάν «Εξιλέωση» Ειμι Ράιαν «Gone Baby Gone» Τίλντα Σουίντον «Michael Clayton»
Καλύτερη σκηνοθεσία: Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» Πολ Τόμας Αντερσον «Θα Χυθεί Αίμα» Ιθαν και Τζόελ Κοέν «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους» Τόνι Γκίλροι «Michael Clayton» Τζέισον Ρέιτμαν «Juno»
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Ρατατούης Persepolis Ωρα για σερφ
Σκηνογραφίας: American Gangster Εξιλέωση Το αστέρι του Βορρά Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street Θα Χυθεί Αίμα
Κουστούμια: Across the universe Εξιλέωση Ελίζαμπεθ: Η Χρυσή Εποχή Ζωή σαν Τριαντάφυλλο Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street
Ξενόγλωσση Ταινία: «Beaufort»- Ισραήλ, Τζόζεφ Σένταρ «The Counterfeiters»- Αυστρία, Στεφάν Ρουτζοβίτζκι «Katy»- Πολωνία, Αντρέι Βάιντα «Mongol»- Καζανκσταν, Σεργκέι Μποντρόφ «12» - Ρωσία, Νικίτα Μιχάλκοφ
Ντοκιμαντέρ: «No End in Sight» «Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience»«Sicko» «Taxi to the Dark Side» «War/Dance»
Φωτογραφία: «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ», Ρότζερ Ντίκινς «Εξιλέωση», Σίμους ΜακΓκάρνεϊ «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα», Τζανούς Καμίνσκι «Θα Χυθεί Αίμα», Ρόμπερτ Ελσγουιτ «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους», Ρότζερ Ντίκινς
Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Μπραντ Μπερντ «Ρατατούης» Ντιάμπλο Κόντι «Juno» Τόνι Γκίλροι «Michael Clayton» Ταμάρα Τζόνσον «The savages» Νάνσυ Ολιβερ «Lars and the Real Girl»
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: Πολ Τόμας Αντερσον «Θα Χυθεί Αίμα» Ιθαν και Τζόελ Κοέν «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους» Κρίστοφερ Χάμπτον «Εξιλέωση» Ρόναλντ Χάργουντ «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» Σάρα Πόλεϊ «Away for her»
Μοντάζ: Το τελεσίγραφο του Μπορν Το σκάφανδρο και η πεταλούδα Into the Wild Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους Θα Χυθεί Αίμα
Ήχος: Το τελεσίγραφο του Μπορν Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους Ρατατούης Θα Χυθεί Αίμα Τρανφόρμερς
Μοντάζ Ηχητικών Εφέ: Το τελεσίγραφο του Μπορν Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους Ρατατούης 3:10 to Yuma Τρανφόρμερς
Makeup: Ζωή σαν τριαντάφυλλο Norbit Πειρατές της Καραϊβικής
Καλύτερο Τραγούδι: Once: «Falling Slowly» H Μαγεμένη: « Happy Working Song» August Rush: « Raise It Up» H Μαγεμένη: «So Close» H Μαγεμένη: «That’s How You Know»
Καλύτερο Soundtrack: «Εξιλέωση», Ντάριο Μαριανέλι«The Kite Runner», Αλμπέρτο Ιγκλέσιας «Michael Clayton», Τζέιμς Ντιούτον Χάουαρντ «Ρατατούης», Μάικλ Τζιασίνο «3:10 to Yuma», Mάρκο Μπελτράμι
Oπτικά Εφέ: Το Αστέρι του Βορρά Πειρατές της Καραϊβικής: Το τέλος του Κόσμου Τρανφόρμερς
Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: «I Met the Walrus» «Madame Tutli-Putli» «Mκme Les Pigeons Vont au Paradis» «My Love (Moya Lyubov)» «Peter & the Wolf»
Μικρού Μήκους Ταινία:«At Night»«Il Supplente (The Substitute)» «Le Mozart des Pickpockets (The Mozart of Pickpockets)» «Tanghi Argentini» «The Tonto Woman»
Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Freeheld» «La Corona (The Crown)» «Salim Baba» «Sari’s Mother»
Πηγή: Flash.gr, Cinemag.gr

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Νέα εκτίμηση για την ημερομηνία λήξης της Γης


Η αρχή του τέλους για τη ζωή στη Γη αναμένεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, καθώς ο Ήλιος θα διογκώνεται και θα αρχίσει να βράζει τους ωκεανούς. Όμως ο πλανήτης θα επιζήσει για ακόμα 6,6 δισ. χρόνια, μέχρι να τον καταπιεί το μητρικό του άστρο.
Οι αστροφυσικοί είναι βέβαιοι ότι όταν ο Ήλιος αρχίσει να εξαντλεί τα καύσιμά του θα αρχίσει να διογκώνεται και να μετατρέπεται σε «κόκκινο γίγαντα» που πρώτα θα σιγοψήσει και μετά θα καταπιεί τους πλησιέστερους πλανήτες, τον Ερμή και την Αφροδίτη.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρόμπερτ Σμιθ, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η Γη θα γλιτώσει από την καταστροφή.
Τώρα, όμως, ο Δρ Σμιθ αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη.
Νέοι υπολογισμοί, σε συνεργασία με τον Κλάους Πίτερ-Σρέντερ του Πανεπιστημίου του Γκουαναχουτο στο Μεξικό, δείχνουν ότι τα εξωτερικά στρώματα του κόκκινου γίγαντα θα φτάσουν μέχρι τον τρίτο πλανήτη.
«Η ισχνή εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου [θα] εκτείνεται πολύ πέρα από την ορατή του επιφάνεια, και απ΄ό,τι φαίνεται η Γη θα περιφέρεται μέσα στα εξώτερα στρώματα χαμηλής πυκνότητας» εξηγεί ο Δρ Σμιθ.
«Η οπισθέλκουσα που προκαλείται από αυτό το αέριο χαμηλής πυκνότητας είναι αρκετό ώστε η Γη να παρασυρθεί προς τα μέσα, και τελικά να συλληφθεί και να εξαερωθεί από τον Ήλιο».
Η εξαέρωση του γαλάζιου πλανήτη απέχει 7,6 δισ. χρόνια.
Όμως η Γη θα έχει πάψει να είναι κατοικήσιμη πολύ νωρίτερα. Σε ένα δισ. χρόνια, όταν ο Ήλιος θα έχει ήδη αρχίσει να διαστέλλεται, οι ωκανοί θα εξατμιστούν και θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα υδρατμούς, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη ακόμα περισσότερο.
Ο Δρ Σμιθ μπορεί να φανταστεί δύο λύσεις για να γλιτώσει η ανθρωπότητα: είτε να εκκενώσει τη Γη με διαστημικές λέμβους, είτε να χρησιμοποιήσει τη βαρυτική έλξη ενός διερχόμενου αστεροειδή για να τραβήξει τη Γη έξω από τη ζώνη της καταστροφής.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση Astrophysics.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Λάστιχο νέας τεχνολογίας επιδιορθώνεται μόνο του


Χάρη στο νέο ελαστικό υλικό που ανέπτυξαν Γάλλοι επιστήμονες, τα πλαστικά παιχνίδια θα επισκευάζονται στο μέλλον χωρίς κόλλα και τα λαστιχάκια θα επιδιορθώνονται απλά πιέζοντας τα κομμένα άκρα μεταξύ τους.
Το νέο λάστιχο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature μπορεί να σπάσει και να επιδιορθωθεί σχεδόν μόνο του ξανά και ξανά. «Αν τρυπήσετε μια λαστιχένια μόνωση στον τοίχο, η τρύπα θα κλείσει μόνη της» αναφέρει ο Λούντβικ Λίμπλερ του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).
Τα σημερινά ελαστικά υλικά αποτελούνται από μακριές αλυσίδες πολυμερών που έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς.
Το νέο υλικό, αντίθετα, αποτελείται από δύο κατηγορίες μικρότερων μορίων: ορισμένα από τα μόρια αυτά είναι «διτοπικά», που σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθεί με δύο άλλα μόρια, ενώ τα υπόλοιπα είναι «τριτοπικά» και συνδέονται με τρία μόρια.
Το δίκτυο αυτών των μικρών αλυσίδων σταθεροποιείται όχι με ομοιοπολικούς δεσμούς, αλλά με δεσμούς υδρογόνου, οι οποίοι μπορούν να σπάνε και να ξανασχηματίζονται σε θερμοκρασία δωματίου με την απλή εφαρμογή μιας μικρής πίεσης.
Όπως και το συμβατικό λάστιχο, το νέο υλικό μπορεί να τεντωθεί μέχρι να πενταπλασιαστεί στο μήκος και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Η εταιρεία Arkema, που συνεργάζεται με το CNRS στο ερευνητικό πρόγραμμα, πειραματίζεται επίσης με βαφές που αυτοεπιδιορθώνουν τις γρατζουνιές.
Τα πρώτα προϊόντα που βασίζονται σε αυτή την τεχνολογία αναμένονται στην αγορά σε περίπου δύο χρόνια, εκτιμά η εταιρεία.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Ιστορική αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία


Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
«Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου, απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω, ούτε θα αποδεχτώ, το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή» αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο.
«Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω.
»Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», αναφέρει ο Κάστρο επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να γράφει.
Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006 όταν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο.
Από τότε ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.
Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχος του Φιντέλ.
Με την παραίτηση του Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες δέκα Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη.
Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.
Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πέρασμα των χρόνων απεδείχθη «εφιάλτης» ενός ολόκληρου συστήματος, επιβιώνοντας της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Ως χαρισματικός ηγέτης ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τα πιο αντίθετα συναισθήματα: το μίσος των αντιπάλων του, που τον θεωρούσαν σύμβολο ολοκληρωτικής εξουσίας, και τη λατρεία εντός και εκτός της Κούβας, ιδιαίτερα μάλιστα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Tο HD DVD έχασε τον πόλεμο με το Blu-ray για το φορμά δίσκων νέας γενιάς


Την απόφασή της να παραιτηθεί από το φορμά HD DVD ανακοίνωσε η Toshiba. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει ο πόλεμος γύρω από τους δίσκους υψηλής ανάλυσης, στον οποίο νικητής βγαίνει το Blu-ray της Sony.
«Εξετάσαμε προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μακροπρόθεσμα η συνέχιση του λεγόμενου 'πολέμου των φορμά επόμενης γενιάς' και καταλήξαμε ότι μία γρήγορη απόφαση θα βοηθήσει την αγορά να αναπτυχθεί» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toshiba Α.Νισίντα.
Πράγματι το τέλος του πολέμου αναμένεται να αποδειχθεί καλό νέο τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το ρίσκο μίας αντίστοιχης με εκείνη ανάμεσα σε VHS-Betamax τη δεκαετία του '80, όσο και για τις δύο εταιρείες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Toshiba θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη σε ιδιοκτήτες προϊόντων HD DVD, αλλά θα περιορίσει τις εξαγωγές οδηγών HD DVD με τελικό στόχο να τις σταματήσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.
Η απόφαση δίνει τέλος στη μάχη δύο μεγάλων στρατοπέδων, επικεφαλής των οποίων ήταν η Sony και Toshiba, με κύριο έπαθλο την αγορά οικιακής ψυχαγωγίας ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Η Toshiba είχε συμφωνίες, μεταξύ άλλων, με την Universal Pictures, την Paramount Pictures και την DreamWorks Animation, οι οποίες υποστήριζαν το HD-DVD.
Η παλίρροια κατά του συγκεκριμένου φορμά γύρισε όταν η Warner Bros άλλαξε στρατόπεδο, τον περασμένο μήνα, προς την πλευρά του Blu-ray.
Ακολούθησαν μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις λιανικής, όπως τα Wal-Mart Stores, η Best Buy Co και η Netflix.
Το Blu-ray υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η 20th Century Fox, η Walt Disney και η Lions Gate Entertainment.
Η Toshiba άρχισε να πουλά οδηγούς HD DVD το Μάρτιο 2006 και έχει μέχρι στιγμής διαθέσει ένα εκατομμύριο μονάδες παγκοσμίως, περιλαμβανομένων αυτών για την κονσόλα Corp's Xbox 360 της Microsoft.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ